sâmbătă, ianuarie 10, 2009

Obsevator în conflictul din Gaza din partea Parlamentului European


Scriam zilele trecute că doamna euro-parlamentar Corina Creţu face parte dintr-o comisie europeană care vrea să vadă conflictul din fâşia Gaza mai de aproape. Cât de aproape puteţi judeca şi domniile voastre.

Misiunea europarlamentara - conflictul din Gaza
ianuarie 9, 2009 by corinacretu

Dupa cum stiti, ma aflu de doua zile in Israel si am sa incerc sa va impartasesc cateva impresii, urmand sa revin cu amanunte.

p1010636

img_0466

Ieri dimineata ne-am deplasat la Sderot, o localitate aflata la cativa kilometri de gardul electric ce delimiteaza Fasia Gaza de Israel. Accesul in zona de conflict e interzis din cauza luptelor, asa ca acesta a fost unul din punctele cele mai apropiate in care am putut ajunge. Eram la mai putin de 1 km de granita cu Gaza, iar pe drum ne-am adapostit de doua ori din cauza alarmelor. “Aveti 15 secunde ca sa va adapostiti” - asa traiesc cei din sudul Israelului de ani de zile, zi si noapte sub amenintarea permanenta a imprevizibilelor atacuri cu racheta ale Hamas. Viata lor devenise un cosmar, de aceea ei gasesc complet indreptatita interventia militara israeliana din Gaza, in speranta ca vor putea trai in siguranta de acum incolo.

israel1

Din pacate, in Gaza, civilii, in special copiii si femeile, cad victime ale razboiului si crizei umanitare. A aparut, de miercuri, o raza de speranta pentru remedierea situatiei, in urma deschiderii unui coridor umanitar spre Gaza, timp de trei ore pe zi. Dar e nevoie, in primul rand, de incetarea actiunilor armate si de un efort consistent, atat comun al celor doua parti, cat si unul international pentru a stopa dezastrul umanitar din regiune.

israel2

Dupa Sderot, ne-am deplasat la punctul de trecere a frontierei Ezer, dintre Israel si Gaza, unde a avut loc o prezentare a situatiei la zi a conflictului armat, realizata de responsabili militari israelieni. Tot ieri, prin Ezer au trecut si primii refugiati romani dinspre Gaza. Intamplarea a facut ca in aceeasi dimineata sa aiba loc si atacul indreptat din Liban spre nordul Israelului, urmat de riposta statului evreu, iar in Fasia Gaza armata israeliana si-a intensificat atacurile.

p1010642

Poate astfel se explica de ce, tocmai in timpul unui dialog telefonic cu jurnalistii de la Antena 3 si realitatea, o bomba a cazut atat de aproape de locul in care ma aflam, incat mi-a stat la propriu inima in loc. E o senzatie greu de descris si prin care sper sa nu mai trec vreodata…

israel3

Reveniti la Tel Aviv, am vizitat Spitalul Tel Hashomer, unde ne-am intalnit cu soldati raniti in confruntarile din Gaza si cu cadre medicale. Erau aici si palestienieni luati sub ingrijire medicala.

p1010634

Dupa-amiaza, delegatia Parlamentului European a avut o intrevedere cu presedintele statului Israel, Shimon Peres. Dialogul s-a concentrat asupra situatiei create de conflict, presedintele Shimon Peres prezentandu-ne pozitia Israelului si, in special, cauzele ce au deteminat interventia impotriva bazelor militare ale Hamas, care au amenintat viata cetatenilor evrei din vecinatatea Fasiei Gaza in ultimii opt ani. In opinia sefului statului israelian, Hamas nu reprezinta interesele populatiei palestiniene, aceasta grupare folosind copii, moschei si scoli ca scuturi in actiunile sale teroriste. Solutia avansata de presedintele Peres este un acord politic, in a carui realizare e de asteptat ca Uniunea Europeana, Statele Unite ale Americii si presedintele egiptean Hosni Mubarak sa joace un rol major. Potrivit presedintelui Shimon Peres, liderul egiptean intelege ca cele doua grupari, Hamas in Gaza si Hezbollah in Liban, nu fac decat sa duca la distrugerea Orientului Mijlociu si la subminarea pacii in regiune, fapt pentru care e dorita implicarea sa in identificarea unei solutii pasnice.

p1010643

In ceea ce ma priveste, am punctat importanta problemei umanitare, protejarea vietilor civililor trebuind sa prevaleze asupra ratiunilor de ordin militar. Presedintele Peres ne-a asigurat ca Israelul nu va ingradi accesul civililor din Gaza la ajutoare constand in hrana si medicamente, dar nu va permite folosirea acestei oportunitati pentru aprovizionarea cu arme a Hamas. In cadrul discutiei, presedintele Shimon Peres a evocat eforturile Romaniei pentru solutionarea conflictului din Orientul Mijlociu si a amintit intalnirea sa, in calitate de ministru de externe, cu liderul palestinian Yasser Arafat, la Bucuresti, in 1994, an in care cei doi oameni de stat, impreuna cu Yitzhak Rabin, au fost laureati cu Premiul Nobel pentru eforturile lor consacrate pacii.

peres-rabin-arafat

Am primit cu bucurie salutul sau adresat presedintelui Ion Iliescu si poporului roman si m-am gandit inca o data cat de mult conteaza faptul ca in anumite momente ale istoriei tara noastra a stiut sa aiba relatii bune cu toate partile implicate in conflictul din Orient si ca am jucat un rol pozitiv in netezirea cailor de dialog dintre beligeranti.
Ieri seara, am mai participat la o reuniune cu membri ai Knesset-ului si cu oficiali israelieni, iar azi ne-am deplasat la Ramallah, unde am avut o intalnire cu Saalam Fayad, primul-ministru al Autoritatii Nationale Palestiniene.

p1010654

In cadrul discutiilor, premierul Saalam Fayad a insistat asupra faptului ca palestienienii trec printr-o perioada fara dificila, criza umanitara din Gaza fiind fara precedent. Mai mult de jumatate din populatia de acolo nu are apa, iar trei sferturi dintre locuitori sunt privati de aprovizionarea cu electricitate. Autoritatea Nationala Plestiniana nu are nici un fel de control si nici posibilitate de comunicare cu Gaza, izolata acum in urma interventiei israeliene, iar anterior din cauza adversitatii, inclusiv armate, dintre extremistii din gruparea Hamas si moderatii din miscarea Fatah. Acestia din urma controleaza acum doar zona West Bank, unde, dupa cum ne-a informat primul-ministru Fayad, Autoritatea Nationala Palestiniana si-a intarit capacitatea de guvernare si a reusit sa aplice politici care au dus la cresterea sectorului serviciilor, asigurarea securitatii cetatenilor si triplarea, anul trecut, a numarului turistilor. Este semnificativa pentru atitudinea celor doua tabere palestiniene raportarea la rezolutia ONU privind incetarea focului in Gaza: in timp ce Hamas a respins-o, premierul Fayad a tinut sa salute explicit acest document si a insistat asupra necesitatii punerii sale in practica, pentru oprirea violentelelor si salvarea vietilor omenesti. Autoritatile palestiniene mizeaza mai ales pe initiativa presedintilor Mubarak si Sarkozy de relansare a procesului de pace si spera intr-o implicare mai energica a UE in aceasta directie.

p1010656

Una dintre ideile cele mai importante exprimate de premierul Saalam Fayad a fost ca tot ceea se intampla acum in Gaza contribuie, de fapt, la intarirea influentei Hamas in zona. Este si motivul pentru care am insistat, la randul nostru, asupra necesitatii opririi confruntarilor militare si politice si a reluarii dialogului intre cele doua parti palestiniene pe de o parte si a colaborarii intre Autoritatea Nationala Palestiniana si Israel pe de alta parte.

p1010645

P.S. Vreau sa va multumesc tuturor celor care m-ati incurajat in aceste zile. Va urez o zi buna si frumoasa!


shimon-peres

israel-gaza-040

israel-gaza-029

(sursa: http://corinacretu.wordpress.com/)


http://www.iron-rain.com/images/sderot15.jpg
(Bine aţi venit în Sderot)
http://www.iron-rain.com/images/sderot01.jpg
http://www.iron-rain.com/images/hanun01.jpg
http://www.iron-rain.com/images/sderot03.jpg
to Sderot
to Gaza
map
link to Google aerial
(sursa: http://www.iron-rain.co)
http://farm4.static.flickr.com/3109/2619599524_9ace0b62f2.jpg
(sursa: http://shekinahshome.blogspot.com)
http://graphics8.nytimes.com/images/2007/10/29/nytfrontpage/20535958.JPG
(Sursa: www.nytimes.com)
http://www.jnanews.com/Upload/17151036_Hebron%204%20by%20Rabkin.jpg
(Sursa: http://www.jnanews.com)
http://www.telavivguide.net/images/stories/houses/NZ4.JPG
(sursa: http://www.telavivguide.net)
http://www.citysharing.ch/_files/_forum_picts/080507013139_13/blue.jpg
(sursa: http://www.citysharing.ch)

UPDATE:






2 comentarii:

Anonim spunea...

Multumesc frumos pentru relatare. Iti doresc numai bucurii, sanatate si mult succes.

Bibliotecaru spunea...

:)
Sunt oarecum gelos pe curajul pe care îl aveţi.