luni, iunie 09, 2008

Regele Mihai şi Regina Ana sărbătoresc şaizeci de ani de căsătorie


În zilele de 10, 11 şi 12 Iunie vor avea loc, la Bucureşti şi la Sinaia, evenimente celebrând aniversarea a 60 de ani de căsătorie a Majestăţilor Lor Regele Mihai şi Regina Ana.

Pentru a sărbători acest moment unic, alături de Regele Mihai şi Regina Ana se vor afla Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu, Alteţa Sa Regală Principesa Elena, Excelenţa Sa Domnul Alexander Phillips Nixon, Excelenţa Sa Nicolae şi sora lui, Elisabeta-Karina.


Majestatile Lor 1948
Foto: Regele Mihai I şi Regina Ana în 1948

Cu această ocazie, Casa Majestăţii Sale Regelui organizează două momente publice:

Marţi, 10 Iunie, la ora 18.30, la Ateneul Român, va avea loc un concert extraordinar. Orchestra naţională a Filarmonicii “George Enescu” va interpreta, în prezenţa Familiei Regale şi a invitaţilor săi, lucrări ale compozitorilor George Enescu, Franz Liszt, Edvard Grieg şi Giuseppe Verdi. Concertul va fi urmat de un cocktail în foaierul Ateneului.

Majestatile Lor 2008
Foto: Regele Mihai I şi Regina Ana în 2008

Accesul reprezentanţilor mass-media la acest eveniment se va face pe baza legitimaţiilor de presă şi va fi permis numai în foaierul Ateneului, atât înaintea începerii concertului, cât şi la cocktail-ul care va avea loc începând cu ora 19.20.
Locurile din sală sunt rezervate invitaţilor Familiei Regale.

Joi, 12 Iunie, la ora 11.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României, va fi lansat volumul “Nunta de Diamant”, scris de Principesa Margareta şi Principele Radu. Aşa cum îl descriu Alteţele Lor Regale, volumul este “o poveste cu poze, în care oamenii de astăzi să-şi scalde privirea în iubire, frumuseţe, speranţă şi mândrie.” Intrarea publicului şi a presei la lansare va fi liberă.

The image “http://www.nordictours.ro/Mihai&Ana.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.nordictours.ro/Mihai&Ana2.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

În afara acestor evenimente, deschise presei şi publicului, în intervalul menţionat vor avea loc trei evenimente private, la Bucureşti şi la Sinaia.

La concertul de la Ateneul Român, precum şi la celelalte evenimente organizate cu ocazia “Nunţii de Diamant”, vor participa aproximativ 1000 de persoane. Membri a 14 familii regale europene, printre care Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei, Majestăţile Lor Regele Simeon II şi Regina Margareta ai bulgarilor, Majestăţile Lor Regele Constantin II şi Regina Ana-Maria ai elenilor, Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei, Alteţele Lor Regale Principele Alexandru II şi Principesa Ecaterina ai Serbiei, Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Karl al Austriei, Alteţa Sa Regală Ducele de Braganza (Portugalia), Alteţele Lor Regale Ducele Amedeo şi Ducesa Silvia de Savoia-Aosta (Italia), Alteţele Lor Regale Principele Filip şi Principesa Anette de Bourbon-Parma, vor veni la Bucureşti pentru a împărtăşi bucuria acestei aniversări cu Familia Regală a României.

The image “http://www.ablog.ro/img/200801/40125.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Invitaţilor străini li se vor alătura membri ai Guvernului şi Parlamentului României, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe şi ai Academiei Române, un număr important de reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditaţi la Bucureşti, în frunte cu Nunţiul Papal, personalităţi de prim rang ale artei şi culturii române, ale mediului de afaceri şi presei.

În timpul evenimentelor publice, membri Familiei Regale a României nu vor face nicio declaraţie presei. Pot fi solicitate declaraţii sau interviuri invitaţilor, sub rezerva deciziei acestora.

Primiţi, mai jos, o scurtă evocare a celor şase decenii de căsătorie a Majestăţilor Lor şi lista invitaţilor regali care vor participa la ceremoniile “Nunţii de Diamant”.

The image “http://www.curierulconservator.com/imagini/familia_regala.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.ziua.ro/pics/2008/01/12/1200217251.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.

Regele şi Regina s-au cunoscut pentru prima oară în Londra în 1947, unde Regele Mihai, însoţit de Regina-mamă Elena, participa la Încoronarea verişoarei sale, Principesa Elisabeta a Marii Britanii.

Regina Ana păstrează amintirea vie a primei lor întâlniri şi povesteşte cât de frumos şi impunător era viitorul ei soţ, în uniforma sa militară. Cei doi urmau să descopere în curând că aveau numeroase pasiuni şi interese comune. Regele Mihai îi va cere mâna Principesei Ana de Bourbon-Parma la numai o săptămână de la prima lor întâlnire. Devotamentul faţă de ţară, simţul datoriei şi sprijinul logodnicei sale l-au determinat pe Rege să se întoarcă în România după Încoronarea Reginei Elisabeta, în ciuda presiunilor care se făceau asupra sa din ţară, unde mai mulţi oameni politici şi-ar fi dorit ca Regele să nu se mai întoarcă.

Va urma abdicarea forţată din 30 decembrie 1947, când Regele a fost ameninţat că, dacă nu va semna actul de renunţare la Tron, 1000 de tineri arestaţi de comunişti aveau să fie executaţi. Regina Ana va călca pe pământ românesc abia la Sarbătoarea Sfintelor Paşti din anul 1992.

http://www.7plus.ro/pics/4fca7746072dcaf4fd7895419b2875de_REGE.jpg

Căsătoria Regelui Mihai şi a Reginei Ana a marcat şi începutul unui exil de 44 de ani. Nunta a avut loc la 10 iunie 1948, la Tatoi, în Grecia, la invitaţia Regelui Pavlov şi a Reginei Frederica ai Greciei. La ceremonie au fost prezenţi, printre alţii, Regina-mamă Elena a României, Principele Erik al Danemarcei, unchiul Reginei Ana, şi rude din partea familiilor de Hanovra şi Hesse. Regina Sofia a Spaniei şi Regele Constantin al elenilor, prezenţi la sărbătoarea de astăzi, au fost, acum 60 de ani, paji la nunta Regelui şi Reginei, la Atena.

Bucuria evenimentului a fost umbrită de refuzul Papei Pius al XII-lea de a recunoaşte căsătoria, ceea ce a întristat-o pe Regina Ana, care era de religie romano-catolică. Credincios ţării sale, Regele Mihai a continuat tradiţia începută de Regele Carol I, ca toţi membri Familiei Regale a României să fie botezaţi în cultul ortodox. Prin urmare, Regina Ana a fost excomunicată din rândul Bisericii Romano-Catolice, până la pontificatul Papei Ioan al XXIII-lea, şi niciuna din rudele ei apropiate nu a participat la nuntă. Toţi descendenţii Regelui Mihai aparţin credinţei ortodoxe.

Anii de căsătorie ai Regelui şi Reginei au fost plini, deopotrivă, de bucurii şi greutăţi, datorate vieţii în exil. Cuplul a trecut prin multe încercări, dar a fost, de asemenea, binecuvântat cu cinci fiice: Principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia, şi Maria.


Lista invitatilor regali
Nunta de Diamant
10 iunie 2008

MS Regina Sofia a Spaniei
MS Regele Simeon al bulgarilor
MS Regina Margareta a bulgarilor
MS Regele Constantin II al elenilor
MS Regina Anne-Marie a elenilor
ASIR Principele Lorenz al Belgiei
ASIR Arhiducele Karl al Austriei
ASR Principele Mostenitor Alexandru al II-lea al Serbiei si Yugoslaviei
ASR Principesa Ecaterina a Serbiei si Yugoslaviei
ASR Morritz, Landgraf de Hessa
ASR Principele Maximilian II de Baden
ASIR Markgraffin de Baden
ASR Duarte Pio, Ducele de Branganza
ASR Principele Amedeo de Savoia, Duce de Aosta
ASR Principesa Silvia de Savoia, Ducesa de Aosta
ASIR Arhiducele Christian al Austriei
ASIR Arhiducesa Marie-Astrid a Austriei
ASR Principele Ludwig de Baden
ASR Principesa Marianne de Baden
ASR Principele Philippe de Bourbon-Parma
ASR Principesa Annette de Bourbon-Parma
ASR Principesa Lorraine de Bourbon-Parma
Contesa Marie de Holstein-Ledreborg
ASS Principele Charles de Thurn und Taxis
ASS Principesa Veronica de Thurn und Taxis
Dr. John Fruchaud
ASS Principesa Tatiana Radzivili, doamna John Fruchaud

Aş dori să le urez şi eu Majestăţilor Lor, Mulţi Ani Înainte!

Niciun comentariu: