duminică, iunie 08, 2008

Premiile Festivalului Internaţional de Film "Transilvania" 2008


http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1706/2692839/1/tiff-cluj.jpg?width=300&height=300
Aseară, la Teatrul Naţional din Cluj Napoca, a avut loc Gala de închidere a TIFF 2008 (Festivalul Internaţional de Film „Transilvania”, 30 mai–8 iunie), la care au participat peste 1 000 de invitaţi.
The image “http://www.feeder.ro/tiff_45645754.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Trofeul „Transilvania”, în valoare de 10 000 de euro, oferit de Vodafone, a fost câştigat de singurul documentar selecţionat în competiţia TIFF 2008, „Shakespeare colţ cu Victor Hugo” („Intimidades de Shakespeare y Victor Hugo”), regizat de Yulene Olaizula (Mexic). Cel mai râvnit premiu al Galei a fost oferit de Catherine Deneuve, invitata de onoare a TIFF 2008, care a urcat pe scenă alături de Paul Markovits (Vodafone).
http://www.egrupos.net/albumPhoto/376912/photo_310.jpg
http://www.estovadecine.com/wp-content/intimidades-de-shakespeare-y-v-ctor-hugo-400x350.jpg
Celebra actriţă franceză a fost şi ea protagonista unui moment extrem de emoţionant. Catherine Deneuve a fost recompensată la TIFF cu Premiul pentru întreaga carieră, oferit unei personalităţi din cinematografia europeană. Invitata specială a ediţiei a şaptea a Festivalului a primit diploma şi trofeul TIFF de la actriţa Maia Morgenstern. Catherine Deneuve s-a declarat impresionată de publicul clujean, cu care de altfel s-a întâlnit şi înainte de Gala de Închidere TIFF, la Cinema Republica, la proiecţia specială a filmului lui André Téchiné, „Vremuri schimbătoare”(„Les temps qui changent”).
http://cache.eb.com/eb/image?id=66092&rendTypeId=4
Tot un Premiu pentru Întreaga Carieră a primit la TIFF 2008 şi îndrăgita actriţă Tamara Buciuceanu Botez. Diploma şi premiul oferit de către Banca Transilvania i-au fost înmânate de actriţa Luminiţa Gheorghiu, în ropotele de aplauze ale spectatorilor clujeni.
The image “http://www.lady4ever.ro/images/fresh/tamara-bun.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.http://www.cinemagia.ro/getimg.php?id=17157&size=s
Minute în şir de aplauze a primit şi un actor care a făcut istorie în cinematografia românească. Talentul lui Radu Beligan şi rolurile cu care a cucerit cinefili de toate vârstele au fost recompensate de către TIFF 2008 cu un Premiu de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz. Radu Beligan a primit premiul de la preşedintele Traian Băsescu, care a asistat aseară la cel mai important şi mai aşteptat moment al TIFF, Festivitatea de decernare a premiilor. Înainte de decernarea premiului, Traian Băsescu l-a numit pe Radu Beligan „un adevărat patriarh al filmului şi teatrului românesc”.
http://www.geocities.com/Paris/Musee/4910/Beligan.jpg
După ce a jurizat filmele din Competiţie, unul din membrii juriului TIFF 2008, Corneliu Porumboiu a urcat şi el pe scenă în calitate de premiant. Regizorul român a fost decorat cu Ordinul „Chevalier des Arts et des Lettres”, distincţie care i-a fost înmânată de către ambasadorul Franţei, Henri Paul.

La capitolul producţii autohtone, filmele care au triumfat în acest an au fost documentarul „Podul de flori” al lui Thomas Ciulei (Cel mai bun lung-metraj din cadrul Zilelor Filmului Românesc) şi „Plictis şi Inspiraţie” al regizorului Igor Cobileanski (Cel mai bun scurt-metraj din Zilele Filmului Românesc). George Dorobanţu, regizorul filmului „Elevator”, a câştigat Premiul pentru debut în cadrul aceloraşi zile dedicate producţiilor autohtone.
http://mwave.irq.hu/kepek/filmek/1393/t_1393podul_de_flori_stills_1%5B1%5D.jpg

Multe celebrităţi au ţinut sâmbătă seara să fie alături de premianţii şi de invitaţii speciali ai ediţiei a şaptea a festivalului. Dorel Vişan, Maria Popistaşu, Florin Piersic jr., Maria Dinulescu, Valentin Teodosiu, Mara Nicolescu, Marian Crişan şi un invitat surpriză al festivalului, actriţa Anca Thomas, sunt doar câţiva din cei care au urcat pe scena Galei pentru a le înmâna câştigătorilor premiile TIFF 2008.
The image “http://www.onlinegallery.ro/images/a-valentin_teodosiu3.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.tabu.ro/out/gallery/505x300/gallery/article_334_172.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2145-113374-tipamaare.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.http://www.efp-online.com/cms/images/photos/shooting_stars_207/maria_popistasu_web.jpg
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/4728/891907/1/dorel-visan.jpg
Festivalul Internaţional de Film Transilvania a bătut în acest an record după record. La ediţia care a stat sub semnul celebrului agent James Bond, au fost proiectate 200 de filme din 40 de ţări. Cinefilii au umplut zilnic, până la refuz, cele opt locaţii ale festivalului. Anul acesta, sălilor Republica, Victoria, Arta, Echinox li s-au alăturat Teatrul Naţional, Galeria Muzeului de Artă, Enigma şi, în premieră pentru România, un cinema Drive In, în parcarea de la Iulius Mall. Până vineri seara, numărul total de spectatori a fost de 35 000. Circa 2 000 de cinefili şi-au satisfăcut curiozitatea şi n-au ratat un film văzut din maşină, la ineditul Drive In, se arată într-un comunicat al organizatorilor TIFF. (Tudor Cristian)




Niciun comentariu: