miercuri, iunie 04, 2008

"Zilele porţilor deschise", la Institutul Român din Veneţia


Începând de astăzi, 4 iunie, toate spaţiile de expoziţie ale Palatului Correr din Veneţia, sediul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, vor putea fi vizitate în mod gratuit timp de aproape două săptămâni, pe durata a trei expoziţii care vor fi vernisate în cursul acestei zile.



Astfel, cele patru săli de la etajul I vor găzdui expoziţia de pictură „La manutenzione del mito” a Elenei Cuscini, artistă născută la Bologna, cu studii universitare în Statele Unite şi Italia. A expus, printre altele, la Triton Museum of Art din Santa Clara, la Agora Gallery din New York, la Circolo della Grada din Bologna. Pânzele Elenei Cuscini reprezintă o interpretare personală fie a unor mituri sau simboluri aparţinând unor culturi diferite, precum cea japoneză şi egipteană, fie a unor teme fantastico-filosofice aparţinând lumii muzicale, precum „flautul fermecat”.

În Noua Galerie, aflată la parterul Palatului, va expune Elena Dumitrescu, lector la catedra de sculptură a Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti, bursier „Vasile Pârvan” la Accademia di Romania din Roma în perioada 2004–2006. Expoziţia sa, intitulată „Adam şi Eva”, este semnificativă pentru tema fundamentală a operei artistei: Geneza, cu care a impresionat publicul şi specialiştii prezenţi la vernisajul expoziţiei sale de desen şi sculptură, găzduită în 2007 de Palatul Mogoşoaia. „Rezumativ, proiectul Elenei Dumitrescu este clădit pe axa semnificativă a Genezei adamice, a căderii lui în dizgraţia divină, şi reabilitarea lui ulterioară în accepţia christică, cu tot periplul sacrificial şi al resurecţiei mântuitoare. O fabuloasă miză teozofică, pe care artista o converteşte sculptural într-o curajoasă viziune”, scria criticul de artă Corneliu Antim.

Publicul va avea acces şi în Mica Galerie, aflată de asemenea la parterul Palatului, unde va putea admira o expoziţie inedită de pictură şi tapiserie, intitulată „Paesaggio con pesci”, având-o ca autoare pe Angela Meglei, absolventă a Universităţii de Artă din Cluj-Napoca, care trăieşte şi lucrează actualmente la Veneţia.
Expoziţia Angelei Meglei va fi vernisată de Amos Luzzatto, profesor la Universitatea Ca’ Foscari din Veneţia şi fost preşedinte al Uniunii Comunităţilor Evreieşti din Italia. Născut la Roma în 1928, Amos Luzzato a trăit la Ierusalim până în 1946. Este autorul unor cărţi de referinţă în Italia despre istoria ebraismului: „La leggenda di Concobello” (Mursia, 2006), „Il posto degli ebrei” (Einaudi, 2003), „Una vita tra ebraismo, scienza e politica” (Morcelliana, 2003), „Leggere il Midrash” (Morcelliana, 1999), „Annali Einaudi – Storia degli ebrei d'Italia, vol. II” (Einaudi, 1997), „Oltre il Ghetto” (Morcelliana, 1992), „Sinistra e questione ebraica” (Editori Riuniti, 1989), „Ebrei moderni” (Bollati-Boringheri, 1989) – se arată într-un comunicat al IRCCU Veneţia. (Tudor Cristian)

Niciun comentariu: