marți, iunie 10, 2008

Preşedintele României


Declaraţie comună de presă susţinută de preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele Republicii Finlanda, Tarja Halonen

Preşedintele României, Traian Băsescu, s-a întâlnit astăzi, 9 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Republicii Finlanda, doamna Tarja Halonen, aflată într-o vizită oficială în România.
La finalul întrevederii, cei doi şefi de stat au susţinut o declaraţie comună de presă în care au prezentat concluziile convorbirilor.
Vă prezentăm integral textul declaraţiei:
„Traian Băsescu: Bună ziua. După cum ştiţi, am avut o întâlnire cu doamna preşedinte Halonen, preşedintele Finlandei, căreia îi mulţumesc pentru amabilitatea de a răspunde pozitiv invitaţiei de a face o vizită oficială la Bucureşti. Am avut o discuţie consistentă pe teme legate de Uniunea Europeană, tema Serbiei a fost, de asemenea, abordată, problematica legată de minoritatea romă din România şi probleme la nivelul european legate de acest subiect, plecând de la premisa că la nivelul Comisiei Europene se elaborează un document care să vizeze soluţii pentru romi la nivel european. De asemenea, am abordat problema Kosovo, problema Mării Negre. La ora 13.00 vom continua discuţiile şi pe alte teme.
De asemenea, am făcut o scurtă analiză a modului cum România şi-a îndeplinit obligaţiile asumate înainte de a intra în Uniunea Europeană şi cu referire directă la modul de funcţionare a Justiţiei, zonă în care am recunoscut că în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei la nivel înalt România încă are obligaţii asumate de rezolvat în raport cu Uniunea Europeană.
În sfârşit, am abordat problema securizarii frontierelor având în vedere că România are 2070 de kilometri de frontieră non-Uniune Europeană, ea situându-se din acest punct de vedere pe locul doi, iar Finlanda este ţara cu cea mai întinsă frontieră non-europeană, frontieră ce măsoară circa 2700 kilometri. Ne-a interesat cooperarea în zona eficientizării sistemului de securizare a frontierei.
Doamnă Preşedinte, vă rog.
Tarja Halonen: Aş vrea să vă mulţumesc domnule Preşedinte, dumneavoastră şi colaboratorilor dumneavoastră, pentru primirea foarte călduroasă pe care aţi acordat-o delegaţiei noastre, mie personal şi membrilor delegaţiei noastre. Am discutat într-adevăr toate subiectele pe care dumneavoastră le-aţi menţionat anterior. Am discutat despre cooperarea substanţială, care există între România şi Finlanda de foarte multă vreme.
Într-adevăr problema lărgirii frontierelor Uniunii Europene, ale noastre şi ale României, este o problemă importantă şi suntem gata să vă împărtăşim din experienţa noastră în acest domeniu. Problema drepturilor omului ne interesează de asemenea, ea este bineînţeles o problemă de interes global, dar este important pentru noi să vedem ce se întâmplă la noi acasă, să facem curăţenie la noi acasă mai întâi.
În ceea ce priveşte problema Mării Negre, sigur noi avem experienţa ţărilor care sunt situate la Marea Baltică şi suntem gata să extindem această experienţă şi să o împărtăşim României în ceea ce priveşte experienţa politica la nivelul Mării Negre. I-am adresat domnului Preşedinte invitaţia să ne viziteze la Helsinki şi sper ca acest lucru se va întâmpla cât de curând posibil.
Vom continua aceste discuţii după ora 13.00. Ne-am ocupat şi de problema minorităţii rome, noi ştim că România are un număr mare de romi, dar romii nu sunt numai o problemă a României, ei sunt o problemă a Europei. În sensul acesta, Uniunea Europeană, Comisia Europeană trebuie să colaboreze pentru rezolvarea problemelor lor. De fapt, azi după-amiază, vom avea o masă rotundă la care voi participa împreună cu reprezentanţi ai comunităţii romilor din România tocmai pentru găsirea unor soluţii pentru ei.
Traian Băsescu: Vă mulţumesc doamnă Preşedinte.”
',CAPTION,'Preşedintele României', WIDTH, 300);" onmouseout="return nd();" onclick="window.open('pop.php?_RID=img&img=15611.jpg', 'wind', 'top=10,left=10,width=800,height=700,scrollbars=yes,resizable=yes'); return false;">
(Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa)

Niciun comentariu: