duminică, iunie 08, 2008

Coaliţii de judeţ


PNL, PSD şi UDMR Braşov au semnat un protocol de colaborare
PNL, PSD şi UDMR Braşov au semnat un protocol de colaborare
PNL, PSD şi UDMR au semnat, duminică, un protocol de colaborare pentru judeţul Braşov, conform căruia cele trei formaţiuni politice îşi vor acorda sprijin reciproc atât în Consiliul Judeţean şi consiliile locale, cât şi pentru alegerea primarilor din cele 29 de localităţi, în turul al doilea.

Preşedinţii PNL, PSD şi UDMR din Braşov au anunţat semnarea unui protocol de colaborare în vederea susţinerii reciproce în Consiliul Judeţean, în consiliile locale, dar şi pentru turul al doilea în cele 29 de localităţi pentru care primarii nu au fost stabiliţi din primul tur.

Preşedintele PNL, Aristotel Căncescu, a anunţat că acolo unde în turul al doilea se vor înfrunta candidaţi din partea celor trei partide, "va fio o competiţie civilizată", însă a declarat că la Holbav, de exemplu, "PNL nu are şanse cu reprezentantul PSD", aşa că nici campania liberalilor nu va fi foarte puternică.

Cei trei preşedinţi au făcut public, într-o conferinţă de presă, că unul dintre punctele protocolului prevede ca preşedintele reales al Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu (PNL), să aibă doi vicepreşedinţi din rândul candidaţilor propuşi de PSD şi UDMR.

Attila Covacs (UDMR) şi Constantin Niţă (PSD) au declarat însă că nu s-au gândit deocamdată pe cine vor nominaliza pentru funcţiile de vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean.

Preşedinţii celor trei partide au declarat că au purtat negocieri şi cu PDL însă, în final, varianta unei colaborări PNL-PSD-UDRM a părut cea mai bună.

"În ciuda diferenţelor de platformă şi de program, s-au găsit elemente pentru finalizarea unui protocol în care să ne regăsim şi noi cu propunerile electorale pe care le-am avut. Mă refer aici la aeroport, la ocolitoarele Braşovului, Codlei, Făgăraşului, Săcelelor, la parcul industrial Prejmer", a declarat preşedintele PSD Braşov, deputatul Constantin Niţă, care a apreciat oferta venită din partea PNL şi UDMR ca fiind "mai tentantă".

La rândul său, preşedintele UDMR Braşov, Attila Covacs a justificat opţiunea pentru această variantă prin faptul că PNL-PSD-UDMR reprezintă "o alianţă de viitor", care s-ar putea repeta şi la alegerile parlamentare din toamnă.

"Protocolul de la Braşov este o colaborare care arată spre viitor, spre alegerile parlamentare, unde văd lucrurile oarecum similare", a declarat Covacs, care este de părere că o astfel de colaborare s-ar putea repeta la alegerile generale.

După primul tur, s-au stabilit primari în 29 din 58 de localităţi braşovene, PNL, PSD şi UDMR reuşind să câştige în 11, 6, respectiv o localitate. În restul de 29 de localităţi din judeţul Braşov care intră în turul 2 pentru alegerea primarilor, PNL are 15 candidaţi, PSD 12, iar UDMR 3. În trei unităţi administrativ-teritoriale, lupta pentru desemnarea primarului se va da între PNL şi PSD, iar într-o localitate, între PNL şi UDMR. Alţi candidaţi la primăriile din Braşov sunt de la PD-L (21), PNŢCD (2), PC (2), PNG-CD (1), PCM (1) şi un iindependent.

PNL şi PDL Bacău se susţin reciproc în turul doi

Liderul PNL Bacău, Romeo Stavarache
(Liderul PNL Bacău, Romeo Stavarache)
Preşedintele PDL Bacău, Vasile Nisor, şi liderul PNL Bacău, Romeo Stavarache, au semnat, vineri, un protocol de suţinere reciprocă în turul al doilea al alegerilor locale, liderul democrat-liberal afirmând că decizia de colaborare cu PNL a luat-o în nume personal.
"PDL are 31 de candidaţi, iar PNL - 30. Am hotărât să ne susţinem reciproc candidaţii la funcţia de primar, iar în Consiliul Local Bacău vom sprijini PNL să obţină majoritatea.", a declarat Vasile Nistor, preşedinte PDL Bacău.

El a mai precizat că organizaţia PDL Bacău are independenţă politică pe plan local şi nu a avut nevoie să consulte conducerea centrală în luarea acestei decizii.

Documentul prevede că cele două filiale se vor susţine reciproc în turul doi al localelor, în toate localităţile din judeţ.

De asemenea, cele două filiale vor promova un program şi o strategie comună pentru CJ Bacău, pentru dezvoltarea judeţului şi se vor sprijini reciproc pentru alegerea vicepreşedinţilor CJ şi în comisii de specialitate. Nominalizările pentru funcţiile de viceprimari vor fi făcute de comisii paritare, iar nominalizările şi strategiile comune vor fi anexă la protocol.

PNL şi PDL vor promova strategii comune pentru toate administraţiile din judeţul Bacău.

Actualul primar al Bacăului, liberalul Romeo Stavarache şi independentul Sergiu Sechelariu, fratele fostului primar Dumitru Sechelariu, vor intra în turul al doilea pentru funcţia de edil al oraşului.

După ce BEM Bacău a numărat 90% din voturile exprimate de electorat la municipiul Bacău, a reieşit că Romeo Stavarache a obţinut 49,32%, iar Sergiu Sechelariu -18,80%.

În urma lor s-a clasat Ioan Chiriac - PDL cu 11,08%, urmat de reprezentantul PSD, Cătălin Radu Mardare, cu 9,61%.

În privinţa Consiliului Local, PNL deţine 39,32%, urmat de PSD cu 19,33% şi PDL cu 18,30%.

Şi la Buzău, PNL şi PDL au semnat un protocol de colaborare.


Se observă că interesul de partid din capitală nu este identic cu cel din teritoriu. Interesele din teritoriu sunt foarte rar reprezentate în politica de la nivel central. Desigur este un lucru nefast care se reflectă mai ales pe perioada alegerilor. Sugerez partidelor să se gândească la un model de funcţionare internă a partidului, să se ajungă la starea de normalitate, anume că centrul trebuie să slujească interesului teritorial şi nu să dicteze într-o realitate asupra căruia nu are nici control. Dacă filialele teritoriale consideră benefică o colaborare între partide, atunci poate că acest război mediatic între partide ar trebui să înceteze. Până la urmă nu prea înţeleg cui anume foloseşte această stare de permanentă tensiune.

Niciun comentariu: