marți, iunie 10, 2008

Cronica Română...


Dincolo de oglinda
Scurta lectie de dez-manipulare
Gabriela Cretu

Pescarii blocheaza circulatia in Bruxelles. Nu avem timp sa iesim din cladire. Agenda Parlamentului este incarcata. Pescuitul ilegal;
sa-l mai interzicem o data! Separarea patrimoniala transportatori – producatori in energie; unii o doresc cu inversunare; nu sunt deloc convinsa ca foloseste la ceva; nu sunt singura de aceasta parere. Traficul de marfuri; prea putin. Traficul de persoane; prea mult. Tarile sarace solicita sa facem ceva; celelalte tari solicita si ele; se face ce zic celelalte. Politica de securitate comuna. Politica la Marea Mediterana. Politica la Atlantic....
Am o mare dilema! Cum nu vreau s
a fac o cronica istorica ci una subiectiva si critica, trebuie sa aleg din temele saptamanii parlamentare europene una...
Despre terorism si valori, astazi...
Pentru pregatirea Summit-ului UE-SUA din Slovenia, s-a adoptat pozitia Parlamentului European asupra relatiilor transatlantice. Relatiile transatlantice inseamna relatiile cu Statele Unite. Politica si geografia nu inteleg la fel Atlanticul. Oceanul politic nu este de la Nord la Sud, ci doar de la Nord la Nord. S-au exprimat pozitii echilibrate, pozitii constructive, pozitii critice, pozitii apologetice.
Peste toate acestea, un mesaj aproape subliminal s-a facut auzit. Conflictul intre valorile noastre si valorile pe care unele administratii americane le-au promovat exista, dar nu conteaza prea mult. Putem ignora ca 182 de state au ratificat Protocolul de la Kioto asupra schimbarilor climatice iar SUA refuza.


The image “http://www.online.ro/timpolis/771/Antitero.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://i102.piczo.com/view/3/u/o/7/1/i/q/r/4/d/8/p/img/i296739390_93872_5.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Ocolim faptul ca pedeapsa cu moartea, pentru care atatea state sunt puse la zid, se practica inca in multe state americane. Centrele de detentie de la Guantanamo si cruzimea torturii, razboiul din Irak, toate exista dar, in ciuda existentei lor, trebuie sa ne unim fortele impotriva terorismului, trebuie sa facem front comun in fata noii sfidari, celui mai mare rau al secolului.
Nu am inteles niciodata ce are terorismul nou. Intreaga istorie a umanitatii este o istorie a terorii pe care statele o administau cetatenilor altor state sau propriilor cetateni, dupa caz. Istoria umanitatii este istoria razboaielor, rascoalelor, revolutiilor sau a represiunii brutale cotidiene; este plina de morti, sange, refugiati si localitati rase din temelii.
Singura schimbare semnificativa in timpul din urma ar fi o anume privatizare a terorii organizate; statele incep sa piarda monopolul care de milenii le-a garantat controlul asupra terorii. Piata libera furnizeaza armament tuturor, fara a face discriminare intre armata americana si Al Qaida. Se vede ca teoria centrata pe idealizarea pietii libere si proprietatii private are riscurile sale... In rest, nimic nou sub soare.
Argumentele care fac din terorism cea mai mare amenintare la adresa civilizatiei noastre par si mai fragile. Excludem teroarea pe care niste trupe, inclusiv europene si inclusiv romanesti, o exercita asupra unor irakieni, afgani etc. Nimeni nu se gandeste la ea atunci cand vorbim de terorism. Celalalt terorism, privat, nu a facut nicio victima in Europa anul trecut, ceea ce este foarte bine. Nimeni nu-i regreta absenta.
In schimb, in fiecare an, peste 90.000 de femei isi pierd viata in Uniunea Europeana ca urmare a cancerului la san. Vorbim de o boala ce poate fi tratata, daca este depistata la timp! Aceste femei sunt surorile, fiicele, mamele, partenerele cuiva. Moartea lor nu produce suficienta teroare pentru ca investitia in sanatate sa devina o prioritate pretutindeni.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/2527866/1/sri-antitero.jpgThe image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2430-143228-_6collunetistisppcasapoporului_pa038copy.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
In aceeasi Uniune Europeana, 100.000 de femei sunt traficate anual, cele mai multe intrand in masinaria distrugatoare a retelelor de proxeneti. Sclavia nu a fost inca abolita de facto pentru femei, uneori si pentru copii, in societatea care a transformat respectarea drepturilor omului intr-o adevarata religie. Traficantul sechestreaza persoane, le priveaza de libertate, le anihileaza dreptul la viata demna si sfideaza autoritatea guvernelor potentand alte infractiuni grave – violenta, spalarea de bani, frauda, evaziunea fiscala, crima organizata, prostitutia...
Totusi, aceste realitati nu sunt suficiente pentru a mobiliza statele la masuri coordonate mai eficiente, pentru a combate traficul de persoane. Doar saptesprezece din cele peste patruzeci de state care au semnat Conventia Consiliului Europei pentru actiune impotriva traficului de persoane au si ratificat-o. Masurile se lasa inca asteptate. Aceste femei sunt surorile, fiicele, partenerele cuiva. Soarta lor nu produce suficienta ingrijorare pentru ca sa vedem in traficant un terorist.
3.200 de copii au disparut de acasa, numai in Romania, anul trecut. E mai mult decat victimele din 11 septembrie. Traficul, rapirea, crima sau, pur si simplu, fuga dintr-un mediu violent sau total indiferent se numara printre cauze. Societatea nu pare terorizata de situatie...
Este vorba de aceeasi societate in care frica de teroristi a dus la paranoia si ridicol. Nu e voie cu lichide in avion. Desfasuram semnificative forte umane pentru a confisca pastele de dinti, lotiunile de ras, biberoanele copiilor, rujurile si... bomboanele umplute cu alcool. Alcoolul este recunoscut, in sfarsit, drept pericol pentru societate; doar cantitatea si forma consumului nu sunt cele la care ne-am fi asteptat.
http://www.gabrielasabau.com/imagini/_MG_2921.jpg
Nu stim daca terorismul este sau nu raul secolului. Stim insa ca frica a fost din totdeauna mijloc de control, supraveghere si manipulare. Mai stim ca Statele Unite au posibilitatea sa-si impuna vointa prin coplesitoarea forta militara, chiar daca nu totdeauna este eficienta. China sau India se misca mai repede economic. Brazilia are sufiente resurse pentru a ocupa un loc pe scena lumii. Superioritatea Uniunii Europene vine din valorile care stau la baza constructiei sale si care au transformat-o in reper pentru alte societati. Daca renuntam la ele, ce ne mai ramane?! Este o intrebare la care, ca europeni, ar trebui sa reflectam.
(http://www.cronicaromana.ro/dincolo-de-oglindascurta-lectie-de-dez-manipulare.html)

2 comentarii:

N. Raducanu spunea...

Comentariul meu la acest articol poate fi citit pe blogul d-nei Gabriela Cretu

Bibliotecaru spunea...

Am citit comentariul. :)