vineri, ianuarie 16, 2009

Tic! Tic! Tic! A fost ziua Eminescu!


Eugen Simion: Ne întoarcem mereu la Eminescu, pentru că poezia lui nu s-a învechit
Eugen Simion: Ne întoarcem mereu la Eminescu, pentru că poezia lui nu s-a învechit (Imagine: Bogdan Stamatin /Mediafax Foto)
Academicianul Eugen Simion a declarat joi, în cadrul evenimentului de lansare a volumelor XV-XX din seria "Manuscriselor" lui Eminescu, că realizarea proiectului pe care îl coordonează este "o izbândă a spiritului românesc" şi că poetul naţional a rămas la fel de actual.

La eveniment au participat, printre alţii, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Constantin Bălăceanu Stolnici, preşedintele şi vicepreşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, respectiv Dan Berindei.

Ceremonia de la Bucureşti, care a avut loc în Aula Academiei Române, s-a desfăşurat simultan cu evenimente similare organizate la institutele culturale române din Chişinău, Belgrad, Veneţia şi Gyula, cu ocazia împlinirii a 159 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu, a subliniat preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc.

Acesta a declarat că Adunarea Generală a instituţiei pe care o conduce a votat ca data de 15 ianuarie să fie declarată ziua culturii româneşti şi a făcut deja o propunere Parlamentului, în acest sens.

Academicianul Eugen Simion, care coordonează seria dedicată manuscriselor lui Eminescu, a declarat că intenţionează să finalizeze proiectul, redând toate caietele eminesciene publicului, pe 15 iunie, când se comemorează 120 de ani de la moartea acestuia.

"Poate putem spune atunci că România, care a abandonat atâtea catedrale, a terminat catedrala numită Eminescu", a spus academicianul. Acesta a adăugat că, până în prezent, seria manuscriselor facsimilate numără 34 de volume şi că au mai rămas de transcris patru manuscrise ale lui Eminescu.

Simion, care în tinereţe a transcris pentru Perpessicius proza lui Eminescu din manuscrise, a spus că documentele se găsesc în prezent într-o stare foarte proastă şi că, cel mai probabil, în curând nu vor mai putea fi folosite.

Academicianul a răspuns, de asemenea, criticilor moderni ai ideii potrivit căreia Eminescu nu ar fi poet naţional.

"Ne întoarcem mereu la Eminescu, pentru că poezia lui nu s-a învechit", a adăugat academicianul. "Cred că se înşală cei care judecă poezia şi proza lui Eminescu în funcţie de tendinţele lui naţionaliste şi tradiţionaliste (...) cei care văd în Eminescu strămoşul xenofobiei româneşti ori nu ştiu să citească ori nu citesc ce trebuie", a spus acesta.

Volumele XV-XX ale "Manuscriselor" au apărut în 12 cărţi, în total fiind publicate, din 2005, 34 de cărţi care conţin caietele eminesciene facsimilate.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: