joi, iunie 05, 2008

Muzică romantică la Sala Radio


Un program Brahms, Schumann, Mendelssohn, posibilă sinteză a formelor muzicale aflate la mare preţuire în secolul al XIX-lea, se află pe afişul Orchestrei Naţionale Radio vineri 6 iunie, la ora 19,00 (Sala Radio). La pupitrul dirijoral se va afla Jin Wang. Solistă: pianista Alexandra Costin.

Programul va începe cu Variaţiuni pe o temă de Haydn, op. 56 de Brahms, prima piesă de gen pentru orchestră, compusă de muzicianul german. Tema acestor variaţiuni scrise în 1873, melodia Coralului Sf. Anton, este preluată de Brahms din manuscrisul unui cvintet pentru suflători de Haydn.

Vom asculta apoi una dintre paginile celebre ale literaturii muzicale dedicate pianului, Concertul în la minor, op. 54 de Schumann. Jin Wang îşi va încheia programul cu Simfonia a III-a în la minor „Scoţiana”, op. 56 de Mendelssohn-Bartholdy.


Născută la 13 mai 1980, la Bucureşti, Alexandra Costin a absolvit cursurile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa profesoarei Dana Borşan.

În perioada 1995–2002 a studiat, ca bursieră, la Academia de vară din Cervo, Academia Internaţională de Muzică din Nisa, la Wiener Music Seminar, iar după încheierea studiilor a mai urmat un an la Mozarteum din Salzburg, ca beneficiară a unei burse Erasmus. Este absolventă de master la Baylor University, S.U.A., la clasa profesoarei Krassimira Jordan şi doctorand la Boston University, clasa profesorului Anthony di Bonaventura. Laureată a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, Alexandra Costin a susţinut concerte în compania filarmonicilor din Bacău, Ploieşti, Oradea, Arad, Târgu Mureş, Craiova, Timişoara, a Orchestrei de Cameră şi a Orchestrei Naţionale Radio, a Orchestrei simfonice din Maracaibo (Venezuela), a Orchestrei Simfonice Naţionale din Taiwan, dar şi numeroase recitaluri în România şi în străinătate (Austria, Germania, Franţa, Grecia), concertele şi recitalurile sale bucurându-se de succes, ca şi înregistrările realizate la radio şi televiziune. Trei dintre acestea au fost cuprinse pe primul său CD (Casa Radio, 2003), edificator pentru arta interpretei şi pentru repertoriul sau: Sonata nr. 1, op. 11 de Schumann, Sonata nr. 2, op. 14 de Prokofiev şi Concertul nr. 2 de Saint-Saëns, cu Orchestra Naţională Radio, dirijată de Ilarion Ionescu-Galaţi. Cântul Alexandrei Costin, scrie compozitorul Dumitru Capoianu, „menţine la cea mai înaltă cotă interesul ascultătorului, textul muzical, dar mai ales subtextul, capătă o anumită credibilitate, mult râvnită de alţi confraţi maturi. A te lansa în audierea muzicii cu Alexandra Costin devine, astfel, o aventură pasionantă, incitantă. Interpreta pune stăpânire pe ascultător de la prima până la ultima notă cântată şi asta se dovedeşte a nu fi cu putinţă decât cu preţul întregului arsenal de mijloace”. (Tudor Cristian)

Niciun comentariu: