luni, iunie 16, 2008

Muzicianul de jazz Esbjörn Svensson a murit



Muzicianul de jazz Esbjörn Svensson a murit
Muzicianul de jazz suedez Esbjörn Svensson, un obişnuit al festivalurilor de gen din lumea întreagă, a murit în urma unui accident de scufundare la sfârşitul săptămânii trecute, la vârsta de 44 de ani, a anunţat, luni, agentul său.

Esbjörn Svensson, care aborda o multitudine de genuri şi se bucura de un public mult mai larg decât cel al simplilor amatori de jazz, a fost "cea mai importantă figură a muzicii jazz din ultimul deceniu", a subliniat managerul Esbjörn Svensson Trio (E.S.T.), Burkhard Hopper, aflat la Munchen. Acesta a mai adăugat că influenţa lui Svensson este comparabilă cu cea a lui Miles Davis.

E.S.T., compus din pianistul şi compozitorul Esbjörn Svensson, toboşarul Magnus Öström şi basistul Dan Berglund, a înregistrat 12 albume de la formarea lui, în 1993, fiind apreciat atât de publicul, cât şi de criticii din Europa şi Statele Unite.

E.S.T. a primit mai multe recompense, printre care se numără premiul Révélation Internationale la Victoires du Jazz, Franţa, în 2003.

Potrivit presei suedeze, Esbjörn Svensson făcea scufundări împreună cu un grup de persoane, însoţit de un instructor, în Marea Baltică, şi la un moment dat a dispărut. El a fost ulterior găsit pe fundul apei, grav rănit, şi a fost transportat la spital cu elicopterul, dar nu a supravieţuit. Poliţia suedeză a deschis o anchetă asupra accidentului.

Albumul lansat de E.S.T. în 2001, "Good Morning Susie Soho", a fost desemnat cel mai bun material discografic al anului de revista britanică Jazzwise.

Anul următor, "Strange Place for Snow" a câştigat numeroase recompense în Germania, Marea Britanie şi Franţa.

Ultimul album al trioului a fost lansat la sfârşitul anului trecut - "e.s.t. live in hamburg".



2 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Plecand de la aceasta stire citita pe blogul tau, i-am dedicat si eu un articol pianistului suedez.
Probabil ca daca n-as fi aflat de la tine de el si de muzica lui minunata, n-as fi stiut ca au existat.
Ce pacat ca pasiunea sa pentru scuba diving i-a curmat atat de brusc destinul !
Macar pe bloguri sa continuam sa-i promovam muzica si sa indemnam iubitorii genului si nu numai, spre a o asculta, asa cum afirma si Catalin Stefanescu in al sau articol "When Everyone Has Gone"...

Bibliotecaru spunea...

Să mori făcând ceva ce iubeşti... ce poate fi mai frumos!