joi, iunie 12, 2008

Băsescu: Există posibilitatea formării unui guvern minoritar după viitoarele alegeri generale



Băsescu: Există posibilitatea formării unui guvern minoritar după viitoarele alegeri generale
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu difuzat, miercuri, de postul ieşean de televiziune Tele M, că după alegerile generale viitoare există posibilitatea formării unui guvern minoritar, în cazul în care niciunul dintre partide nu va obţine 51 la sută din voturi.

"Îmi va reveni responsabilitatea formării unui nou guvern. Dacă niciun partid nu atinge 51 la sută, ne putem imagina o guvernare puternică minoritară. Şi acum avem o guvernare minoritară de doar 20%, aşa că nu văd care ar fi problema dacă un partid ar depăşi la alegerile viitoare, prin redistribuire, 40%", a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că nu ar fi îngrijorat nici în cazul în care s-ar ajunge la o formulă guvernamentală care ar rezulta în urma unor alianţe politice.

În cadrul aceluiaşi interviu, şeful statului a mai spus că "rezultatele primului tur al alegerilor locale arată aşezarea vieţii politice româneşti".

"Ca observator al vieţii politice, am constatat că este prima dată când avem două partide, PDL şi PSD, cu structuri puternice în teritoriu. Ţara s-a împărţit între aceste două partide, cu un uşor avantaj pentru PDL. Nu mai suntem ca în anul 2004, când PSD avea monopol politic", a spus Traian Băsescu.

8 comentarii:

Anonim spunea...

E foarte corect ce spune presedintele, dar sa vezi ce de deformari, ce de rastalmaciri la toti nerozii sau la ticalosi.

Bibliotecaru spunea...

Ce spune preşedintele Băsescu reprezintă un semn de normalitate de care aveam nevoie şi care relansează discuţiile electorale. Este evident acum că sunt şanse minime ca PD-L să depăşească cei 50%. Este vizibil că o alianţă PDL cu PNL este încă sub 50%. După alegeri sunt convins că PSD nu va mai încuviinţa guverne minoritare fără să se opună. Pe de altă parte, reîmpărţirea teritorială în colegii, s-ar putea să dea peste cap totul. Va fi foarte interesantă perioada care va urma.

Va putea exista, în mod stabil, o alianţă PDL-PSD cu premier PDL-ist?
Nu ştiu de ce, dar am impresia că numai alegerile prezidenţiale vor pune un guvern adevărat pe scaunul Guvernului. Am impresia că se tot împinge schimbarea spre evenimentul alegerilor prezidenţiale.

Anonim spunea...

Deci doresti schimbarea presedintelui actual si deci PSD la guvernare?

Bibliotecaru spunea...

Ceea ce doresc eu cu adevărat, şi am mai spus aceste lucruri, este refacerea clasei politice pe criterii de profesionalism politic şi a competenţei pentru postul ocupat, prin numire (în structura guvernamentală) sau alegere populară, şi alternarea, după necesitate, a partidelor de stânga şi dreapta, după cum are ţara nevoie.

Începutul trebuie făcut prin schimbarea clasei politice, prin profesionalizarea ei. În acest moment randamentul politic este atât de scăzut încât chiar nu contează cine este la conducere. Politica astăzi înseamnă o zbatere între mers prost şi dezastru. Neprofesionalizarea duce la rezultate slabe, atenţie, chiar dacă cine conduce este bine intenţionat.

În acest moment, soluţia ar fi o presiune a populaţiei asupra partidelor politice pentru ca partidele să se reconstruiască, din structura de gaşcă, în structură de agregat politic.

Anonim spunea...

Vezi cum au aparut diversiunile?
Si tu care iti doresti schimbarea clasei politice. Cu cine, cu acele desuri umane?Asa ii vad eu pe cei 322.

Bibliotecaru spunea...

Eu nu cred că probleme este în acest moment localizată în cei 322 şi nici în alţii în general. Eu cred că problema se află la nivel de societate şi modalitate de exprimare politică. Practic cred că această politică, nu numai la noi, se dizolvă ca înţeles într-un spectacol grandios de lumini şi umbre, artificii şi parade de manej. În acest moment există două soluţii, ori se depăşeşte conceptul de politică şi se înlocuieşte politica cu un alt sistem de reprezentare, ori, prin regândirea şi reîmprospătarea ideologiei, se înlocuieşte actualul sistem politic cu un altul reformat.

Anonim spunea...

Repet, acum dupa vacaroiu si Nastase tot nu remarci diversiunile?
De fapt stii ce a spus in subtext Vacaroiu : daca vrea muschii unei majoritati parlamentare oricum constituie putem sa-l invalidam pe Basescu si pentru ca poarta chelie si nu poarta peruca si dl AN a achiesat la porcaria asta(asta de fapt este metafora celor 322) motiv pentru care m-am despartit definitiv de dsa.
Eu nu vreau sa mor, dar mi-ar place sa am langa mine cateva mii de cetateni ai unei alte Romanii, a noastra si nu a lor.

Bibliotecaru spunea...

Lupta dintre politicieni este ceva artificial care învrăjbeşte populaţia, provoacă pasiuni, iar cei înfierbântaţi nu bagă de seamă lipsa mesajului real. Alegerile ce tocmai s-au încheiat s-au bazat pe multă pasiune şi nu pe soluţii. Nimeni nu s-a mai chinuit să realizeze proiecte, au expus doar nişte subiecte creionate, dar fără suport real, şi iată că au fost îndeajuns. În capitală, singurii primari care au spus ceva în campanie sunt cei realeşi şi spun cu bucurie că au fost realeşi. Din păcate România nu mai are soluţii umane alternative şi nici nu se formează noi oameni mai capabili decât cei de azi. Prevăd pe viitor noi lupte politice (luptele interpartinice nu mai sunt îndeajuns, vor apărea desigur şi lupte în interiorul partidelor), totul pentru a incapacitatea partidelor de a asigura necesarul de oameni pentru alegeri.