luni, iunie 23, 2008

Guvernul României...


Întrevederea ministrului afacerilor externe Lazăr Comănescu cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Regatul Maroc, Mustapha Mansouri
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut astăzi, 23 iunie 2008, o întrevedere cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Regatul Maroc, Mustapha Mansouri, aflat în vizită oficială în România.
În cadrul întrevederii, cei doi demnitari au subliniat raporturile excelente existente la nivel politic între România şi Regatul Maroc şi dorinţa comună de a le intensifica şi diversifica. „Există un potenţial deosebit între cele două ţări care trebuie valorificat şi care este amplificat de statutul României de membru al Uniunii Europene şi, respectiv, al Marocului de partener mediteranean al UE”, a declarat ministrul Lazăr Comănescu.
În context, a fost evidenţiată importanţa promovării şi dezvoltării dialogului parlamentar pentru relansarea raporturilor bilaterale între România şi Maroc, în toate domeniile de interes.

INFORMAŢIE DE PRESĂ şedinţa Guvernului va avea loc în această săptămână marţi, 24 iunie acte normative
La începutul şedinţei va fi prezentată Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României - Orizonturi 2013-2020-2030.
Documentul stabileşte obiective concrete pentru trecerea la un nou model de dezvoltare bazat pe cunoaştere şi inovare şi stabileşte direcţiile principale de acţiune pentru însuşirea şi aplicarea principiilor dezvoltării durabile în perioada imediat următoare.
Strategia propune o viziune a dezvoltării durabile a României în perspectiva următoarelor două decenii, cu obiective care transced durata ciclurilor electorale.

Reuniunea Reţelelor instituţionale ale Francofoniei Bucureşti, 19-21 iunie 2008, Rin Grand Hotel
Ministerul Afacerilor Externe şi Organizaţia Internaţională a Francofoniei au organizat, în perioada 19 – 21 iunie 2008, Reuniunea Reţelelor Instituţionale ale Francofoniei, care a adus la Bucureşti peste 70 de invitaţi din 20 de state şi guverne membre ale OIF.
Din România, au participat la lucrări reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Institutului Român pentru Drepturile Omului, Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, Consiliului Naţional al Audiovizualului şi Institutului Naţional de Administraţie.
Dezbaterile din cadrul reuniunii au fost structurate în jurul a patru teme: dezvoltarea cooperării între reţelele instituţionale şi perspectivele de parteneriat cu OIF; dezvoltarea activităţilor în domeniile dreptului şi justiţiei; aprofundarea parteneriatului cu operatorii francofoni şi perspectivele de cooperare cu alte organizaţii internaţionale şi regionale; definirea acţiunilor în favoarea drepturilor copilului.
A fost prezentat, de asemenea, stadiul de structurare a trei noi reţele instituţionale: Reţeaua Internaţională Francofonă de Formare a Poliţiei, Reţeaua Şcolilor şi Institutelor de Administraţie Publică şi Secţiunea Francofonă a Asociaţiei Internaţionale a Procurorilor şi Procurorilor Generali.
Pe ordinea de zi a reuniunii au figurat şi discuţii despre metodele şi mijloacele de punere în aplicare a Declaraţiei finale a Conferinţei miniştrilor Justiţiei din statele francofone, Paris, 12 – 13 februarie 2008, privind perfecţionarea continuă a activităţii în domeniul justiţiei, intensificării difuzării normelor de drept şi a circulaţiei datelor cu caracter juridic, prin utilizarea tehnologiilor informaţiei.
În calitate de co-organizatori ai celui de-al XII-lea Sommet al Francofoniei de la Québec (17 – 19 octombrie 2008), reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe canadian şi ai Guvernului provinciei Canada-Québec au făcut o prezentare succintă a stadiului organizării Conferinţei francofone la nivel înalt. Au fost prezentate subiectele de reflecţie propuse cu acest prilej: democraţie şi stat de drept, limba franceză, mediul înconjurător şi guvernare economică. Din perspectiva Sommet-ului, concluziile Reuniunii Reţelelor Instituţionale ale Francofoniei de la Bucureşti sunt extrem de importante şi vor fi trimise spre aprobare atât Conferinţei Ministeriale, ce precede Sommet-ul, cât şi instanţei supreme a Francofoniei.
Informaţii de fond
Reţelele instituţionale ale Francofoniei au apărut în urma unui proces de coagulare şi structurare început la cel de-al III-lea Sommet al Francofoniei, Dakar, Senegal (1989), formând astfel un sistem care facilitează obţinerea şi integrarea informaţiilor, precum şi schimbul de experienţă între instituţiile cu competenţe în domeniul juridic, legislaţie şi contencios, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept din statele şi guvernele care au în comun limba franceză.
În prezent există treisprezece reţele instituţionale ale Francofoniei, al căror obiectiv esenţial îl constituie aprofundarea dimensiunii politice şi consolidarea statului de drept şi a democraţiei în spaţiul francofon. România este reprezentată în şapte dintre aceste reţele: Conferinţa internaţională a barourilor cu tradiţie juridică comună, Asociaţia instituţiilor superioare de control având în comun utilizarea limbii franceze, Asociaţia Curţilor Constituţionale având în comun limba franceză - România vicepreşedinte, Asociaţia avocaţilor poporului şi a mediatorilor francofoni, Asociaţia Înaltelor Curţi de Casaţie a ţărilor având în comun limba franceză, Uniunea Consiliilor Economice şi Sociale şi a instituţiilor similare din statele şi guvernele membre ale OIF - România vicepreşedinte, Asociaţia notarilor francofoni.
Alegerea României ca ţară gazdă pentru această reuniune constituie atât o nouă dovadă a recunoaşterii poziţiei ţării noastre în cadrul OIF, cât şi manifestarea voinţei politice a ţării noastre de a continua eforturile în direcţia promovării unei Francofonii active, capabile să acţioneze coerent şi cu succes pe plan internaţional.

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Lazăr Comănescu, cu ministrul comerţului exterior din Regatul Maroc, Abdellatif Mazouz
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut astăzi, 23 iunie 2008, o întrevedere cu ministrul comerţului exterior din Regatul Maroc, Abdellatif Mazouz, aflat în vizită oficială în România.
Cei doi demnitari au evidenţiat raporturile excelente dintre România şi Regatul Maroc, voinţa politică comună de amplificare a dialogului politic bilateral, precum şi necesitatea identificării cel mai potrivite modalităţi pentru stimularea creşterii cooperării economice şi a schimburilor comerciale bilaterale.
În context, a fost discutată dorinţa celor două state de a crea un parteneriat de natură economică, pe baza căruia să poată fi valorificate mai bine oportunităţile oferite de piaţa africană pentru România, respectiv de piaţa Europei Centrale şi de Est pentru Maroc.

Niciun comentariu: