luni, iunie 23, 2008

Membrii CSAT se reunesc, miercuri, în şedinţă - surse



Membrii CSAT se reunesc, miercuri, în şedinţă - surse (Imagine: Mediafax Foto)
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se va reuni, miercuri, în şedinţă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Conform Legii 42/2004, CSAT trebuie să aprobe, până la data de 30 iunie a fiecărui an, forţele şi mijloacele care pot fi puse la dispoziţie în vederea participării forţelor armate la misiuni în afara teritoriului statului român în anul următor.

În 26 iunie 2007, CSAT a hotărât ca forţele militare dislocabile în străinătate în 2008 să cuprindă cu 346 mai mulţi militari decât în 2007.

Pe de altă parte, Senatul a aprobat, în 22 aprilie 2008, raportul Comisiei de anchetă a presupuselor centre de detenţie CIA pe teritoriul ţării, care precizează că nu există astfel de facilităţi şi nici baze americane secrete în România. Preşedintele de şedinţă, Doru Ioan Tărăcilă, a precizat atunci că numai CSAT poate decide dacă instituţiile care au secretizat anexele raportului trebuie să le desecretizeze. El s-a declarat, atunci, convins că CSAT va dezbate în proxima şedinţă problema desecretizării anexelor.

CSAT ar mai putea discuta şi despre achiţia de avioane multirol.

Secretarul de stat în MAp Corneliu Dobriţoiu a declarat, în 14 mai, că CSAT urmează să analizeze dacă achiziţia în cadrul programului de avioane multirol se va face prin licitaţie sau prin "dialog competitiv". El a mai declarat că speră ca o decizie să fie luată până la sfârşitul acestui an.

România intenţionează să achiziţioneze 48 de avioane multirol, iar în prezent se poate considera că există cinci potenţiali furnizori: Gripen International – cu avionul JAS-39m, Alenia Aeronautica – Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin - F-16, Dassault- Rafale şi Boeing cu F-18. Valoarea contractului depăşeşte 3,5 miliarde de euro.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este autoritatea administrativă autonomă investită, potrivit Constituţiei, cu organizarea şi coordonarea unitară a activităţilor care privesc apărarea ţării şi siguranţa naţională. Din CSAT fac parte şeful statului, premierul, miniştrii Apărării, Administraţiei şi Internelor, Afacerilor Externe, Justiţiei, Economiei şi Comerţului, Finanţelor Publice, directorii Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe, şeful Statului Major General şi consilierul prezidenţial pentru securitate naţională.

Să aibă acest contract legătură cu frecventele prăbuşiri ale aeronavelor militare româneşti? 3,5 mişiarde euro este o sumă măricică.

Niciun comentariu: