marți, iunie 10, 2008

Conferinţă de presă PC


Vlad Hogea: Înainte de a da cuvântul colegilor mei, domnul Codruţ Şereş senator şi secretar general al PC, domnul Codrin Ştefănescu vicepreşedinte al PC şi domnul Marius Marinescu, senator şi vicepreşedinte al PC. Vă reamintesc câteva scoruri bune obţinute de PC în primul tur al alegerilor locale şi anume: 10 primari deja aleşi, 94 de candidaţi de primari calificaţi în turul al 2-lea, şi sperăm cât mai mulţi dintre ei vor deveni primari în localităţile unde candidează, 16 consilieri judeţeni şi 1397 de consilieri municipali, orăşeneşti şi comunali. Despre toate aceste performanţe ale partidului nostru şi despre multe alte lucruri vă va povesti domnul Codruţ Şereş, secretarul nostru general.
The image “http://www.ipp.ro/cummuncescparlamentarii/images/deputati/220.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Codruţ Şereş: Suntem, după cum bine ştiţi, încă în perioadă de campanie electorală pentru turul 2 al alegerilor locale. PC s-a înscris cu 94 de candidaţi în diverse judeţe ale ţării: Botoşani, Călăraşi, Caraş Severin şi Teleorman câte 4 candidaţi pentru turul 2, Galaţi 16, Vâlcea 9 şi nu în ultimul rând Bucureşti, evident sectorul 4, candidatul nostru pentru primăria sectorului 4. În egală măsură doresc să detaliez puţin rezultatele obţinute de colegii noştri la consiliile judeţene. Sunt 5 judeţe în care PC este reprezentat cu consilieri judeţeni: Galaţi 7, Bacău 3, Călăraşi 2, Arad 2 şi Brăila 2. Evident că ne aşteptăm ca după această perioadă de campanie electorală şi după turul 2 de scrutin PC să-şi îmbunătăţească rezultatele. Pe lângă cei 10 primari aleşi în primul tur, din ce 94 să puncteze decisiv în campanie şi în faţa electoratului astfel încât rezultatele locale ale PC, chiar dacă nu erau cele scontate în urmă cu câteva săptămâni, similare cu cele din urmă cu 4 ani, totuşi ele să poziţioneze PC pe scena politică românească cu rezultate pozitive în câteva judeţe ale ţării. Pentru turul 2 al alegerilor, aşa cum bine ştiţi, conform protocolului de alianţă politică încheiat cu PSD există o susţinere reciprocă între PSD şi PC în ceea ce priveşte candidaţii cei mai bine poziţionaţi în turul 2. Am reamintit în cursul ultimelor zile colegilor mei din ară despre prevederile acestui protocol, tocmai pentru a detalia cu reprezentanţii locali ai PSD colaborarea. Evident că sunt însă şi situaţii în care există contracandidaţi PC şi PSD, iar în aceste localităţi aşa cum este normal noi am recomandat candidaţilor noştri să-şi apere şansele conform legii, conform modului în care s-a desfăşurat această campanie electorală, dorind în mod clar victoria candidaţilor noştri în turul 2 al alegerilor locale. Despre rezultatele în turul 2 în mod clar vă vom anunţa pe parcursul săptămânii următoare, în funcţie de modul în care ne vor fi furnizate datele de la BEC şi de la birourile electorale judeţene. Cu alte cuvinte, cu toată încrederea pe ultima sută de metri, cu toate forţele. După cum constataţi şi dumneavoastră suntem relativ puţini cei care am rămas încă în Bucureşti, ceilalţi colegi ai noştri fiind în ţară, participând în campanie, încurajând şi sprijinind candidaţii PC în turul 2. Despre Bucureşti nu este nici un secret, PC prin reprezentanţii săi, chiar dacă nu a existat o decizie a Biroului Permanent, a recomandat susţinătorilor şi membrilor să îl voteze pe domnul Sorin Oprescu. Este şi o recomandare pe care eu personal am făcut-o colegilor şi apropiaţilor mei. Sigur că în cabina de vot fiecare bucureştean decide în cunoştinţă de cauză. Mai multe însă despre ceea ce se întâmplă la Bucureşti îi rog pe colegii mei, în primul rând pe domnul Codrin Ştefănescu, să vă facă câteva precizări.

The image “http://www.romanialibera.ro/foto/93/92110/art_92110_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Codrin Ştefănescu: Eu vreau să mulţumesc votanţilor PC, celor 20 de mii de bucureşteni care ne-au votat şi celor 10 mii de bucureşteni care m-au votat pe mine pentru Primăria Capitalei. Evident în turul 2 la alegeri voi vota cu Sorin Oprescu şi îl asigur de toată susţinerea mea. Îi rog pe toţi cei care m-au votat să-l voteze pe Sorin Oprescu în această bătălie cu mafia imobiliară. Voi continua împreună cu senatorul Marinescu, cu Piedone şi cu ceilalţi colegi de la Bucureşti să luptăm împotriva mafiei imobiliare şi a PD-L-ului până la capăt. În ceea ce priveşte declaraţiile pe care le-a făcut Sorin Oprescu nu aş vrea să intru în comentarii. Dacă există probe cu siguranţă ele vor apare. În orice caz a fost o campanie extrem de murdară, a fost o campanie a banilor în care unele partide au aruncat cu zeci de milioane de euro, bani pe care nu îi justifică sub nici o formă. Sunt bani care provin din furtul bugetului de stat, sunt bani care provin din afaceri făcute la Primăria Capitalei, sunt bani de care dumneavoastră, ziariştii, aţi tot scris şi nu s-au luat n ici un fel de măsuri până acum. Bătălia noastră va continua. La sectorul 1 PC îl va susţine pe Chiliman în turul 2 şi bineînţeles la sectorul 4 ne vom bate până la ultima suflare pentru Cristian Popescu Piedone, un om care este foarte îndrăgit acolo în sector şi va fi votat de către cetăţeni. Cam acesta ar fi un raport pe scurt. Eu îmi asum rezultatul la aceste alegeri. Nu dau vina nici pe furturile din secţiile de votare, nici pe haosul privind voturile anulate. Cu siguranţă o să ne organizăm mai puternic la Bucureşti. În ceea ce priveşte turul 2 vă spun încă o dată, merg pe mâna lui Sorin Oprescu şi sper că va continua această luptă împotriva mafiei din Bucureşti aşa cum şi eu şi senatorul Marinescu şi alţi colegi am făcut-o până acum. Vă mulţumesc.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1687/898412/1/codrin-stefanescu.jpg

Marius Marinescu: Mulţumesc. PC organizaţia Bucureşti cere autorităţii electorale permanente să monitorizeze şi să verifice modul în care şi-au finanţat aceste campanii locale, legale sau ilegale, unele partide politice. Solicităm autorităţii electorale permanente să prezinte un raport public vizavi de aceste finanţări. Vă şi prezint solicitarea pe care am semnat-o eu împreună cu domnul Codrin Ştefănescu către autoritatea electorală permanentă în acest sens. Vorbind de sursele legale de finanţare şi aceste surse sunt reflectate prin mandatarul financiar al fiecărui partid în condiţiile legii şi vorbind de finanţările ilegale şi vorbind despre banii negri pe care unele partide politice îi aruncă fără măsură în această campanie electorală. Autoritatea electorală permanentă poate să monitorizeze în momentul de faţă modul în care sunt aruncaţi în joc aceşti bani negri, fiindcă panourile electorale se pot monitoriza în momentul de faţă, nu după ce se încheie campania electorală şi când se depun acele rapoarte ale mandatarului financiar. Deci acum pot să constate aceste probe. Vasile Blaga, din informaţiile pe care le avem şi calculele pe care le-am făcut, a investit în panotajul stradal peste 10 milioane de euro. Numai pe bulevardul Dorobanţi, Vasile Blaga are în jur de 2 mii de metri pătraţi de panotaj, şi dacă înmulţim cu 10 euro cât ar costa un metru pătrat de panotaj, vedem că numai pe un bulevard Vasile Blaga a plătit aproximativ 20 de mii de euro. Şi dacă socotim câte bulevarde şi câte străzi sunt în Bucureşti, în jur de 6 mii, o să ajungem la cel puţin această sumă de 10 milioane de euro. Ne putem gândi că aceşti bani sunt bani furaţi de la Primăria Capitalei cum a constatat şi Curtea de Conturi dintr-o analiză, că Primăria Capitalei a fost prejudiciată cu peste 10 milioane de euro şi considerăm că Vasile Blaga a arvunit Primăria Capitalei către mafiile PD-L-ului, şi aceşti bani vor fi întorşi cu vârf şi îndesat, înzecit, către aceste mafii. De unde? Din buzunarele noastre, ale bucureştenilor. În final vreau să vă spun că PC va continua toate proiectele politice şi în special proiectele de protecţie socială fiindcă dorim ca să formăm clasa de mijloc din pătura săracă.

http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3927/890938/1/marius-marinescu-senator-01vt.jpg

Mulţumim. Dacă sunt întrebari.

Reporter: ...susţine la sectoarele 5 şi 6?

Codrin Ştefănescu: Preşedinţii organizaţiilor 5 şi 6 vor face mâine o declaraţie de presă în sensul acesta, după ce vor avea şedinţele din seara aceasta. Deocamdată la sectorul 1 deja au făcut şedinţa ieri şi m-au împuternicit ca să anunţ: Chiliman este susţinut de către PC în sectorul 1.

Reporter: ...în Parlament o iniţiativă legislativă care să...

Marius Marinescu: Sigur că da. Deci ce vă pot spune, că noi avem în dezbatere mai multe iniţiative legislative cu privire la protecţia mediului care sunt deja adoptate de Senatul României. Una se referă la declararea de utilitate publică a tot ce înseamnă parcuri, grădini zoologice, botanice şi baze sportive amenajate din bani publici şi zace la Camera Deputaţilor de mai bine de jumătate de an. Mai avem o iniţiativă legislativă prin care interzicem să se mai construiască în parcuri. Şi acea iniţiativă a fost adoptată de Senatul României şi zace tot aşa, de 6 luni la Camera Deputaţilor. Şi noi suntem iniţiatorii, noi PC, la o comisie de anchetă privind afacerea Bordei şi o să extindem această anchetă şi asupra tuturor afacerilor de distrugere a parcurilor din tot Bucureştiul şi nu numai, şi din ţară.

Reporter: ...

Marius Marinescu: Deja comisia s-a înfiinţat şi o să înceapă să funcţioneze din momentul în care vom începe activitatea în Parlament. Este o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Camera Deputaţilor şi ai Senatului. Din această comisie fac şi eu parte din partea PC.

Reporter: Cum explicaţi rezultatele atât de slabe ale PC în Capitală ?

Codrin Ştefănescu: Bugetul meu a fost în jur de 120 de mii de euro. Este deja raportat la Curtea de Conturi. Toate cheltuielile noastre au fost minime, am avut bani foarte puţini după cum ştiţi. Mai mult m-am axat pe manifestări de stradă. Însă absenteismul a contat foarte mult. Şi eu sunt dezamăgit de rezultat. Nu pot da vina decât pe mine, însă, în sensul acesta. Trebuie făcut ceva, cel puţin din partea generaţiei noastre, a mea, a lui Codruţ, a lui Vlad, pentru a determina în primul rând generaţia tânără să iasă la vot. Este incredibil ca 70% din bucureşteni să lipsească. Şi mai este incredibil un lucru pe care vi-l spun. Foarte mulţi oameni au fost alături de noi la o grămadă de mitinguri pe care le-am făcut. Chiriaşii din casele naţionalizate, păgubiţii SAF, păgubiţii DACIA, tineri care nu au primit case sociale, tineri care nu au primit teren sau case ... Toţi au promis că vor ieşi la vot şi nu au ieşit la vot. Sigur, au fost şi foarte multe fraude în secţiile de votare. S-au aruncat cu bani foarte mulţi, s-a încercat să se cumpere nu numai votul dar şi oamenii care au fost prezenţi în secţiile de votare. A fost un troc, o vânzare totală şi permanentă de voturi şi au făcut tot felul de combinaţii la nivel de sector. Asta este situaţia.

Reporter: ...

Codrin Ştefănescu: Este foarte corect. Totdeauna când am făcut afirmaţii am venit şi cu probe. O să ne ocupăm de această chestiune după turul 2 al alegerilor. Cu siguranţă scandalul este mult prea mare şi miza mult prea importantă în acest moment. Aţi văzut şi schimbul de replici între Oprescu şi Blaga în acest moment. Noi am spus-o clar şi am dat un mesaj dumneavoastră, ziariştilor, că cel puţin noi aici la Bucureşti vom lupta împotriva mafiei imobiliare a PD-L până în pânzele albe. Deci pânza nu s-a închis. Faptul că, să zicem, m-au pus cu botul pe labe acum şi mi-au tras o palmă puternică, modul în care au fost ei organizaţi, modul în care şi-au adus membrii lor activişti la vot, asta nu mă determină să mă las păgubaş, nici pe mine, nici pe Piedone, nici pe senatorul Marinescu, pe nimeni din Bucureşti. Vom continua să manifestăm alături de oameni la fiecare miting, să ieşim cu documente despre ei permanent, să facem plângeri penale împotriva acestei mafii, să atenţionăm pe primul ministru, să ne batem prin instanţe. Peste tot. Deci de noi nu scapă băieţii ăştia. Asta este varianta scurtă. Şi mai mult, vreau să mulţumesc în primul rând BEC care în sfârşit scoate o decizie excepţională, de ieri, prin care opreşte traseismul politic la vot, adică nu se mai poate vota cu viză de flotant. O chestiune pe care aţi scris-o dumneavoastră în presă zilele trecute vizavi de numărul foarte mare la nivelul fiecărui sector de flotanţi pregătiţi, aliniaţi ca să voteze. Era... la care ne gândeam şi noi la sectorul 4 vizavi de această chestiune. Aseară BEC a dat această decizie şi în sfârşit s-a mai tăiat o aripioare caracatiţei acesteia.

Reporter: Domnule Codruţ Şereş ce se întâmplă cu domnul...

Codruţ Şereş: Am fost prezent vinerea trecută împreună cu reprezentanţii PSD. Pot să vă spun că în momentul de faţă este în pronunţare. Nu era depusă nici o întâmpinare, nici o sesizare. În momentul de faţă Tribunalul Bucureşti a rămas în pronunţare pe acel protocol de alianţă politică în vederea înregistrării alianţei politice PC-PSD la tribunal.

Reporter: Dacă PC va lua ...

Codruţ Şereş: Am discutat cu o serie din colegii mei şi cu doamna preşedinte Daniela Popa. Probabil în următoarele două săptămâni vom avea şi o întâlnire informală în care să analizăm rezultatele alegerilor locale. Sigur că o serie dintre colegi, şi vă dau exemplul domnului Tompa de la Bistriţa, şi-au asumat o demisie de onoare în urma rezultatelor obţinute de filiala judeţeană a PC Bistriţa. Personal însă nu sunt pentru măsuri radicale îndreptate împotriva liderilor judeţeni. Sigur că avem şi o situaţie specială, dacă mă refer la judeţul Ialomiţa, unde nu am avut candidaţi. Este clar faptul că la Ialomiţa, acolo trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu filiala judeţeană şi cine se face vinovat din punct de vedere al organizării şi al partidului să-şi asume responsabilitatea. Dar în legătură cu întrebarea dumneavoastră şi cu paralelismul legat de europarlamentare nu cred că este momentul potrivit pentru măsuri radicale. Măsurile vor veni, ele sunt o parte dintre a ceste măsuri deja asumate din punct de vedere al onoarei de către diverşi lideri judeţeni. Rămâne de văzut caz după caz, ce vom decide. Repet, personal nu sunt pentru excluderi.
(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 13:30)

Niciun comentariu: