marți, iunie 10, 2008

Portretul "Dlui Darcy" al lui Jane Austen, scos la licitaţie



Portretul
Portretul bărbatului despre care se crede că i-a inspirat scriitoarei Jane Austen personajul "Dl Darcy" din romanul "Mândrie şi prejudecată" va fi scos la licitaţie la Londra, săptămâna viitoare, fiind evaluat la suma de 50.000 de lire sterline, informează telegraph.co.uk.

Personajul "Dl Darcy" a fost încarnat pe marile ecrane de actorul britanic Colin Firth, un brunet chipeş care a cucerit inimile admiratoarelor.

În realitate, "Dl Darcy", care de fapt se numea Tom Lefroy, era un student irlandez palid, slab, cu păr grizonat şi trăsături efeminate.

Lefroy a cunoscut-o pe Austen când ambii aveau în jur de 20 de ani. El venise să stea cu rudele sale în Hampshire şi a cunoscut-o pe scriitoare la un bal. Amândoi împărtăşeau dragostea pentru literatură, în special pentru Henry Fielding.

Austen l-a descris ulterior pe Lefroy drept un tânăr bărbat "cu aspect de gentleman, arătos şi amuzant".

Biograful Claire Tomalin a spus: "Cred că era îndrăgostită de el'.

Lefroy era sărac şi din acest motiv trebuia să se căsătorească cu o femeie bogată, ceea ce, de altfel, a şi făcut. Fiica lui cea mai mare a primit numele de Jane.

Austen a scris "Mândrie şi prejudecată" la scurt timp după ce s-a despărţit de Lefroy, însă romanul a fost publicat 15 ani mai târziu.

În romanul său, relaţia dintre personajele Fitzwilliam Darcy şi Elizabeth Bennet are un final mai fericit decât cea pe care scriitoarea a avut-o cu Lefroy.

Portretul lui Lefroy a fost pictat în 1798, la doi ani după scurta lor relaţie, şi va fi scos la licitaţie la târgul de antichităţi şi artă care va avea loc la Grosvenor House, săptămâna viitoare.

Niciun comentariu: