marți, iunie 10, 2008

Guvernul României...


Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu doamna Tarja Halonen, Preşedintele Republicii Finlanda.

Excelentele relaţii bilaterale au facilitat dialogul în domenii de interes comun, au afirmat cei doi demnitari în cadrul convorbirilor. De asemenea, ei şi-au exprimat încrederea că cele două ţări vor continua să dezvolte cooperarea în ceea ce priveşte problemele aflate pe agenda UE şi asigurarea securităţii internaţionale.
Primul-ministru Tăriceanu a salutat prezenţa companiilor finlandeze în România, menţionând în acest context investiţia Nokia de la Jucu. Guvernul României este în continuare foarte interesat în dezvoltarea şi diversificarea relaţiilor comerciale dintre cele două ţări, a afirmat Tăriceanu. Şeful Executivului şi-a exprimat speranţa că acestea se vor dezvolta şi ca urmare a intensificării contactelor între operatorii economici din cele două ţări, precum şi între asociaţiile profesionale sau camere de comerţ din România şi Finlanda. Strategia în domeniul cercetării şi dezvoltării ştiinţifice bazate pe modelul finlandez a fost de asemenea evocată de premier.
Unul dintre subiectele abordate a fost problematica minorităţii roma la nivel european, având în vedere că doamna Tarja Halonen este expert în problematica minorităţilor şi un promotor al drepturilor romilor la Consiliul Europei. Tarja Halonen a fost autoarea propunerii de înfiinţare a unui organism reprezentantiv pentru romi la nivel pan-european - Forumul European al Romilor.
"Educaţia este cheia în această problemă. Trebuie asigurate oportunităţi egale pentru toţi", a declarat preşedintele Finlandei.
Premierul Tăriceanu a apreciat iniţiativa preşedintelui Halonen, care poate contribui la promovarea problematicii roma la nivel european.
Autorităţile române apreciază activitatea multilaterală a reprezentanţilor finlandezi în domeniul drepturilor omului, protecţiei minorităţilor naţionale şi combaterea discriminării, a afirmat primul-ministru.
În contextul creşterii preţului la combustibili, cei doi demnitari au discutat despre reforma Politicii Agricole Comune, subiect care va fi abordat şi la viitorul Consiliu European de săptămâna viitoare.






Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe directorul Peace Corps, Ronald Tschetter, cu care a discutat despre activitatea voluntarilor Peace Corps în România.

Premierul Tăriceanu a apreciat că voluntariatul dă un nou sens comportamentului caritabil la nivelul comunităţilor locale şi i-a invitat pe voluntarii Peace Corps să se implice în proiecte care vizează ridicarea nivelului educaţional, în proiecte din domeniul sănătăţii sau în protecţia mediului. „Cred că putem orienta munca de caritate şi pentru incluziunea socială a minorităţii roma”, a apreciat el. Primul-ministru i-a invitat pe voluntarii Peace Corps să se alăture şi eforturilor depuse în programul românesc pentru protecţia Deltei Dunării.
„Voluntariatul formează, modifică valorile, te împlineşte ca om” , a spus la rândul său directorul Peace Corps, Ronald Tschetter care a precizat că voluntarii Peace Corps lucrează în asistenţă socială, au activităţi în domeniul educaţional sau medical, şi doresc să continue această muncă în România. Premierul Călin Popescu-Tăriceanu i-a asigurat de sprijinul său.




TRANSCRIEREA DECLARAŢIEI PRIMULUI-MINISTRU CĂLIN POPESCU-TĂRICEANU PRIVIND VIOLENŢA ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ

"Voi face o declaraţie în legătură cu modul în care se desfăşoară campania electorală.
Remarc o manieră de campanie electorală care se aproprie prea mult de ceea ce era la începutul anilor 90, o campanie marcată de violenţă, marcată de încrâncenare peste limitele admisibile.
Trebuie spus foarte clar: în campania electorală bătălia nu se dă cu pumnul, bătălia se poartă între idei şi programe.
De aceea, îmi permit să fac un apel la toţi liderii politici pentru a transmite acest mesaj susţinătorilor, membrilor de partid, simpatizanţilor, de a duce o campanie în limite civilizate, de a duce o campanie cu argumentele ideilor şi nu ale forţei.
Din păcate, pe parcursul campaniei care s-a încheiat la 1 iunie şi în săptămâna care a urmat, pentru turul doi, constatăm tot mai multe lucruri care depăşesc orice limită, cazuri care se sfârşesc tragic.
În săptămâna care a mai rămas vreau să dăm dovada că această campanie se poate desfăşura într-un mod civilizat, care să ne facă să fim consideraţi o adevărată ţară europeană.
Am avut o discuţie cu ministrul de interne pe acest subiect şi i-am cerut să ia măsuri şi mai drastice pentru ca ordinea publică să fie respectată şi campania să se desfăşoare în condiţii normale. Trebuie, probabil, o exigenţă şi mai mare din partea forţelor de ordine.
Dar, în acelaşi timp, fac din nou apel la cei care sunt lideri politici şi care pot să dea o linie de conduită celor cărora se adresează.
Mă aştept ca în această săptămână să revenim totuşi la normal, iar campania să se desfăşoare fără incidente până la sfârşit.
Este o campanie foarte importantă, o campanie a cărei miză este foarte importantă. Cred că cea mai importantă miză este ca în final să arătăm celor care ne votează, cetăţenilor, că putem să ducem cu toţii o campanie în limite normale, în limite civilizate şi rezonabile. Vă mulţumesc."


(sursa foto : CAPP)

ÎNTREVEDERE LAZĂR COMĂNESCU - MONS. DOMINIQUE MAMBERTI LA VATICAN

Ministrul afacerilor externe Lazăr Comănescu se va întâlni la Vatican, în după-amiaza zilei de luni, 9 iunie 2008, cu ministrul afacerilor externe al Sfântului Scaun, Mons. Dominique Mamberti, Secretar pentru Raporturile cu Statele.

Întrevederea va fi cordială şi de substanţă. Pe agendă, vor fi teme ca aprofundarea dialogului politic bilateral, cooperarea dintre autorităţile publice şi Biserica Catolică din România, comunităţile româneşti din diaspora şi ospitalitatea Bisericii de la Roma. Problematica regională se va concentra pe Balcanii de Vest şi pe Kosovo, iar cea europeană va analiza modalităţile de aprofundare a integrării europene, apropierea instituţiilor europene de necesităţile cetăţenilor şi rolul politic global al UE. Agenda internaţională va cuprinde chestiuni precum cooperarea la nivelul OSCE, al Consiliului Europei şi în cadrul ONU, inclusiv prin analizarea unor teme precum promovarea drepturilor omului, dezvoltarea dialogului culturilor şi al religiilor.

Relaţia bilaterală România – Sfântul Scaun s-a dezvoltat consistent în ultimii ani, datorită contactelor politico-diplomatice intense: vizita primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu la Papa Benedict al XVI-lea; întâlniri ale unor consilieri şi secretari de stat români cu omologii de la conducerea diferitelor dicasterii (ministere) ale Sfântului Scaun; prezenţa unora din aceştia în România - unde au avut întrevederi şi la nivel de preşedinte al statului. De-a lungul timpului, înalţi reprezentanţi ai Vaticanului au exprimat public poziţii în favoarea comunităţilor româneşti, a dreptului la imigraţie şi la respectarea demnităţii oricărei persoane umane.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a lansat astăzi un apel la calm şi raţiune, în urma violenţelor înregistrate în timpul campaniei electorale în unele localităţi.

„Fac apel la toţi liderii politici, să transmită acest mesaj susţinătorilor, simpatizanţilor lor, de a duce o campanie în limitele civilizaţiei, cu argumentele ideilor şi nu ale forţei. În campania electorală, bătălia nu se dă cu pumnii, ci între idei şi între programe", a spus primul-ministru Tăriceanu.
Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a subliniat faptul că astfel de atitudini nu trebuie tolerate. „Remarc o manieră de desfăşurare a campaniei electorale care se apropie de cea de la începutul anilor 90, o campanie marcată de violenţă, marcată de o încrâncenare peste limitele admisibile”, a afirmat primul-ministru. El şi-a exprimat speranţa că în timpul rămas până la al doilea tur al alegerilor, campania electorală să se desfăşoare fără incidente. "Mă aştept să revenim la normal şi campania să se desfăşoare fără incidente. În săptămâna care a mai rămas trebuie să demonstrăm că această campanie se poate desfăşura în mod civilizat, astfel să fim consideraţi o ţară europeană. Cea mai importantă miză este să arătăm celor care ne votează, cetăţenilor, că putem duce o astfel de campanie în limitele civilizaţiei", a declarat şeful Executivului.
Totodată, primul-ministru Tăriceanu a cerut ministrului de Interne ca forţele de ordine să dea dovadă de o mai mare vigilenţă în timpul manifestărilor electorale, în aşa fel încât astfel de situaţii să nu se mai repete. "Am avut o discuţie cu ministrul de Interne, căruia i-am cerut să ia măsuri drastice pentru ca ordinea publică să fie respectată şi campania electorală să se desfăşoare normal", a subliniat premierul Tăriceanu.

Niciun comentariu: