miercuri, iunie 18, 2008

Preşedintele României


Preşedintele României, Traian Băsescu, va participa la lucrările Consiliului European, care se vor desfăşura la Bruxelles în perioada 19 – 20 iunie a.c.
Principalul obiectiv al acestei reuniuni a Consiliului European îl constituie dezbaterea viitorului construcţiei comunitare, examinarea situaţiei create în urma referendumului din Irlanda asupra Tratatului Lisabona, precum şi stabilirea manierei în care se va avansa în etapa imediat următoare.
Un alt subiect de maximă actualitate este impactul creşterii semnificative a preţurilor la produsele alimentare şi combustibil atât în plan european, cât şi la scară globală.
Agenda Consiliului European mai include teme privind energia şi schimbările climatice, cooperarea Uniunii Europene cu state terţe în domeniul migraţiei, cooperarea internaţională pentru dezvoltare (eforturile europene cerute în vederea atingerii Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului), teme regionale, precum evoluţiile politice din Balcanii de Vest, dimensiunea estică a politicii de vecinătate sau parteneriatul euro-mediteranean.
Pe agenda summit-ului figurează, de asemenea, continuarea dezbaterilor la nivel european pentru îmbunătăţirea incluziunii sociale a comunităţii rome.
Totodată, preşedintele Traian Băsescu va participa joi, 19 iunie a.c., în calitate de invitat, la lucrările Summit-ului Partidului Popular European.

Semnarea Pactului Naţional pentru Educaţie de către organizaţii ale comunităţii rome din România şi de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ
Preşedintele României, Traian Băsescu, a participat astăzi, 18 iunie a.c., la semnarea Pactului Naţional pentru Educaţie de către şase organizaţii ale comunităţii rome din România şi la semnarea Pactului de către Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.
Cele şase organizaţii, care se ocupă de problemele comunităţii rome din România - Roma Education Fund, Amare Rromentza, Romani CRISS, European Roma Grassroots Organisation, Ovidiu Rom, Agenţia de dezvoltare comunitară „Împreună”- au semnat, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, Pactul Naţional pentru Educaţie, document ce conţine reperele unei strategii menite să asigure modernizarea sistemului de educaţie din România.
Tot astăzi, Pactul a fost semnat de către Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), cea mai mare federaţie sindicală română din învăţământ, care are la ora actuală 180.000 membri. Documentul poartă acum semnăturile a trei din cele patru federaţii sindicale din învăţământul românesc.
În cadrul discuţiilor, şeful statului a mulţumit reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ pentru acordul de a semna Pactul Naţional pentru Educaţie, subliniind importanţa acestui document, care “trebuie să vizeze interesele elevului şi ale dascălului şi să ne dea o perspectiva a performanţei în economie”.
Totodată, preşedintele României a menţionat necesitatea unei întâlniri la nivelul tuturor semnatarilor Pactului în vederea stabilirii strategiei pentru educaţie.
Discuţiile dintre şeful statului şi liderii FSLI au mai vizat calitatea actului de educaţie, curicula şcolară şi modernizarea sistemului de învaţământ, atât prin profesionalizarea cadrelor didactice, cât şi prin îmbunătăţirea metodelor folosite.
Pactul, semnat iniţial la 5 martie a.c. de reprezentanţii partidelor politice parlamentare şi Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, a fost semnat la 10 martie a.c. de către 15 reprezentanţi ai societăţii civile cu activitate în domeniul educaţiei şi cercetării (Federaţia Educaţiei Naţionale, Uniunea Studenţilor din România, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Federaţa Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământul Preuniversitar, Consiliul Naţional al Elevilor, Centrul Educaţia 2000+, Parlamentul Tinerilor, AIESEC România, Uniunea Naţională pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar, Asociaţia Ad Astra, Alianţa Civică a Romilor din România, Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, Asociaţia Universităţilor Particulare din România – 2007, Agenţia de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei – Învăţământ Preuniversitar, Academia Română), iar la 18 aprilie a.c., de către Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”.

Primirea şefului Guvernului landului Baden-Württemberg
Preşedintele României, Traian Băsescu, l-a primit astăzi, 18 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, pe Günther Oettinger, primul ministru al landului german Baden-Württemberg, aflat într-o vizită de lucru în România.
Discuţiile cu şeful statului au vizat teme precum cooperarea economică, dezvoltarea infrastructurii de transport europene, legăturile bilaterale în materie de educaţie şi cercetare, minoritatea germană din România. Performanţa economică remarcabilă a landului Baden-Württemberg şi interesul manifest pentru dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu România constituie premise importante, în aprecierea preşedintelui României, pentru accesarea fondurilor europene prin proiecte comune.
De asemenea, prioritatea acordată de executivul de land domeniilor educaţiei şi cercetării, cunoscut fiind că Baden-Württemberg este landul cu cea mai întinsă reţea de învăţământ din Germania, reprezintă un alt factor care poate contribui la definirea proiectelor pentru punerea în aplicare a politicilor de dezvoltare a României.
Un element de legătură între România şi Germania, şi în special landul Baden- Württemberg, îl constituie fluviul Dunărea. Totodată, discuţiile cu înaltul demnitar german au privit modul în care poate fi amplificat rolul fluviului ca şi cale de transport nepoluant, în condiţiile acordării unei atenţii adecvate dezvoltării unitare a regiunilor riverane.
Un alt subiect pe agenda de discuţii a fost contribuţia comunităţii germane din România la viaţa politică, economică şi socială a ţării. Şeful statului a remarcat importanţa acestei comunităţi ca punte de legătură între România şi Germania şi ca factor de dinamizare a dezvoltării economico-sociale a României.

Primirea delegaţiei parlamentare din Republica Socialistă Vietnam
Preşedintele României, Traian Băsescu, a primit astăzi, 18 iunie a.c, la Palatul Cotroceni, o delegaţie parlamentară din Republica Socialistă Vietnam, condusă de domnul Nguyen Phu Trong, preşedintele Adunării Naţionale.
Întrevederea a prilejuit trecerea în revistă a relaţiilor româno-vietnameze din ultima perioadă. În cadrul discuţiilor, preşedintele Traian Băsescu a afirmat dorinţa părţii române de a dezvolta schimburile comerciale româno-vietnameze, evocând potenţialul de cooperare oferit de evoluţiile spectaculoase înregistrate de economiile celor două ţări în ultimul deceniu.
Şeful statului a exprimat disponibilitatea României de a se implica mai activ în dialogul şi cooperarea UE-Vietnam subliniind, în context, participarea României pentru prima dată la Summit-ul Asia-Europe Meeting care va avea loc în luna octombrie 2008, la Beijing. De asemenea, preşedintele României a menţionat că un obiectiv al României este dezvoltarea dialogului politic bilateral cu Republica Socialistă Vietnam, având în vedere şi cooperarea fructuoasă în cadrul Francofoniei.

Niciun comentariu: