duminică, iunie 08, 2008

Cum dispare un ziar...


Ziarul Ziarul nu va mai apărea pe piaţă
Ziarul Ziarul nu va mai apărea pe piaţă
Publicaţia Ziarul nu va mai apărea pe piaţă începând de luni, a declarat pentru MEDIAFAX redactorul-şef al cotidianului, Igor Drag, care a menţionat că patronul nu i-a comunicat direct cauzele acestei închideri.

Igor Drag a declarat că patronul ziarului, Viorel Sima, este plecat în străinătate şi că decizia nu a fost comunicată în mod oficial, dar că, din ce ştie el, la baza acestei hotărâri ar fi stat "datorii enorme la tipografia domnului Marius Locic".

"Tot ce pot să vă spun este că toţi angajaţii ziarului sunt extrem de miraţi şi îngrijoraţi", a declarat redactorul-şef al Ziarul, adăugând că e vorba de "câteva zeci" de angajaţi.

"E ciudată această punere de punct, fiind vorba de unul din cotidianele din România, şi un ziar nu poate muri aşa". El a mai spus că ar fi fost "necesare momente pregătitoare atât pentru angajaţii ziarului cât şi pentru cititori".

De asemenea, el a spus că, până acum, "probabil că fiecare şef de departament a anunţat jurnaliştii" cu privire la această decizie.

"Aştept în continuare lămuriri de la patronat", a mai declarat Igor Drag, adăugând că îşi cere scuze de la cititori pentru această subită încetare a activităţii.

Contactat de MEDIAFAX, Marius Locic a declarat că nu ştie nimic de posibile datorii ale publicaţiei Ziarul la tipografia sa şi că închiderea ziarului nu are "nicio legătură cu tipografia". "Nu au închis Ziarul din cauza mea", a spus Locic, adăugând că tipografia are un Consiliu de Administraţie care ar putea să ştie mai multe.

Ziarul şi-a schimbat proprietarul în luna octombrie 2007, după ce Nicolae Bara a decis, la doar câteva luni după preluare, sa vândă acţiunile pe care le deţinea la acestă publicaţie. Viorel Sima, noul proprietar, a fost redactorul-şef al tabloidului Atac, iar în prezent este şi proprietar al săptămânalului Umbra.

În aprilie anul trecut, Ziarul a dispărut de pe piaţă timp de o săptămână, pentru ca, pe 16 aprilie, să reapară, anunţând că se relansează. Însă, unele surse au afirmat că dispariţia de pe piaţă nu a avut drept cauză pregătirea relansării, ci problemele cu tipografia.

La începutul lui mai, avocaţii societăţii Garamond Tipografie SRL au depus, la Registratura Tribunalului Bucureşti, Secţia Comercială, o cerere prin care solicitau declanşarea procedurii falimentului împotriva societăţii Ziarul CN SRL, pe motiv că aceasta nu şi-a plătit facturi în valoare de 165.945 de lei.

Conform cererii depuse de avocaţii Garamond Tipografie la Tribunalul Bucureşti, cele două companii au încheiat, la 28 noiembrie 2003, un contract de colaborare în baza căruia Garamond "se obliga la tipărirea cotidianului Ziarul". Trei ani mai târziu, mai exact pe 9 noiembrie 2006, cele două companii încheie un act adiţional (nr. 694), care avea ca obiect "eşalonarea datoriilor societăţii Ziarul CN SRL, eşalonare nerespectată de către debitoare". Pe 30 ianuarie 2007, soldul debitor înregistrat contabil se ridica, conform avocaţilor Garamond, la cifra de 135.527,15 de lei. Au urmat somaţiile, care, rămânând fără răspuns, au ridicat suma datoriilor Ziarul către tipografie la cifra de 165.945,93 de lei.

Ulterior, Ziarul a intrat în proprietatea lui Nicolae Bara, care l-a vândut în toamna anului trecut.

Îşi mai aminteşte cineva de producţia Afacerea Protar (sau Ultima Oră), o creaţie genială a lui Mihail Sebastian în care Profesorul Alexandru Andronic aproape "omoară" ziarul din care apare din greşeală pentru că magnatul Bucşan are impresia că îi sunt deconspirate (sau să zis des-conspirate) afacerile necurate? Poate că e cazul şi acum...

3 comentarii:

Anonim spunea...

Bai nu se poate. dar cum asa?

Bibliotecaru spunea...

Lucrurile sunt ciudate, sa vedem ce se va mai bârfi zilele ce vor urma. Sau poate se va îngropa cu totul.

Anonim spunea...

Vezi ce-nseamna sa nu a un trust puternic in spate? Si falimentul in presa va continua.