marți, iunie 17, 2008

Ministerul Sănătăţii, cel mai slab minister al guvernului Tăriceanu


http://www.ms.ro/fisiere/poze_demnitari/1313_NicolaescuGheorgeEugen.jpg
Este evident că orice domeniu al vieţii româneşti are probleme instituţionale şi financiare foarte delicate. Cea mai presantă problemă a Ministerului Sănătăţii este că legile nu se respectă. Fie că PNL-ul a preluat problemele legale din perioada anterioară, fie că a construit la rândul lui alte probleme, legea este, în sănătătate (şi nu numai acolo), un concept facultativ. Avem astfel drepturi salariale neplătite către doctorii din spitale, avem reglementări confuze pentru medicii de familie, avem bani aruncaţi pentru statistici exhaustive, cadou pentru Casa Naţională de Sănatate, avem o bălmăjeală evidentă în domeniul doctorilor de specialitate, prelucrarea infromaţiei, depunerii actelor. Nimic nu este clar, nimic nu este sigur, nimic nu este pe termen lung. Singurul lucru stabil în acest minister este prezenţa domnului ministru.
Aş fi vrut să concluzionez cu un cuvânt dur, inadmisibil, dezastru, sănătate corozivă, hazna politică în sănătate... mereu îmi vine în gând o etichetă pentru oligofreni, mai moale decât cele anterioare, dar mult mai greţoasă:

PENIBIL!

Ultimele gânduri ale ministrului sănătăţii (sper că sunt ultimele şi că nu mai apucă să aplice astfel de filosofii pentru că se schimbă guvernul) sunt dezvăluite de Monitoring Media:

Ministerul Sănătăţii vrea să introducă noi reguli în spitale. Spre exemplu, pacienţii vor putea primi vizite doar între orele 15 şi 18, iar vizitatorii vor fi lăsaţi să intre doar pe baza buletinului. Nici personalul medical nu va mai fi lăsat să intre în spitale decât pe baza legitimaţiei de serviciu, iar ziariştii vor trebui să fie însoţiţi în incinta instituţiei sanitare de un reprezentant al unităţii. Proiectul de hotărâre care prevede aceste schimbări a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Reporter: Managerii spitalelor vor trebui să asigure serviciul de pază al unităţii sanitare, se arată în proiect. Angajaţii acestui serviciu vor trebui să poarte la locul de muncă o uniformă proprie, echipament de protecţie, dar să aibă şi un ecuson de identificare. În proiect se mai arată că în funcţie de bugetul alocat fiecărui spital în parte, porţile de acces pentru ambulanţe, al celor de acces al personalului propriu ori a bolnavilor vor fi dotate cu sisteme video de supraveghere şi cu sisteme automate de închidere şi deschidere. Managerii spitalelor vor trebui să ia toate aceste măsuri în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a ordinului. Va trebui totodată realizat şi un plan de acţiune în cazul unui atac armat, incendiu ori calamităţi naturale.

(Prin Monitoring Media: Europa FM, Ora:10 :00)

Şi cu asta "ne-am scos".

Niciun comentariu: