sâmbătă, iunie 14, 2008

Preşedintele României


COMUNICAT DE PRESĂ

Participarea preşedintelui României, Traian Băsescu, la prima reuniune a Consiliului General al Uniunii Internaţionale a Notariatului

Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat astăzi, 13 iunie a.c., la Palatul Parlamentului, la deschiderea reuniunii Consiliului General al Uniunii Internaţionale a Notariatului.

Vă prezentăm integral discursul susţinut de şeful statului cu această ocazie:

„Domnule ministru al Justiţiei,
Domnule Preşedinte al Uniunii Internaţionale a Notariatului,
Domnule Preşedinte al Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România,
Doamnelor şi domnilor,
Distinşi invitaţi,

În primul rând doresc să spun La Mulţi Ani Uniunii Internaţionale a Notariatului, care anul acesta împlineşte 60 de ani de activitate, şi în acelaşi timp, vă mulţumesc pentru invitaţia adresată de a participa la lucrările primei reuniuni a Consiliului General al Uniunii Internaţionale a Notariatului şi doresc să le urez tuturor participanţilor mult succes în activitate.

Remarc, în mod deosebit de plăcut, aprecierea de care se bucură Camera Notarilor Publici din România pe plan internaţional, o astfel de apreciere fiind reprezentată şi de faptul că Uniunea Internaţională a Notariatului îşi desfăşoară lucrările primei reuniuni a Consiliului său General la Bucureşti. Această apreciere a fost câştigată în timp şi trebuie păstrată prin înaltă ţinută morală şi profesională de către toţi cei ce îşi desfăşoară activitatea de notar, în România.

Profesiunea de notar este una dintre cele trei ramuri principale ale profesiunilor juridice, alături de magistratură şi de avocatură. Importanţa sa este covârşitoare, deoarece orice societate obţine coerenţă şi siguranţă juridică de la sistemul notarial. Orice derapaj de la conduita morală şi profesională a corpului notarilor publici va avea repercusiuni în plan social.

În breasla juridică ştiu că se spune de obicei că juriştii văd totul ca pe nişte bunuri sau persoane. Eu cred că notarul public trebuie să vadă mult mai mult decât atât. Notarul trebuie să fie un garant al autenticităţii actelor pe baza cărora se fac tranzacţii pentru a da siguranţa cetăţeanului şi antreprenorului.

Sarcina notarilor români în momentul actual este destul de dificilă. Aş da doar un singur exemplu, pentru a înţelege acest lucru. Fluctuaţiile pieţei imobiliare ce se prefigurează, vor cere notarilor un efort constant de asigurare a unui climat corect, pentru a contracara inevitabila creştere a vulnerabilităţii actelor cu obiect imobiliar. Nu de puţine ori s-a discutat despre incorectitudinea unor transferuri imobiliare. Notarul este cel care trebuie să certifice corectitudinea actelor juridice încheiate în societate. Notarul face un extrem de important serviciu public.

O altă provocare profesională pentru notari este dată de faptul că România este stat membru al Uniunii Europene. În această calitate, notarii sunt implicaţi în autentificarea unor acte ce provin din statele membre, ceea ce presupune un volum uriaş de cunoştinţe juridico-administrative pe care notarii trebuie să le stăpânească. Cred că unul din obiectivele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici este acela de a asigura armonizarea practicilor notariale din România cu cele ale celorlalte ţări membre din Uniunea Europeană.

În contextul globalizării şi al politicii liberei circulaţii a persoanelor, fenomenul infracţional este tot mai pregnant, în practicile utilizate de persoanele certate cu legea, iar varietatea acestor practici sporeşte de la o zi la alta. Dumneavoastră, notarii publici, puteţi avea un rol important în stoparea acestor practici prin cooperarea în plan internaţional cu ceilalţi colegi ai dumneavoastră din alte ţări şi printr-o ţinută morală şi profesională ireproşabilă.

Îmi permit de asemenea, să vă propun ca punct de dezbatere şi deschiderea profesiei de notar din România. Ştiu că în ultimul timp aţi împrospătat corpul profesional cu mulţi tineri, însă impresia generală rămâne aceea că notariatul este o ,,castă’’ în care doar anumite persoane au posibilitatea să intre.

Sunt convins că toate aceste teme îşi vor găsi rezolvarea şi am încrederea că notarii publici, prin activitatea lor, vor reda încrederea cetăţenilor în sistemul instituţional al statului. Numai aşa România va putea progresa rapid şi pe măsura aspiraţiilor sale.

Mulţumind încă o dată organizatorilor pentru invitaţia de a participa la un eveniment de o asemenea anvergură, permiteţi-mi să declar deschise lucrările acestui Consiliu General şi să adresez cele mai respectuoase salutări participanţilor.

Vă mulţumesc!”

Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă profund pierderea suferită de familia fruntaşului Claudiu Marius Covrig, căzut la datorie în Afganistan, vineri, 13 iunie a.c., în timpul unei misiuni de patrulare.Memoria fruntaşului Claudiu Marius Covrig va dăinui prin curajul şi devotamentul de care a dat dovadă, acţionând acolo unde terorismul reprezintă o realitate cotidiană.

Preşedintele României, Traian Băsescu, transmite condoleanţe familiei îndurerate şi este alături de aceasta în pierderea ireparabilă pe care a suferit-o.

Totodată, şeful statului este alături de familiile celor trei militari români, răniţi în aceeaşi misiune, şi speră că aceştia se vor întoarce cu bine acasă.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat astăzi, 13 iunie a.c., Decretul privind conferirea, post-mortem, a Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, cu însemn de război, sublocotenentului Covrig Neculai Claudiu-Marius, în semn de recunoştinţă pentru devotamentul excepţional dovedit în executarea unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţiuni din Afganistan, în timpul căreia şi-a pierdut viaţa.

Preşedintele României a semnat, de asemenea, şi Decretul prin care se conferă Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, cu însemn de război, sublocotenentului Apostol Dan Marius-Vasile, Medalia Naţionala „Serviciul Credincios” clasa a II-a, cu însemn de război, sergentului major Drugan Alec Dumitru-Daniel şi Medalia Naţionala „Serviciul Credincios” clasa a III-a, cu însemn de război, caporalului Barbu Grigore Marius-Cătălin.

Decoraţiile au fost conferite în semn de recunoştinţă pentru devotamentul excepţional dovedit în executarea unei misiuni de patrulare în teatrul de operaţiuni militare din Afganistan, în timpul căreia au fost răniţi.
Galeria Foto - Autor Sorin Lupsa

Niciun comentariu: