miercuri, iunie 11, 2008

Muzică de Mahler, Bartók, Kabalevski la Ateneul Român


Concertul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti joi 12 şi vineri 13 mai (ora 19,00, Ateneul Româ) va fi dirijat Marc Laycock. Solist: Alon Goldstein. În program: Uvertura operei „Colas Breugnon” de Dmitri Kabalevski, Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în Mi major de Béla Bartók şi Simfonia I în Re major, „Titanul” de Gustav Mahler.
http://www.deliosapollon.gr/images/maler_03.jpg
Béla Bartók (1881–1945) este unul dintre puţinii compozitorii ai secolului al XX-lea apreciaţi constant de critici şi de marele public. Cu toate acestea, lucrările sale, cu câteva excepţii, nu sunt foarte des cântate astăzi. Muzica lui Bartók, unul dintre primii etnomuzicologi, este o sinteză între surse folclorice diverse (un loc important ocupându-l folclorul transilvănean), impresionismul de factură debussystă, expresionism şi politonalitate. Rar programat, Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră în Mi major, lucrare din ultimul an de viaţă, a fost terminat de Tibor Serly şi cântat în primă audiţie la Philadeplhia, la 8 februarie 1946, de György Sandor, la pupitrul dirijoral aflându-se Eugene Ormandy.
http://www.scena.org/lsm/sm6-2/images/bartok.jpg

Tânărul dirijor american Marc Laycock, care a debutat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Philadelphia la 21 de ani, a ales una dintre cele mai populare lucrări simfonice mahleriene, acceptată chiar şi de melomanii care continuă să aibă rezerve faţă de creaţia compozitorului. Simfonia I cuprinde de fapt întreaga problematică pe care Mahler o va pune în amplele sale partituri, prevestind în mare măsură atâtea dintre direcţiile de evoluţie ale limbajului simfonic al secolului al XX-lea. Schiţată încă din 1884, a fost cântată în primă audiţie la 20 noiembrie 1889, la Budapesta, unde Mahler era, din anul precedent, director muzical al Operei. (Tudor Cristian)
http://www.schirmer.com/images/composer/kabalevsky-d.jpg
http://ublib.buffalo.edu/libraries/units/music/exhibits/smit/kabalevsky.jpg

Niciun comentariu: