miercuri, iunie 18, 2008

Mario Rigoni Stern, unul dintre cei mai mari autori italieni, a murit



Mario Rigoni Stern, unul dintre cei mai mari autori italieni, a murit
Mario Rigoni Stern, unul dintre cei mai mari autori italieni, celebru mai ales pentru romanul "Sergentul în zăpadă", a murit luni seara, la vârsta de 86 de ani, în Asiago, nordul Italiei, informează ANSA, citată de linternaute.com.

Veneţianul cu origini austriece a participat la cel de-al doilea război mondial, luptând în Franţa, Grecia, Albania şi Rusia.

Acest vânător alpin va prezenta experienţa unică a războiului în prima sa carte, "Sergentul în zăpadă". Romanul, devenit clasic în literatura italiană, prezintă aventura patetică a unor soldaţi italieni rătăciţi în Rusia îngheţată în momentul în care armatele rusească şi nazistă băteau în retragere.

"Faptul că Rigoni Stern există este, în sine, miraculos. Miraculoasă este propria supravieţuire: aceea a unui bărbat situat întotdeauna la antipozii violenţei şi pe care destinul l-a constrâns să participe la toate războaiele timpului său. Miraculos este şi faptul că Rigoni a reuşit să-şi păstreze autenticitatea în epoca noastră de nebuni", a declarat un alt scriitor italian, Primo Levi.

Preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, a deplâns, marţi seara, dispariţia "uneia dintre figurile cele mai reprezentative ale literaturii italiene contemporane", care şi-a inspirat scrierile din experienţele trăite în cel de-al doilea război mondial şi din dureroasele momente petrecute în închisoare.

"S-a dus un om extraordinar", a subliniat la rândul lui fostul primar al Romei şi şeful opoziţiei, Walter Veltroni, care a ţinut să salute un scriitor ce a ştiut să povestească "istoria ţării prin ochii ţăranilor, soldaţilor nefericiţi oprimaţi în război şi ai oamenilor de la munte".

Potrivit sursei citate, înmormântarea a avut loc marţi, într-un cadru intim, în prezenţa familiei scriitorului.

Printre romanele scrise de Rigoni Stern se numără "Il bosco degli urogalli" (1962), "Ritorno sul Don" (1973), "Aspettando l’alba" (1994) şi "Tra due guerre e altre storie" (2000).

Niciun comentariu: