vineri, iunie 20, 2008

Berceanu a depus jurământul pentru funcţia de consilier judeţean


Berceanu a depus jurământul pentru funcţia de consilier judeţean (Imagine: Mediafax Foto)
Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a fost validat, joi, ca şi consilier judeţean, fiind primul dintre aleşi care a depus jurământul în plenul Consiliului Judeţean Dolj, unde a avut mai multe replici tăioase cu secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă.

Cei 36 de consilierii judeţeni din Dolj aleşi prin vot la 1 iunie au fost convocaţi, vineri, pentru şedinţa solemnă de validare a mandatelor lor şi pentru depunerea jurământului.

Între consilierii judeţeni s-a aflat şi Radu Berceanu care, înainte de a începe propriu-zis şedinţa CJ Dolj, a avut un schimb de replici cu secretarul judeţului, Gehorghe Barbărasă. Replicile dintre cei doi au fost generate de formularea scrisă a ordinii de zi a şedinţei solemne a CJ Dolj.

“Aş vrea să atrag atenţia că nu este «ordinea de zi a şedinţei de constituire a CJ Dolj este…», ci «propunerea ordinii de zi a şedinţei de constituire a CJ Dolj este…» pentru că se înţelege că punctele de pe ordinea de zi sunt alea şi nu altele. Ordinea de zi trebuie supusă la vot”, a făcut remarca Radu Berceanu.

“Domnule consilier, este foarte corectă formularea. Pentru că aceasta este o şedinţă solemnă. Nu este nici una ordinară, nici extraordinară. Este o şedinţă de constituire, iar ce este prevăzut pe ordinea de zi este stipulat expres de legiuitor în Legea 215/2001, legea administraţiei. Nu aveaţi ce vota”, a răspuns Gheorghe Barbărasă, secretarul judeţului Dolj.

Schimbul de replici dintre cei doi a continuat pe parcursul şedinţei de constituire a CJ Dolj, motivul disputei verbale constituindu-l de această dată comisia de validare, a cărei componenţă, în opinia lui Radu Berceanu, ar fi trebuit să fie supusă votului plenului CJ Dolj.

"Dacă tot este aleasă pe patru ani şi va avea un cuvânt de spus, eu cred că această comisie de validare trebuie să fie votată de cei care fac parte din ea. Este o chestiune mai mult de formă, dar eu zic că dacă tot începem, să începem cu dreptul”, a declarat Radu Berceanu.

Răspunsul secretarului judeţului nu a întârziat: “Domnule consilier, nu am o problemă cu cei care au o altă poziţie decât mine, dar ar trebui să discutăm şi să avem o dezbatere de opinii pe lege şi temei juridic. Dumneavoastră nu puteţi vota nicio comisie de validare pentru că nu aţi fost validat ca şi consilier judeţean”.

Momentul depunerii jurământului de către cei 36 de consilieri judeţeni, obligaţi să stea în picioare pe tot parcursul ceremonialului, a fost un alt motiv de nemulţumire al fostului ministru al Transporturilor.

"Eu înţeleg că vreţi să faceţi aceste momente solemne ca la Parlament, dar să ştiţi că dacă la Camera Deputaţilor ar trebui să stea în picioare toţi cei peste 300 de deputaţi cât timp depun ceilalţi jurământul, să ştiţi că jumătate dintre ei nu ar mai fi în viaţă la sfârşitul momentului solemn. Ca să nu mai spun că solemnitatea a fost petrecută de unii pe la toaletă, alţii la fumat, iar alţii vorbeau pe la telefon. Cred că nu era nimic greşit dacă momentul de solemnitate îl petreceam pe scaune", a declarat Berceanu.

Întrebat dacă prin depunerea jurământului va rămâne consilier judeţean, Radu Berceanu a declarat: "După cum vedeţi, astăzi sunt aici. Mi-am luat certificatul de ales, o să fiu şi validat, aşa că înseamnă că rămân. Cât voi sta nu ştiu, dar, neavând nici o problemă de incompatibilitate, pot rămâne atât timp cât vreau. Dacă peste două luni şi jumătate, două luni şi un sfert nu mai vreau să fiu consilier judeţean o să plec. Până atunci, vă rog să mă consideraţi consilier. Presimt că o să fie nişte şedinţe interesante şi s-ar putea să-mi placă”.

În şedinţa de constituire a CJ Dolj au fost aleşi şi cei doi vicepreşedinţi ai consiliului, respectiv Dan Mogoş (PNL) şi Cristinel Iovan (PSD).

Preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, a candidat pentru şefia Consiliului Judeţean, însă a fost surclasat de candidatul PSD Ioan Prioteasa.

Ion Prioteasa a câştigat şefia CJ Dolj cu 41,98 la sută din voturi, în timp ce Radu Berceanu a obţinut 33,78 la sută din sufragii.

Niciun comentariu: