marți, iunie 17, 2008

Guvernul României...


Jucăriile copiilor noştri
Comercianţii de jucării din România au fost verificaţi în cursul lunii mai, în cadrul unei acţiuni de control a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în scopul depistării pe piaţă a acelor produse care pot fi periculoase pentru copiii noştri. Conducerea Autorităţii a atras atenţia părinţilor în nenumărate rânduri asupra pericolului pe care îl poate reprezenta o jucărie nesigură. Iată de ce inspectorii ANPC au căutat în magazine şi pieţe acele jucării care sunt de natură să afecteze siguranţa celor mici, acordând în acelaşi timp atenţie etichetării corespunzătoare a tuturor jucăriilor comercializate.
A fost verificată prezenţa avertismentelor de vârstă, ca şi a instrucţiunilor de asamblare (unde este cazul), astfel încât, să poată fi prevenite eventualele pericole ce pot decurge din achiziţionarea unei jucării nepotrivite/periculoase. In cazul Inspectoratului Regional pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti – Ilfov, acţiunea tematică s-a desfăşurat în colaborare cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi Finanţelor – Direcţia Generală Politică Industrială şi Competitivitate.
Astfel, au fost verificaţi 644 operatori economici şi o cantitate de 304.346 jucării, în valoare de 1,994 milioane lei.
Controlul a evidenţiat deficienţe care au fost sancţionate cu 560 amenzi contravenţionale, în valoare de 1,063 milioane lei, dispunându-se oprirea temporară de la comercializare pentru 49.032 jucării şi oprirea definitivă pentru 134 jucării, considerate a fi periculoase.
Principala abatere constatată de inspectorii ANPC în întreaga ţară este informarea insuficientă a consumatorilor prin intermediul etichetei, după cum urmează:
1. S-au constatat abateri privind marcarea denumirii şi sediului producătorului la 225 operatori economici, pentru 21.229 produse. De asemenea, la jucăriile mici sau la cele formate din părţi componente mici s-a verificat dacă informaţiile menţionate anterior sunt aplicate în mod vizibil, lizibil şi durabil pe ambalaj, pe o etichetă sau pe o foaie volantă care însoţeşte produsul; atunci când aceste precizări nu sunt aplicate pe jucărie, consumatorul trebuie să fie atenţionat în vederea păstrării lor.
2. S-a constatat lipsa oricărui marcaj de conformitate sau aplicarea concomitentă a marcajelor CE şi CS (interzisă de HG 396/2003) la 41 agenţi economici, pentru 16.065 jucării.
Astfel, în Timişoara se comercializau pistol Linda 768, fără marcaj de conformitate şi robot Transformer, cu marcaj „CCCs”, ambele importate din China. In Drobeta Turnu Severin se comercializau măşti Spiderman, păpuşi My Doll, jucării muzicale (ursuleţi şi sunători) şi ceas de jucărie având aplicate ambele marcaje CE/CS. In Olteniţa, maşinuţele Superman comercializate aveau aplicat atât marcajul CE cât şi CS.
3. S-au constatat abateri în ceea ce priveşte indicaţiile de montare, asamblare şi utilizare, precum şi a avertismentelor privind potenţialele pericole la folosire (lipsa precizărilor din Anexa 3 la HG 396/2003 privind asigurarea securităţii utilizatorilor de jucării: marcarea grupei de vârstă a copiilor cărora le sunt destinate jucăriile, necesitatea supravegherii copilului, purtarea echipamentului de protecţie etc., netraducerea în limba română), la 325 operatori economici, pentru 27.150 jucării.
Păpuşile marca Bratz, Movie Dancers si Zapt Creation comercializate în Braşov nu aveau avertismentele privind vârsta utilizatorilor, traduse în limba română.
În Târgu Mureş, seturile de jucării „Comando” (pistol, baston, grenadă, cuţite) şi „seturile mecanice armură” (coif, spadă), erau comecializate fără a avea traduse în limba română avertismentele „joc periculos” şi „a se folosi sub directa supraveghere a unei persoane adulte”.
La jucăriile set poliţist, trenuleţe, locomotive, comercializate în Alexandria, vârsta utilizatorului inscripţionată pe ambalajul original nu corespundea cu cea indicată pe etichetă.
În Drobeta Turnu Severin se comercializau jucării cu baterii (maşinuţe, baghete muzicale, motociclete SuperRacing, trenuleţe), jucării acvatice (colaci, seturi scafandru – import China), jucării funcţionale cu radiocontrol (maşinute), jocuri de construcţie cu piese metalice Meccano - import Franţa (dar fără menţionarea importatorului), fără a avea traduse în limba română indicaţiile de utilizare şi avertismentele corespunzătoare („Atentie! A se folosi sub directa supraveghere a unei persoane adulte” – la jucăriile funcţionale sau „Atenţie! A se utiliza numai în apă de adâncime mică şi sub supravegherea unei persoane adulte”, la jucăriile acvatice).
De asemenea, s-au constatat abateri privind documentaţia la 7 operatori economici, pentru 2.428 jucării. Trebuie spus că producătorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau importatorul are obligaţia ca, înainte de introducerea pe piaţă a jucăriei, să întocmească şi să deţină documentele ce atestă conformitatea cu cerinţele esenţiale de securitate: documentaţia tehnică cu privire la proiectare, producţie şi funcţionare; adresele spaţiilor de producţie sau de depozitare; rapoarte de încercări, certificatul de examinare CE de tip a modelului, emis de un organism notificat.
În judeţul Ilfov un importator punea pe piaţă măşti Spiderman, diverse jucării din plastic şi puşti din plastic, importate din China, fără a fi insoţite de certificatul de examinare CE de tip a modelului, emis de un organism notificat sau de rapoarte de încercări.
Un caz aparte îl reprezintă jucăriile considerate periculoase, respectiv cele care nu respectă cerinţele esenţiale de securitate prevăzute în Anexa nr. 2 la HG nr. 396/2003 privind asigurarea securităţii utilizatorilor de jucării. Inspectorii au descoperit 2 operatori economici care comercializau astfel de produse şi o cantitate de 85 jucării.
Astfel, în Brăila se comercializau jucării YO-YO, care puteau pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa copilului, existând pericolul de strangulare, motiv pentru care au fost retrase definitiv de la comercializare.
În Târgu Mureş se comercializau seturi de păpuşi care nu erau însoţite de avertismente privind piesele mici din set, uşor de înghiţit, existând pericolul de sufocare (piepteni, găletuşă, coroniţă); în plus, piesele mici respectiv coroniţa, pălăriuţa şi colierul erau nefinisate, putănd accidenta utilizatorul prin zgâriere sau tăiere. De asemenea, se comercializau seturi de ponei (2 bucăţi) având coama făcută dintr-un material ce se putea desprinde uşor, existând pericolul de sufocare prin înghiţire.
Oficiile Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor Prahova, Olt şi Timiş au prelevat diverse tipuri de jucării magnetice (la care a existat suspiciunea că ar putea fi înghiţite), urmând ca rezultatele să fie comunicate după obţinerea buletinelor de verificare de la laboratorul SC Castil SA.
Alte abateri constatate în urma verificărilor în magazinele specializate în vânzarea jucăriilor, dar şi în supermarketuri şi pieţe sunt: neafişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare; afişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit.
ANPC continuă controalele pe piaţa jucăriilor şi reaminteşte consumatorilor regulile valabile la cumpărarea acestor produse, reguli mediatizate inclusiv prin intermediul campaniei E dreptul tău să ştii ce cumperi!:
- Citiţi cu atenţie eticheta pentru a vă asigura că jocul sau jucăria corespund vârstei copilului!
- Consultaţi instrucţiunile de folosire / asamblare a jucăriei!
- Evitaţi jucăriile cu proiectile sau pe cele deosebit de zgomotoase!
- Asiguraţi-vă că jucăriile nu au muchii şi vârfuri ascuţite sau părţi detaşabile uşor de înghiţit de copiii mici!
- Consultaţi site-ul ANPC pentru a afla care sunt ultimele avertizări de produse periculoase (inclusiv jucăriile), transmise României prin sistemul rapid de alertă RAPEX!

Teodor Meleşcanu, în vizita oficială la Beijing
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit astăzi, 17 iunie, cu omologul său chinez, generalul Liang Guanglie, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Populară Chineză, în perioada 16-20 iunie.
Efectele cutremurului din 12 mai, precum şi intervenţia armatei chineze în sprijinul populaţiei afectate, au fost subiectele abordate în deschiderea convorbirilor oficiale dintre cei doi miniştri. Generalul Guanglie a mulţumit autorităţilor române pentru ajutoarele trimise, precum şi pentru solidaritatea exprimată.
Ministrul Meleşcanu a declarat, în context, că Guvernul României şi Ministerul Apărării analizează posibilitatea de a mai trimite ajutoare, o parte printr-un transport umanitar aerian şi o parte pe calea ferată. „Este vorba de aproximativ 700 tone de materiale de primă necesitate “, a spus ministrul Apărării.
În ceea ce priveşte cooperarea româno-chineză, Teodor Meleşcanu a reiterat faptul că, în Asia, China este cel mai important partener al României şi a accentuat asupra necesităţii dezvoltării relaţiilor militare bilaterale. Instituţiile de învăţământ militar din cele două ţări vor continua programele de training şi participarea la exerciţii comune. De asemenea, se va intensifica colaborarea la nivel de experţi în domeniul managementului crizelor şi al comunicaţiilor militare. Totodată, va continua cooperarea în domeniul medicinei militare şi vor fi abordate noi domenii de interes reciproc, printre care schimburile de experienţă privind participarea în teatrele de operaţii.
În cadrul discuţiilor s-a apreciat că este necesar să se continue dialogul la nivelul conducerii celor două ministere, mai ales în ceea ce priveşte găsirea soluţiilor la provocările mediului internaţional de securitate, în cadrul eforturilor globale de combatere a terorismului.

Examenul de Bacalaureat 2008, sesiunea iunie-iulie: luni, 23 iunie, încep probele orale

Prima probă orală a examenului de Bacalaureat din acest an - limba şi literatura română - se va desfăşura în zilele de 23 şi 24 iunie. Candidaţii vor intra în sala de examen în ordinea afişată la centrele de examen, respectându-se ora prevăzută de comisie pentru fiecare grupă.
Examinarea la probele orale/practice se realizează de către doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, în prezenţa a cel puţin 3 candidaţi. Fiecare profesor evaluează răspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note întregi de la 1 la 10, în funcţie de baremul de evaluare, astfel încât diferenţa dintre notele celor doi profesori evaluatori să nu depăşească 1 punct. Nota finală la proba respectivă se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.
Probele orale sunt eliminatorii. În vederea susţinerii acestora, candidaţii vor extrage un singur bilet, însă aceştia au dreptul la un al doilea, caz în care nota va fi scăzută cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10 - 15 minute. Un candidat se consideră „promovat” la proba orală/practică dacă a obţinut minimum nota finală 5 (cinci). Candidatul care a obţinut o notă sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o probă orală este declarat „respins”, respectiv „neprezentat” şi nu mai participă la probele următoare. La probele orale şi practice nu se admit contestaţii, cu excepţia probei de dicteu melodic şi armonic, de la profilul artistic - muzică.
Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţământul Preuniversitar (CNCEIP) a elaborat şi publicat pe site-ul http://www.subiecte2008.edu.ro/, modele de subiecte pentru probele orale la următoarele discipline: limba engleză, limba franceză, limba germană modernă, limba şi literatura germană maternă, limba şi literatura croată, limba şi literatura italiană, limba şi literatură maghiară, limba şi literatura română, limba şi literatura slovacă - profil real şi uman, limba şi literatura spaniolă, limba şi literatura turcă maternă - profil teologic si pedagogic, limba şi literatura turcă modernă, limba şi literatura bulgară - profil uman, limba şi literatură sârbă - profil real şi uman, limba şi literatură ucraineană, limba rusă şi limba rusă pentru minorităţi.
Candidaţii proveniţi din învăţământul de stat au dreptul să susţină examenul fără taxă, de cel mult două ori. Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10, primesc diplomă de merit.
Pentru sesiunea iunie-iulie 2008 a acestui examen s-au înscris aproximativ 230.000 de elevi, repartizaţi în 674 centre de examen. Lucrările candidaţilor la probele scrise vor fi evaluate în 137 de centre zonale de evaluare.
Probele orale vor continua în zilele de 24 şi 25 iunie cu limba şi literatura maternă, respectiv 25 şi 26 iunie - limba şi literatura modernă. Prima probă scrisă (limba şi literatura română) va avea loc vineri, 27 iunie.
Examenul de Bacalaureat este modalitatea esenţială de evaluare a cunoştinţelor, a competenţelor, a nivelului de cultură generală şi de specializare, atins de absolvenţii de liceu, care le permite acestora accesul către învăţământul superior sau către piaţa muncii. Dreptul de a susţine Bacalaureatul îl au toţi elevii care au promovat ultima clasă de liceu, învăţământ liceal de zi, seral sau cu frecvenţă redusă.
Desfăşurarea probelor orale are caracter public. Accesul presei se face cu avizul preşedintelui comisiei şi în prezenţa unui membru al comisiei. Reprezentanţii mass media pot realiza înregistrări/fotografii/preluări de imagini în timpul desfăşurării probelor orale, doar cu acceptul persoanelor care apar în materialele respective. Preşedintele comisiei poate dispune întreruperea examinării şi eliminarea din sală a persoanelor cu atitudine şi comportament necorespunzătoare.
MECT interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea colectării fondurilor materiale sau băneşti de la candidaţi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul candidaţilor. Persoanele surprinse săvârşind astfel de fapte riscă sancţiuni disciplinare, materiale, administrative, civile sau penale, după caz.

Niciun comentariu: