luni, ianuarie 19, 2009

Theodor Danetti


Aseară am revăzut filmul lui Dan Piţa, Concurs (1982) la Pro TV, undeva prin miez de noapte. Este extraordinar acest film şi, de oricâte ori l-aş vedea, descopăr ceva nou şi interesant, fie vechiul autobuz cu sticla lui curbă spre acoperiş, fie recipientul din sticlă care găzduieşte apa şi ţuica, ori urcarea spre lumină din catacombe a lui Mitică (Gheorghe Dionică) şi a Puştiului (Claudiu Bleonţ), ori servieta diplomat de care şeful nu se dezlipeşte, ea fiind însemnul puterii. Un film pe care nu l-am apreciat de la început pentru că nu înţelegeam. În anii '80 eram încă adolescent şi alergarea prin pădure la un concurs de orientare turistică a unor oameni dezorientaţi sau, ca să fiu în spiritul filmului, debusolaţi, mi se părea un plictis enorm. Nu ştiu câtă lumea a observat, dar celelalte echipe au fost la fel de penalizate, deşi aparent, la nivel de percepţie, ele nu "pierduseră" timpul cu desele certuri şi căutări. Iată deci că ajungerea la final nu înseamnă recompensă ci îndeplinirea sarcinilor de serviciu, adică recreerea în aer liber, sport, sănătate.

Între toţi marii actori, Claudiu Bleonţ, Gheorghe Dinica, Ştefan Iordache, Vladimir Juravle, Marin Moraru, Catalina Murgea, Oana Pellea, Adriana Schiopu, Valentin Uritescu ori Jorj Voicu, cel mai strălucitor mi s-a părut a fi Theodor Danetti, un actor destul de ocolit de marii regizori pentru roluri de plan apropiat, deşi domnia sa are o disponibilitate actoricească cum rar mi-a fost dat să văd.

Theodor Danetti poate fi văzut într-un mare spectacol la Teatru Bulandra: O poveste evreiască de Elie Malka, după povestea lui Isaac Bashevis-Singer, traducerea Radu Dinulescu.

Am să spun câteva date despre acest spectacol obţinute din site-ul teatrului, http://www.bulandra.ro/

Distribuţia:
Bat Sheva - Ana Ioana Macaria
Iohanan (soţul ei) - Radu Amzulescu
Demonul - Marius Capotă
Rabinul - Theodor Danetti

Regia şi coloana sonoră: Elie Malka
Scenografie: Bernard Michel
Light designer: Alexandru Darie
Asistent regie: Gabriela Curpăn

Fotografii de Cosmin Ardeleanu
http://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/01.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/02.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/03.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/04.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/05.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/06.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/07.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/08.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/09.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/10.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/11.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/12.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/13.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/14.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/15.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/16.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/17.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/18.jpghttp://www.bulandra.ro/imagini2/poveste/19.jpg

Niciun comentariu: