luni, iunie 09, 2008

Politica fără majoritate


Situaţia politică de după alegerile locale din România indică faptul că nici un partid politic nu va putea obţine majoritatea în parlament, la alegerile din toamnă
Situaţia politică de după alegerile locale din România indică faptul că niciun partid politic nu va putea obţine majoritatea în parlament, la alegerile din toamnă. În aceste condiţii, liderii primelor trei partide, conform opţiunilor electoratului, au început deja să discute despre posibile alianţe de guvernare.
The image “http://www.pndro.ro/images/SIGLE/psd.gif” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.pndro.ro/images/SIGLE/prm.gif” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.pndro.ro/images/SIGLE/pnl.gif” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.pndro.ro/images/SIGLE/udmr.gif” cannot be displayed, because it contains errors.The image “http://www.pndro.ro/images/SIGLE/Untitled-1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Reporter: PSD a obţinut, după primul tur al alegerilor locale, 17 preşedinţii de consilii judeţene şi peste 600 de funcţii de primar, în toată ţara, iar ca număr de voturi, s-a situat cu puţin sub PD-L. În aceste condiţii, liderii PSD au început să vorbească despre intrarea la guvernare, în toamnă. Invitat la "Discuţia săptămânii" de la BBC, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, spune că strategia partidului său la alegerile parlamentare va fi diferită de cea de la alegerile locale. Adică, precizează Viorel Hrebenciuc, dacă acum PSD este în competiţie cu PNL, după alegerile din toamnă, s-ar putea ca aceste două partide să formeze o coaliţie de guvernare.
http://virtualarad.net/news/2002/viorel_hrebenciuc_s_a_aratat_multumit_de_activitatea_parlamentara_a_deputatului_zavoianu.jpg
Viorel Hrebenciuc: Tăcerea este de aur, iar politica este arta compromisului. Una este ce votăm acum, la locale, pentru că suntem în foarte multe zone, în foarte multe judeţe, suntem într-o teribilă concurenţă cu PNL, în altele suntem cu cei de la PD-L. Este clar că, astăzi, noi votăm împotriva dreptei, pentru că ne susţinem candidaţii noştri, ai stângii, ai PSD-ului. Dar am încercat să prefigurăm o eventuală guvernare, după alegerile parlamentare. Este clar că acolo, din ce simt în starea de spirit, în propriul meu partid, ne îndreptăm cu paşi mărunţi, dar siguri, spre o guvernare cu PNL.

Reporter: Viorel Hrebenciuc s-a gândit însă şi la altă variantă, aceea ca PSD să guverneze singur. Deputatul PSD mizează pe o creştere continuă a partidului său, cu un procent pe lună, până în toamna anului acesta. Asta ar însemna cinci procente, adăugate la cele 28 pe care PSD le-a obţinut la alegerile locale de luna aceasta. Apoi, explică Viorel Hrebenciuc, după ce se vor redistribui voturile obţinute de partidele care se vor plasa sub baremul de 5%, necesar pentru a intra în parlament, PSD ar urma să se apropie de 40 de procente. Prezent şi el la "Discuţia săptămânii" de la BBC, liderul PNL, Bogdan Olteanu, spune că partidul pe care îl reprezintă va candida singur în alegerile parlamentare, după care - precizează el - nu este exclusă nici varianta de guvernare cu PSD, nici cea cu PD-L.
The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2147-113665-olteanu.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Bogdan Olteanu: Trebuie să vedem şi dacă PD-L are un program de guvernare, trebuie să vedem şi dacă PSD vine cu un program de guvernare, cu care suntem sau nu compatibili. Dacă vom putea forma o majoritate, puteţi fi sigur că o să formăm o majoritate cu oameni care să aibă aceeaşi filozofie fiscală ca noi.

Reporter: Întrebat dacă va fi de acord, spre exemplu, cu cota unică de impozitare, aplicată din 2005 încoace şi pe care PSD a contestat-o în campania electorală din 2004, Viorel Hrebenciuc a răspuns că PSD va susţine această măsură fiscală. Pe de altă parte, vicepreşedintele PD-L, Valeriu Stoica, este de părere că poziţia PNL, partid văzut ca un pivot între PD-L şi PSD, nu este tocmai una fericită.
The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2346-134789-stoica.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Valeriu Stoica: Vreau să vă spun că privilegiul este numai aparent, pentru că un partid pivot se uită când în stânga, când în dreapta. Asta ştiţi la ce duce? Duce la cultivarea a două curente în partid: unii spun ''vrem cu ăia'', alţii spun ''vrem cu ăia''. Şi deja, în PNL, există această atitudine.

Însă Valeriu Stoica nu a exclus o posibilă refacere a alianţei de guvernare PD-L-PNL, dar cu un prim-ministru din partea PD-L, după cum s-a arătat convins că se va întâmpla.

(Prin Monitoring Media: Radio BBC, Ora: 10:00)

Lipsa unei majorităţi va duce la încă patru ani de instabilitate. România a dovedit foarte clar că politica românească este un sistem de dominaţie şi nu unul de conlucrare. Dumnezeu să ajute România!

Niciun comentariu: