marți, ianuarie 13, 2009

Unde este superioritatea omului de cultură?


Te-ai aştepta ca oamenii de cultură să fie superiori omului simplu, mai lipsit de egoism, mai lipsit de încrâncenare, mai ferit de încrâncenare...

Patimile Maiei Morgenstern la Bulandra duc la tribunal
12 Ian 2009 Gabriela Lupu

„Meciul“ dintre actriţă şi instituţie continuă, cea dintâi fiind decisă să mute conflictul în justiţie; conducerea Teatrului Bulandra vrea să răspundă cu aceeaşi monedă.

Maia Morgenstern s-a supărat din pricină că nu a fost chemată să joace în cele patru reprezentaţii cu piesa „Şase personaje în căutarea unui autor“ de Luigi Pirandello, programate pentru luna ianuarie, regizorul Liviu Ciulei preferând ca în aceste spectacole să joace Andreea Bibiri, cu care actriţa împarte rolul încă de la premiera din 2005. „Fără patimă şi fără vorbe mari, fără a suferi de mania persecuţiei sau de paranoia, fără a avea nici o frustrare, ci, dimpotrivă, cu umor, cu farmec, dar şi cu demnitate, mă voi adresa unui avocat care va decide dacă şi cum putem duce cazul în justiţie“, a explicat Maia Morgenstern pentru Cotidianul.

„Eu am un conflict strict cu conducerea Teatrului Bulandra şi cu cei care organizează programarea spectacolelor de acolo pentru că s-au folosit de imaginea şi de timpul meu. Eu sunt stăpânul absolut al imaginii şi al timpului meu şi dispun de ele cum vreau. Alt conflict nu există în ceea ce mă priveşte decât cel cu conducerea de la Bulandra“, susţine actriţa.

Regizorul Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, a declarat în replică: „Am comunicat prin avocatul teatrului avocatului doamnei Maia Morgenstern că din punctul nostru de vedere acest conflict este fără obiect. Noi avem cu actriţa un contract de colaborare care este în vigoare şi perfect valabil. Aşa cum am mai spus, pe acest rol au jucat de la început Andreea Bibiri şi Maia Morgenstern, şi singurul în măsură să ia decizii artistice în ceea ce priveşte această montare este regizorul Liviu Ciulei. El a hotărât ca pentru aceste patru spectacole din ianuarie să repete numai cu Andreea Bibiri, care nu mai jucase de multă vreme pentru că a fost în concediu de maternitate. De altfel, în perioada în care Maia Morgenstern lucra în străinătate, toate spectacolele au fost jucate cu Andreea Bibiri, acest lucru convenindu-i Maiei, neaducând la vremea respectivă prejudicii timpului şi imaginii sale“, subliniază directorul teatrului.

Referindu-se la faptul că Maia Morgenstern ar putea da în judecată conducerea Teatrului Bulandra, Alexandru Darie a spus că instituţia pe care o conduce nu a încălcat în nici un fel contractul încheiat cu actriţa. „Mai mult decât atât, prin valurile pe care le face în presă, doamna Morgenstern încalcă dumneaei una dintre prevederile contractuale şi anume cea prin care s-a angajat ca pe perioada contractului să nu aducă atingere imaginii teatrului. Astfel că, dacă Maia Morgenstern nu încetează cu atacurile la adresa Teatrului Bulandra, e posibil, deşi nu dorim acest lucru, să o dăm noi pe ea în judecată“, a precizat directorul Alexandru Darie.

http://media2.gruprc.ro/photo/thumbs/800_600/012009/092f5b195a5bc93bf9e25a06b1464827.jpg

Ciulei contracarează

Regizorul Liviu Ciulei a declarat pentru NewsIn că Maia Morgenstern va juca în spectacolul „Şase personaje în căutarea unui autor“, la Teatrul Bulandra, începând din februarie, după ce actriţa a afirmat public că ar fi fost scoasă din distribuţie. Ciulei spune că această problemă nu este decât „o furtună într-un pahar cu apă“. „Maia va relua repetiţiile pentru spectacolul meu la sfârşitul lunii ianuarie, urmând ca la începutul lunii februarie să aibă loc prima reprezentaţie a piesei cu această actriţă în rolul principal“, adaugă reputatul regizor.
(sursa: Cotidianul, http://www.infoportal.ro)

Niciun comentariu: