luni, iunie 16, 2008

Guvernul României...


Vizita în China a ministrului Apărării, Teodor Meleşcanu
Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, împreună cu o delegaţie militară, efectuează o vizită oficială în Republica Populară Chineză, în perioada 16 - 20 iunie 2008, la invitaţia ministrului chinez al Apărării Naţionale, generalul Liang Guanglie.
Pe agenda discuţiilor oficiale se află subiecte referitoare la evoluţiile mediului internaţional de securitate, cu accent pe participarea la eforturile globale de combatere a terorismului în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, precum şi aspecte ale Reformei Forţelor Armate ale României.
Vor fi abordate, de asemenea, pe timpul întâlnirii teme privind stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale relaţiilor militare bilaterale şi va fi prezentată o informare privind rezultatele Summit-ului NATO de la Bucureşti, din acest an.
Pe parcursul activităţii sunt programate vizite la Universitatea Naţională de Apărare din Beijing şi la unele obiective economice şi militare chineze.

Elevii, la momentul “alegerii”
Marţi, 17 iunie 2008, finaliştii concursului naţional „Alege! Este dreptul tău’’ intră în cursă pentru primele locuri pe podiumul stabilit de comisia care se va reuni la Năvodari, judeţul Constanţa. Comisia va fi formată din reprezentanţi ai organizatorilor, respectiv ai Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, dar şi ai Fundaţiei Orizonturi Tinere, ai operatorilor economici şi ai presei. Aflat la a VI – a ediţie, concursul adună la Năvodari 86 de elevi din toată ţara, care-şi vor dovedi cunoştinţele din domeniul protecţiei consumatorilor pe parcursul a trei etape: expoziţie de desene, faza individuală şi concursul pe echipe.
Vineri, 20 iunie 2008, în prezenţa conducerii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, a presei şi a sponsorilor care asigură premiile pentru câştigători, va avea loc premierea elevilor clasaţi pe primele locuri în concurs. De asemenea, Dan Vlaicu, preşedintele ANPC şi Gheorghe Ciubotaru, vicepreşedintele ANPC, vor susţine o conferinţă de presă în cadrul căreia vor răspunde întrebărilor jurnaliştilor despre concursul Alege! Este dreptul tău, parte integrantă a programului Autorităţii destinat educării tânărului consumator.
„Trebuie accentuată dăruirea pe care o au aceşti elevi şi efortul depus pentru învăţarea legilor specifice domeniului nostru, a Codului Consumului şi a reglementărilor, în general, ce ţin de protecţia consumatorilor, unii dintre ei ajungând la performanţe notabile în înţelegerea principiilor consumatoriste”, a declarat Dan Vlaicu.
Menţionăm că în acest an participarea la fazele pe şcoală şi judeţ a fost considerabilă, iar numărul finaliştilor este dublu faţă de anul trecut. Este o dovadă a interesului crescut manifestat de elevii din România faţă de un subiect pe care ANPC doreşte să-l impună ca pe unul de importanţă majoră, anume să ne cunoaştem drepturile în calitate de consumatori şi, mai mult decât atât, să ştim să alegem produsele pe care le cumpărăm. Generaţiile viitoare sunt cele pe care le pregătim încă de pe băncile şcolii în spiritul consumatorist european, acela de a beneficia de bunuri şi servicii în acord cu opţiunile noastre şi deţinând toate informaţiile esenţiale despre acestea. Iată de ce programul naţional ANPC Junior, lansat în toamna anului trecut, s-a concretizat în întâlniri periodice cu elevii în cadrul orelor de dirigenţie, organizarea concursului de eseuri pe site-ul instituţiei şi pregătirea campaniilor de informare special destinate celor mici. De asemenea, am propus Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului studierea în şcoli a materiei „protecţia consumatorilor” şi a câtorva aspecte esenţiale ce ţin de serviciile financiar bancare.
„Alege! Este dreptul tău” este un capitol aparte din strategia de informare naţională a consumatorilor, prin prisma faptului că testează cunoştinţele celor mici, dar şi îmbunătăţeşte vizibil gradul de informare a acestora. Pentru mai multe informaţii despre concurs, accesaţi pagina de internet a instituţiei, www.anpc.ro, la secţiunea destinată programului ANPC Junior, respectiv la pagina acestei competiţii.

Ministerul Afacerilor Externe salută progresele recente în regimul de vize dintre Australia şi statele membre ale Uniunii Europene
Ministerul Afacerilor Externe salută decizia Guvernului australian – Departamentul pentru Migraţie şi Cetăţenie de a permite accesul cetăţenilor români la sistemul electronic de acordare a vizelor „e-676 autogrant facility”.
Obţinerea unei vize de intrare în Australia devine astfel, începând cu data de 16 iunie 2008, o simplă formalitate.
Cetăţenii români, posesori ai unui paşaport românesc valabil minim 6 luni, care doresc să călătorească în Australia în scop turistic sau de afaceri pot obţine, începând cu 16 iunie 2008, viza de intrare în Australia în sistem electronic, în decurs de câteva minute accesând site-ul oficial al Departamentului pentru Migraţie şi Cetăţenie australian - www.immi.gov.au - fără a fi necesară prezentarea unor documente adiţionale. Pentru minorii posesori de paşaport individual este necesară furnizarea unei autorizaţii parentale de călătorie.
Menţionăm că vizele acordate în sistem „e-676 autogrant facility” au o valabilitate de 12 luni, conferind un drept de şedere de 90 de zile, cererea fiind procesată în mod gratuit.
Formularul de solicitare a vizei poate fi completat on-line la:
http://www.immi.gov.au/e_visa/visitors-outside-tourist-visa-options.htm .
Decizia reprezintă un pas semnificativ în direcţia implementării unui regim reciproc de călătorie al cetăţenilor între Australia şi statele membre ale Uniunii Europene.
Ministerul Afacerilor Externe salută, de asemenea, anunţul privind introducerea la începutul lunii octombrie 2008 a platformei „e – visitor” prin intermediul căruia autorităţile australiene vor putea garanta un tratament unitar pentru toţi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene care doresc să călătorească în Australia în scop turistic sau de afaceri.
Implementarea acestor măsuri de către autorităţile australiene va contribui la creşterea numărului turiştilor români în Australia precum şi la dezvoltarea relaţiilor bilaterale culturale şi de afaceri.
Informaţii de fond
Până la data de 16 iunie 2008, cetăţenii români puteau solicita vize de intrare în Australia în scop turistic (subclasa 676) fie la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale acestui stat, fie prin sistemul electronic e-676. La 16 iunie 2008, Departamentul australian pentru Migraţie şi Cetăţenie a anunţat accesul României, Poloniei şi Bulgariei la sistemul electronic de vize e-676 autogrant facility şi introducerea, în luna octombrie 2008, a platformei e-Visitor, care ar urma să asigure un tratament egal pentru solicitanţii de viză din statele membre UE.
Sistemul e-676 autogrant facility permite solicitarea vizelor de scurtă şedere în scop turistic on-line, la orice oră, din orice punct de pe glob.
Potrivit anunţului Departamentului australian pentru Migraţie şi Cetăţenie, platforma e-Visitor va simplifica în continuare procedurile de solicitare a vizei australiene pentru cetăţenii statelor UE, eliminând necesitatea completării unor formulare complexe şi transmiterea altor documente în sprijinul cererii de viză.


sursa foto CAPP

Niciun comentariu: