joi, ianuarie 15, 2009

Elena Udrea, un ministru subapreciat


Multă lumea vorbea despre Ministerul Turismului drept un minister făcut pentru Elena Udrea. Nu ştiu de ce, dar încep să am impresia că acest minister va fi singurul care va funcţiona cu adevărat din guvernul Emil Boc. Poate chiar faptul că doamna Elena Udrea este cu totul altfel comportamental decât clasa politică unsă cu toate alifiile ar putea fi o şansă.


Udrea: Prin exemplul cu apa termală din Capitală am vrut să arăt că nu se ştie potenţialul turistic

Udrea: Prin exemplul cu apa termală din Capitală am vrut să arăt că nu se ştie potenţialul turistic (Imagine: Mediafax Foto)
(Imagine: Mediafax Foto)
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a precizat, joi, la Gura Humorului, că, prin exemplul referitor la existenţa unui izvor de apă termală sub Bucureşti, a vrut să arate că nu se cunoaşte bine potenţialul turistic şi nicidecum să propună transformarea Capitalei într-o staţiune balneară.

"Nici într-un caz nu am spus că revigorarea turismului balnear ar însemna transformarea Capitalei într-o staţiune balneară. Măcar atât credit i se poate da cuiva care este la începutul activităţii ca ministru al Turismului", a declarat Elena Udrea pentru corespondentul MEDIAFAX, adăugând că nu putea spune "aşa un lucru nefericit".

Ea a menţionat că Bucureştiul este un exemplu în ceea ce a încercat să arate privind necunoaşterea potenţialului turistic pe care România îl are.

"În condiţiile în care declarăm turismul balnear prioritate naţională era un exemplu de sursă de turism balnear chiar în capitala României, necunoscută în cea mai mare parte, sau cunoscută şi neexploatată şi care dă dovada faptului că dacă ne aplecăm cu atenţie asupra resurselor pe care noi le avem în turism şi în special în turismul balnear cu siguranţă că vom reuşi să scoatem la capăt turismul românesc", a spus ministrul Turismului.

Ea a subliniat că a stabilit ca prioritate a ministerului turismul balnear pentru că este reprezentat la nivel naţional şi are un potenţial "fantastic" să crească activitatea de turism în ponderea economiei naţionale.

"Dacă nu începem să ne preocupăm de acum de turismul balnear, cu un potenţial uriaş, nu vom putea să parcurgem niciodată acei ani de care avem nevoie pentru ca turismul balnear să se ridice ca standarde de calitate ale serviciilor şi produselor acolo unde ne aşteptăm cu toţii", a spus Udrea.

Ea a adăugat că sunt necesare investiţii de sute de milioane de euro în infrastructura din turismul balnear, dar consideră că trebuie început de undeva, arătând că turismului balnear este privat în cea mai mare parte, iar ministerul nu poate decât să ofere îndrumare pentru accesarea de fonduri.

"Nu ne aşteptăm să rezolvăm problema turismului balnear repede, într-un an sau doi, dar poate începem să rezolvăm de acum, iar la sfârşitul mandatului de patru ani al acestui guvern poate reuşim să vedem semnele revigorării turismului balnear", a mai spus Udrea.

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, luni, că îşi propune ca prioritate promovarea turismului balnear din România şi spune că Bucureştiul poate fi transformat într-o destinaţie de turism cu profil balnear.


Udrea: Ministerul Turismului primeşte de la buget cât au alte ministere bani "de buzunar"

Ministerul Turismului primeşte de la buget fonduri reduse, similare, probabil, cu banii "de buzunar" ai altor instituţii, a declarat, luni, ministrul de resort, Elena Udrea.

"Ministerul Turismului are bani de la buget, dar foarte puţini. Raportat la celelalte ministere, probabil că sunt banii lor de buzunar", a spus Udrea într-o conferinţă de presă.

Ea a adăugat că, în ceea ce priveşte promovarea, pe lângă posibilitatea de a folosi bani de la buget, va încerca să-i convingă şi pe reprezentanţii staţiunilor să acceseze fonduri europene pentru campaniile de imagine.

"Putem accesa 150 de milioane de euro până în 2013, nu doar noi, ministerul, ci şi ONG-urile", a spus Udrea.

Ea a adăugat că Ministerul Turismului va participa în acest an la circa 100 de târguri de turism.

Udrea: Să facem turismul un contributor la buget

Udrea: Să facem turismul un contributor la buget (Imagine: Mediafax Foto)
(Imagine: Mediafax Foto)
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, joi, la Gura Humorului, în deschiderea Seminarului Naţional de Tursim, că doreşte ca turismul să devină "un contributor la buget şi un creator de locuri de muncă".

Udrea a spus că înfiinţarea Ministerului Turismului corespunde dorinţelor şi aşteptărilor celor implicaţi în turism şi că doreşte ca România să fie o destinaţie atât pentru turism intern, cât şi pentru turiştii străini. Ea a arătat că, în trecut, ponderea turiştilor străini în turismul din România reprezenta o treime şi că îşi propune să atingă această ţintă.

Udrea a subliniat că a dorit ca prima sa ieşire în calitate de ministru în ţară să fie în Bucovina, zonă care are un potenţial turistic important şi corespunde priorităţilor Ministerului Turismului.

Ministrul Turismului a mai spus că situaţia actuală din turism a fost determinată de lipsa de implicare a statului în acest domeniu, arătând că interesul politicienilor pentru acest sector a fost atât timp cât au fost privatizări în turism, după care a dispărut.

"Avem o infrastructură turistică nemodernizată, investiţiile private s-au făcut în perioade lungi, cu resurse puţine şi fără o strategie de turism", a spus Elena Udrea.

Ea a arătat că sectorul turistic poate aduce fonduri importante la bugetul de stat.

"Să facem turismul un contributor la bugetul naţional, un creator de locuri de muncă", a spus Udrea, apreciind că turismul este, în prezent, "comentat superficial, cu referiri la cea care stă în fruntea ministerului", iar această abordare nu este corectă.

Udrea a reamintit apelul ca românii să încerce, în acest an de criză, să petreacă o parte din vacanţe în ţară, în spirit de solidaritate cu operatorii turistici locali.

Ministrul Turismului a anunţat că în Suceava va fi înfiinţat un birou regional de turism, subliniind că Bucovina este o destinaţie pentru turismul ecumenic, turismul de sănătate şi turismul cultural.

(sursa: http://www.mediafax.ro/)

Niciun comentariu: