joi, iunie 19, 2008

DNA...


9 iunie 2008
Nr. 153/VIII/3

COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

LAZĂR IOAN, judecător în cadrul Tribunalului Arad – Secţia penală, cu grad profesional de judecător de curte de apel, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;
SABĂU TRAIAN-MARIUS, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 14 mai 2008, inculpatul Lazăr Ioan, în calitatea sa de judecător la Tribunalul Arad – Secţia penală, a pretins de la un denunţător suma de 30.000 euro, în mod indirect, prin intermediul inculpatului Sabău Traian Marius. Din suma pretinsă, inculpatul Lazăr Ioan a primit, în două tranşe, suma de 25.000 euro, în scopul de a pronunţa o soluţie favorabilă denunţătorului într-un dosar penal aflat la completul său de judecată.
Judecătorul Lazăr Ioan a amânat de mai multe ori pronunţarea soluţiei, pentru ca ulterior, la data de 29 mai 2008, în schimbul primirii acestei sume de bani, să pronunţe o hotărâre favorabilă denunţătorului, conform celor convenite cu acesta. În concret, judecătorul a dispus respingerea plângerii formulate de o persoană juridică împotriva unei rezoluţii de neîncepere a urmăririi penale faţă de denunţător.
Inculpatul Lazăr Ioan a beneficiat de sprijinul inculpatul Sabău Traian Marius, în sensul că acesta din urmă i-a comunicat denunţătorului suma pretinsă de judecător şi a primit de la denunţător, în două tranşe, suma de 25.000 de euro, bani pe care i-a remis lui Lazăr Ioan.
În vederea recuperării sumei de 25.000 euro, în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii prin instituirea inscripţiei ipotecare asupra unui imobil aparţinând inculpatului Lazăr Ioan, precum şi prin consemnarea, la dispoziţia instanţei, a sumelor de 13.150 euro, 863 USD şi 20.290 RON, care aparţin celor doi inculpaţi.
La data de 29 mai 2008, Consiliul Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători a încuviinţat reţinea şi arestarea preventivă a inculpatului Lazăr Ioan. La data de 30 mai 2008, cei doi inculpaţi au fost reţinuţi de procurori pe termen de 24 de ore iar la data de 31 mai 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus arestarea acestora pe termen de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Niciun comentariu: