sâmbătă, iunie 14, 2008

"Odihna" de George Banu, în premieră la Teatrul din Târgovişte


The image “http://www.romanialibera.ro/foto/14/13669/art_13669_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Cu vernisajul expoziţiei de fotografie a Mariei Ştefănescu, „Babel 2007”, va începe, la ora 13,30, programul de astăzi al Festivalului Artelor Spectacolului „Babel Fast” (ediţia a II-a) de la Târgovişte (13–18 iunie).

Expoziţia va fi deschisă la Teatrul Tony Bulandra.
În Sala Mare a Teatrului din Târgovişte, la ora 14,00, este programat colocviul susţinut de George Banu, „Cabina actorului. Superstiţii”. La ora 16,00, în aceeaşi sală, trupa Les Grognons din Lyon va prezenta spectacolul „Vieillesse, Vieillesse”, urmat, la ora 18,00, de premiera Teatrului Tony Bulandra cu „Odihna” de George Banu. Adaptarea şi regia: Mihai Măniuţiu. În rolul principal: Marian Râlea.
„«Odihna» – spune George Banu – e un text conceput cu acelaşi principiu ca şi «Uitarea», un text care într-un fel funcţionează după modelul meu personal. E un amestec de «aforisme» despre subiectul reţinut şi scene de viaţă, amintiri literare. E o formulă care mie îmi place foarte mult, pentru că, în acelaşi timp, e o formulă despre viaţă, despre efectele culturii în viaţă şi totodată nu pretinde dezvoltări epice prea lungi. Însă aceste două texte, «Uitarea» şi «Odihna» sunt concepute, pe de o parte, în jurul unei stări. Pe altă parte, într-un mod polemic sunt concepute contra unor anumite rezerve critice şi spaime pe care le implică uitarea, de exemplu. Ceea ce încerc eu să fac în text este să valorizez importanţa uitării ca şi cealaltă faţă a memoriei, dar nu neapărat o faţă tragică, ci una care permite reînnoirea.

Gândirea profundă a textului «Odihna» ar fi despre odihna necesară spiritului şi nu această odihnă comercializată, mediatizată azi, când omul se gândeşte numai la vacanţă. «Odihna» e concepută aici în spirit antic, în spirit grecesc, ca o pauză necesară, o pauză a îmbogăţirii de sine, a regăsirii şi nu doar ca o ocazie pentru divertisment. Nu odihna la Clubul Mediteranean, ci odihna într-un colţ de sine însuşi.” („Odihna spiritului”, interviu realizat de Maria Sârbu, „Jurnalul Naţional”, 9 iunie 2008).

La ora 20,00, în aceeaşi sală, va avea loc spectacolul Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc, „Elektra” de Euripide (spectacol în limba maghiară). Regia: Sorin Militaru. În distribuţie: Jakab Orsolya, Gábor Albin, Finziski Andrea, Szabó Jenö, Lörincz Sándor, Benedek Botond-Farkas, Molnos András Csaba, Dunkler Róbert.

Trupa Teatrului Masca din Bucureşti va prezenta la ora 21,00 spectacolul „Gardienii veseli”, în regia lui Mihai Mălaimare. Distribuţia: Mihai Mălaimare, Mioara Ifrim, Ana Maria Pâslaru, Dora Iftode, Gabriela Valentir, Ramona Popa, Katy Bâlcă, Sorin Dinculescu, Eduard Savin.
The image “http://www.festco.ro/poze/intermediare/03%20Daniela%20Nane,%20Serban%20Pavlu.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Între ora 21,00 şi miezul nopţii, artiştii Circului din Besançon, sub direcţia lui Yain Napier, vor prezenta un joc cu flăcări şi artificii.
La Teatrul Tony Bulandra, formaţia Timpuri Noi va susţine un concert, începând cu ora 22,00. (Tudor Cristian)

George Banu (n. 22 iunie 1943, Buzău, România) este un reputat teatrolog şi profesor universitar român stabilit la Paris.
Studiază la Academia de Teatru şi Film , Bucureşti , având drept coleg pe regizorul Andrei Şerban . Devine profesor de teatrologie la Sorbona - Paris, Franţa, unde se stabileşte din 1973. De asemenea este profesor la Universitatea Louvain la Neuve din Belgia. Între 1991-2000 a fost director al Academiei Experimentale de Teatru. Este membru UNITER. Este preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (după ce a fost ales de trei ori preşedinte).
Senatul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa. Iată ce nota ziarul România Liberă:

Astazi, incepand cu ora 11, Senatul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica "I.L. Caragiale" din Bucuresti ii decerneaza titlul de Doctor Honoris Causa domnului prof. univ. dr. George Banu. Evenimentul - care prefateaza Gala Absolventilor 2006 - va avea loc la Studioul Casandra (strada Franceza nr. 9). Vor fi prezenti oameni de teatru, profesori, studenti, personalitati ale vietii culturale si politice si prieteni apropiati. George Banu - critic si teoretician de notorietate mondiala, eseist, profesor la Universitatea
Sorbona - revine, cu acest prilej, in locul de unde a pornit aventura sa in teatrul lumii...
George Banu s-a nascut in 22 iunie 1943, la Buzau. Debuteaza la inceputul anilor '60 la revista "Secolul 20". Din 1973 se stabileste in Franta. De trei ori ales presedinte al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (A.I.C.T. - in prezent presedinte de onoare), director al Academiei Experimentale de Teatru (1991-2000), profesor la Universitatea Sorbona din Paris si la Universitatea Louvain la Neuve (Belgia), George Banu este o personalitate care a dat stralucire A.I.C.T.-ului si prestigiu criticului de teatru in lumea artelor.
Meritele sale exceptionale in cercetarea si pedagogia teatrala au fost evaluate astfel de mari personalitati: "Este unul dintre teoreticienii cei mai fini si atenti la realitatea fenomenului teatral" (Peter Brook); "Opera lui George Banu s-a impus ca una dintre cele mai puternice pe planul cercetarii teatrale" (Grotowski).

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pe vremuri copil fiind mancam tortul si ne jucam in curtea dlui dr Banu, tatal lui Biti.
Sa-i zic macar aici un la multi ani, daca legatura cu el de mult este intrerupta.

Bibliotecaru spunea...

Mă alătur şi eu acestui La mulţi ani!