luni, iunie 16, 2008

Cine s-a prins că un independent înseamnă un NU politicii?



Presa internaţională comentează victoria lui Sorin Oprescu  (Imagine: Mediafax Foto)
Presa internaţională comentează victoria candidatului independent Sorin Oprescu în turul al doilea al alegerilor pentru Primăria Capitalei, apreciind că acest rezultat sporeşte şansele opoziţiei de stânga de a câştiga scrutinul legislativ din toamnă.

Victoria lui Oprescu, un independent susţinut însă de Partidul Social Democrat (PSD) din care s-a retras cu puţin timp în urmă, în cazul în care este confirmată, ar putea ajuta formaţiunea de opoziţie să negocieze alianţe postelectorale după alegerile din toamnă care s-ar putea încheia fără o victorie decisivă, relatează agenţia Reuters.

"Este clar că PSD a câştigat alegerile", a declarat preşedintele social-democrat, Mircea Geoană. "România se pregăteşte pentru un Guvern social-democrat la toamnă", a adăugat acesta.

O serie de analişti susţin că Partidul Naţional Liberal (PNL), formaţiunea de guvernământ, ar putea transforma actuala cooperare tacită cu social-democraţii din Parlament într-o coaliţie, scenariu tot mai probabil dacă Oprescu preia conducerea Primăriei Capitalei.

"Cei care vor izolarea lui Traian Băsescu şi a partidului său (Partidul Democrat-Liberal, PLD) câştigă teren şi încep să creadă că o astfel de alianţă poate câştiga", a declarat analistul Cornel Nistorescu.

Alţi analişti anticipează că PNL şi PLD vor depăşi divergenţele dintre ele şi vor pune din nou bazele alianţei are a câştigat alegerile în 2004.

Agenţia Associated Press (AP) scrie că Oprescu, fiul unui fost general de Securitate, şi-a cucerit electoratul bucureştean prin felul său de a vorbi tărăgănat şi direct. Candidatul independent a fost susţinut de fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, şi de Partidul Social Democrat din care s-a retras recent, aminteşte AP.

Alegerile locale sunt un indicator important privind posibilele rezultate ale scrutinului general de la sfârşitul anului, scrie AP, amintind procentele înregistrate de principalele trei partide de pe scena politică românească, PDL, PSD şi PNL care au obţinut, după primul tur, peste 28 la sută din voturi, în cazul primelor două, şi, respectiv, 18,6 procente din sprijinul popular.

Agenţia France Presse (AFP) scrie că "disidentul" Sorin Oprescu a pus capăt dominaţiei dreptei la conducerea Primăriei Capitalei exercitată după 1990. Sprijinul oferit lui Oprescu atât de fostul său partid, cât şi de liberalii aflaţi la putere, demonstrează, potrivit analiştilor, că cele două formaţiuni şi-ar putea uni eforturile şi în alegerile legislative din toamnă pentru a bloca PDL "cu orice preţ". Primul tur al alegerilor locale a marcat deja un recul pentru PDL care speră încă să poată forma un Guvern monocolor în toamnă.

Agenţia franceză aminteşte că PDL a obţinut majoritatea locurilor în Consiliul General al Capitalei, situaţie ce îngreunează misiunea lui Oprescu. "Prin votul lor, bucureştenii au răspuns apelului de a bloca ascensiunea PDL şi a lui Traian Băsescu", a apreciat Cornel Nistorescu.

Niciun comentariu: