joi, iunie 12, 2008

Compozitorul sârb Saban Bajramovic, "regele muzicii ţiganilor", a încetat duminică din viaţă


Saban Bajramovic, considerat a fi "regele muzicii ţiganilor", a decedat la Nis, oraş din sudul Serbiei, la vârsta de 72 de ani, arată un articol publicat luni în cotidianul Politika, citat de AFP.
La început nu mi-a spus nimic acest nume. CÂnd am căutat însă amănunte despre viaţa lui am recunoscut câteva sonorităţi la graniţa dintre arta muzicii tradiţionale ţigăneşti din spania, modernismul din Gipsy Kings şi confluenţa din Goran Bregović.
The image “http://www.sabanbajramovic.com/images/saban2bw_bio.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Am tras concluzia că Saban Bajramovic este un deschizător de drumuri, care a fost prezent în România numai muzical, nu şi ca vedetă fabricată în termeni economici ai concertelor.
The image “http://www.sabanbajramovic.com/images/sabanBio3.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.sabanbajramovic.com/images/sabanBio2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.sabanbajramovic.com/images/sabanBio4.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Vă recomand site-ul acestuia, SITE, citiţi mai ales versurile cântecelor, şi videoclipurile de pe youtube.
http://glas.ba/glas/upload/image/ETNO/66.%20Saban%20kralj%20romske%20muzike.jpg

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bajramovic a fost cunoscut mai mult in Banat fiindca acolo se ascultau posturile de radio din fosta YU. Cantecele lui Bajramovic se canta si acum in Banat. Dade, Dade sau TuRomije sunt piese care se transmit din generatie in generatie ale muzicantilor din Banat indiferent ca sunt tigani, sarbi sau romani. Anii '70 si '80 au fost anii de "superglorie" ai lui Bajramovic, atunci, artistul lansand cele mai multe slagare.