duminică, ianuarie 18, 2009

Pentru început un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza


Israelul trebuie să-şi retragă trupele din Gaza


Israelul trebuie să-şi retragă trupele din Gaza
Decizia Israelului de a decreta un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza ar trebui urmată de un acord de pace oficial şi de o retragere completă a trupelor, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.

Anterior, premierul israelian, Ehud Olmert, a anunţat un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza, care va începe în cursul nopţii, la ora 00.00 GMT (02.00, ora României), şi a adăugat că armata va rămâne deocamdată în acest teritoriu şi în împrejurimi.

Premierul a mai precizat că forţele israeliene vor riposta la eventuale tiruri ale mişcării palestiniene Hamas.

Mişcarea palestiniană Hamas a precizat ulterior că nu va accepta prezenţa nici unui soldat israelian în Fâşia Gaza.

Ehud Barak: Israelul va relua ofensiva dacă "va fi necesar"



Ehud Barak: Israelul va relua ofensiva dacă
Israelul va relua ofensiva în Fâşia Gaza "dacă va fi necesar", a afirmat sâmbătă ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak.

Anterior, premierul israelian, Ehud Olmert, a anunţat un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza, care va începe în cursul nopţii, la ora 00.00 GMT (02.00, ora României), şi a adăugat că armata va rămâne deocamdată în acest teritoriu şi în împrejurimi.

"Vom relua şi vom intensifica operaţiunile, dacă va fi nevoie", a declarat Ehud Barak.

"Încetăm focul dar nu există nici o garanţie că Hamas va face la fel. Armata va rămâne atât timp cât va fi necesar în Gaza", a declarat el.


Premierul israelian anunţă un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza


Premierul israelian anunţă un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza
Premierul israelian, Ehud Olmert, a anunţat sâmbătă un armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza, care va începe în cursul nopţii.

"La ora locală 02.00 (02.00 ora României), vom înceta focul dar vom continua să staţionăm în Fâşia Gaza şi în împrejurimi", a declarat Olmert în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Tel Aviv, subliniind că dacă "inamicii noştri vor decide să ne atace, armata israeliană se va simţi liberă să ripsoteze".

"Dacă Hamas îşi va opri total atacurile, vom analiza în ce moment vom părăsi Fâşia Gaza", a declarat el.

Cabinetul de securitate israelian a adoptat sâmbătă, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie în favoarea unui armistiţiu unilateral în Fâşia Gaza, a anunţat anterior un oficial guvernamental.

Isarelul şi-a atins toate obiectivele şi chiar "mai mult" în cursul ofensivei sale militare de 22 de zile din Fâşia Gaza, a adăugat Olmert.

"Obiectivele noastre, aşa cum au fost definite când am lansat operaţiunea, au fost atinse total şi chiar mai mult", a precizat el. "Hamas a primit o lovitură dură", a mai spus premierul.

"Liderii săi se ascund. Mulţi dintre oamenii săi au fost ucişi. Zeci de tuneluri au fost bombardate. Numărul tirurilor de rachete împotriva Israelului s-a redus. Locurile de unde erau lansate majoritatea rachetelor sunt sub controlul forţelor israeliene", a insistat premierul.

El a acuzat, de asemenea, mişcarea Hamas că "a luat ostatică" populaţia civilă din Gaza "prin acţiunile sale teroriste, fără a lua în considerare suferinţele".

Olmert a afirmat că armata israeliană a făcut "mult mai multe pentru a proteja civilii decât ar fi făcut orice alt stat", amintind că armata a autorizat periodic transferul de ajutoare umanitare în Fâşia Gaza.

Israelul şi-a fixat ca obiective în această ofensivă reducerea tirurilor de rachetă împotriva teritoriului său, lovind dur aparatul militar al Hamas, şi oprirea contrabandei cu arme între Egipt şi Fâşia Gaza.

"Această ofensivă a consolidat capacitatea de disuasiune (a Israelului) împotriva celor care îl ameninţă", s-a felicitat Olmert.

Aceasta este prima dată în istorie când Israelul decretează un armistiţiu unilateral într-unul dintre conflictele sale.

În trei săptămâni de ofensivă, cel puţin 1.203 palestinueni au fost ucişi, între care 410 copii şi 108 femei, şi peste 5.300 de persoane au fost rănite, potrivit serviciilor de urgenţă din Gaza. Potrivit Centrului palestinian pentru drepturile omului din Gaza, 65 la sută dintre morţi sunt civili.

De partea israeliană, zece militari şi trei civili au fost ucişi în aceeaşi perioadă.

Potrivit Biroului central palestinian pentru statistici, costul distrugerilor provocate infrastructurilor din Gaza se ridică la 476 de milioane de dolari.

Secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, a semnat cu omologul său israelian, Tzipi Livni, un acord bilateral în acest scop, dar omologul lor egiptean, Ahmed Abdul Gheit, a cărui ţară are frontieră comună cu teritoriul palestinian, a afirmat că Egiptul nu este "legat" prin acest acord.

Liderii Hamas în exil cer o încetare a focului din partea Israelului dar şi retragerea trupelor israeliene, ridicarea blocadei şi deschiderea tuturor punctelor de trecere pe teritoriul palestinian controlat de islamişti.

Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a cerut Israelului să înceteze luptele "imediat" şi "fără condiţii" şi să îşi retragă trupele din Gaza.

Preşedintele Mubarak a menţionat, de asemenea, că Egiptul acţionează pentru securizarea frontierei sale cu Fâşia Gaza şi nu va accepta "niciodată" prezenţă străină pe teritoriul său.

(sursa: http://www.mediafax.ro)

Niciun comentariu: