duminică, iunie 22, 2008

Care este miza?


Domnul Tăriceanu ne comunica, în conferinţa de presă, că nu are un conflict cu Ludovic Orban pentru că ei nu au pentru ce post să se bată. Şi totuşi...
Tăriceanu preia conducerea PNL Bucureşti
Tăriceanu preia conducerea PNL Bucureşti (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, duminică, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente, că va prelua conducerea Consiliului de coordonare al PNL Bucureşti.

"În momentul în care patru organizaţii demisionează, Consiliul de coordonare practic s-a dizolvat. Măsura pe care am convenit-o este ca eu să-mi asum conducerea acestui consiliu de coordonare pentru a nu alimenta cumva speculaţii legate de poziţionarea unei persoane sau a unei personalităţi sau alteia faţă de viitorul Congres, care oricum va avea loc după alegerile generale. Şi cu acest lucru cred că am pus capăt acestei false probleme", a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat cine face parte din echipa de coordonare a PNL Bucureşti, Tăriceanu a spus că acest lucru va fi discutat în cadrul BPC, dar a menţionat că el a propus ca din această echipă să facă parte vicepreşedinţii Eugen Nicolăescu şi Marius Petrache.

"Eu am făcut deja astăzi o propunere colegilor din Birou. Pe baza discuţiilor pe care le-am avut sunt doi colegi care fac parte deja din BPC, mă refer la Eugen Nicolăescu şi Marian Petrache, cu care vreau să facem această echipă de coordonare. La nivelul sectoarelor nu am făcut încă o propunere, rămâne să mă mai gândesc", a spus Tăriceanu.

Delegaţia Permanentă a PNL a acceptat propunerea BPC de dizolvare a conducerilor filialelor sectoarelor 2, 3, 4 şi 5.

Crin Antonescu: Voi vota categoric împotriva demiterii lui Orban
Crin Antonescu: Voi vota categoric împotriva demiterii lui Orban (Imagine: Mediafax Foto)
Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu a declarat, duminică, înaintea şedinţei BPC, că, dacă se va supune la vot în Delegaţia Permanentă demiterea lui Ludovic Orban, va vota categoric împotrivă, aşa cum a mai spus.

"Dacă se va supune la vot demiterea lui Ludovic Orban, voi vota categoric împotrivă, cum am mai şi spus. Am spus de foarte multe ori: dacă nu şi-a dat demisia (Orban – n.r.) imediat după alegeri, înseamnă că a socotit că nu trebuie să şi-o dea şi e normal să rămână consecvent", a susţinut Crin Antonescu.

Liderul liberal a spus că, în şedinţa Delegaţiei Permanente, nu se poate supune la vot demisia lui Orban pentru că demisia "şi-o dă omul sau nu şi-o dă", menţionând că ar fi caraghios să se supună la vot acest lucru.

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, duminică, înaintea şedinţei BPC a PNL, că mai are o speranţă în interiorul său că în Delegaţia Permanentă nu se va ajunge la demiterea sa de la şefia PNL Bucureşti, menţionând că dacă se va ajunge acolo o să accepte judecata colegilor săi de partid.

Orban: Mai am o speranţă în interiorul meu că nu se va ajunge la demiterea mea
Orban: Mai am o speranţă în interiorul meu că nu se va ajunge la demiterea mea (Imagine: Mediafax Foto)
Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, duminică, înaintea şedinţei BPC a PNL, că mai are o speranţă în interiorul său că în Delegaţia Permanentă nu se va ajunge la demiterea sa de la şefia PNL Bucureşti, menţionând că dacă se va ajunge acolo o să accepte judecata colegilor săi de partid.

"Mai am aşa o speranţă, în interiorul meu, că nu se va ajunge la acest punct (demiterea sa – n.r.), dar, dacă se va ajunge la acest punct, este dreptul fiecăruia dintre colegii mei să aibă o opinie, un punct de vedere, păreri despre soluţiile de îmbunătăţire a scorului partidului, dar în acelaşi timp e şi dreptul meu la apărare şi la opinie", a declarat Ludovic Orban.

Întrebat ce va face dacă Delegaţia Permanentă va vota demiterea sa, Ludovic Orban a spus că va accepta judecata colegilor săi de partid deoarece respectă regulile.

"Să ajungem până acolo. Normal că accept judecata colegilor mei de partid. Eu respect regulile, Statutul partidului şi normal că voi respecta toate deciziile Delegaţiei Permanente", a afirmat Ludovic Orban.

Întrebat dacă îşi va da demisia, Ludovic Orban a spus că nu îşi dă demisia pentru că nu consideră că rezultatul PNL la Primăria Capitalei este un eşec.

El a spus că, dimpotrivă, consideră că PNL, pentru prima oară, "a aruncat o sămânţă care va rodi la viitoarele alegeri parlamentare şi alegeri locale".

Liberalul a menţionat că la Delegaţia Permanentă se va apăra spunându-le colegilor săi că a reprezentat şi va continua să reprezinte "cu cinste şi cu onoare PNL", în toate funcţiile publice şi în toate candidaturile pe care le-a deţinut şi le va deţine.

Liderii PNL s-au reunit, la ora transmiterii acestei ştiri, în şedinţa Biroului Politic Central al partidului, care precede şedinţa Delegaţiei Pemanente în care urmează să se ia act de dizolvarea conducerilor filialelor cu rezultate slabe, printre care şi PNL Bucureşti.

Astfel, conducerile filialelor cu rezultate slabe - Dâmboviţa, Neamţ, Suceava, Sibiu, Arad, Timiş şi Bucureşti - sectoarele 2, 3, 4 şi 5 vor fi dizolvate automat, în şedinţa Delegaţiei Permanente, urmând validarea unor noi conduceri interimare.

Norica Nicolai sare în apărarea lui Orban

Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, a sărit astăzi în apărarea colegului ei din partid, preşedintele PNL Bucureşti, Ludovic Orban.

Nicolai a afirmat, pentru AMOS News, că Orban nu ar trebui să îşi dea demisia şi a menţionat că votul secret l-ar putea graţia.
"Ludovic Orban nu trebuie să îşi dea demisia. Sunt categoric împotriva unei demisii şi demiteri. Statutul PNL prevede că astfel de decizii se iau prin vot secret. Orban are astăzi toate şansele să rămână preşedintele PNL Bucureşti", a afirmat senatorul Norica Nicolai.
The image “http://www.romanialibera.ro/foto/114/113927/art_113927_1.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Alt susţinător important al lui Orban, în cadrul Delegaţiei Permanente de astăzi, este Crin Antonescu. Cu toate acestea, surse din PNL afirmă că preşedintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, ar fi decis deja conducerea PNL Bucureşti. În fruntea organizaţiei ar urma să fie instalată o conducere colegială, din care să facă parte: Călin Popescu Tăriceanu, Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Eugen Nicolăescu şi Vlad Moisescu. Lideri din PNL mai afirmă că, în cazul în care vor fi cooptaţi în această echipă şi Antonescu şi Orban, rolul lor ar urma să fie unul decorativ. (Cosmin BUHUŞ)

Nicolăescu afirmă că Orban nu mai are decât doi susţinători
Vicepreşedintele PNL, Eugen Nicolăescu, îi pune la colţ pe susţinătorii lui Ludovic Orban, în cadrul Delegaţiei Permanente de astăzi. El susţine că liderul PNL Bucureşti este vinovat de scorul slab, înregistrat la alegerile locale din capitală, şi trebuie să demisioneze astăzi.

Nicolăescu a negat faptul că, presiunile la adresa lui Orban ar face parte dintr-un plan al lui Tăriceanu de a-şi asigura un nou mandat de preşedinte al PNL.

"Există o horărâre a Delegaţiei Permanente, care spune ca toate organizaţiile se angajaseră la obţinerea un scor electoral. Cine nu îndeplineşte acel scor are mandatul depus. Partidul a decis ca fiecare să îşi asume responsabilitatea (...) Ceea ce spune Orban, că PNL Bucureşti nu ar fi o organizaţie în sine este fals. În statutul partidului se arată că există organizaţia PNL Bucureşti, care este condusă de un consiliu de coordonare. În orice caz, astăzi nu se va decide atributul de numire a conducerii interimare. Biroul Politic Central se va reuni ulterior şi va decide cine va conduce, în calitate de interimar, organizaţia de Bucureşti", a afirmat Eugen Nicolăescu.

Aflat de partea lui Călin Popescu Tăriceanu, Nicolăescu, a precizat că Ludovic Orban nu se bucură de mulţi susţinători în PNL şi din acest motiv îi va fi greu să îşi menţină astăzi poziţia.

"Care sunt susţinătorii lui Orban şi ce zic ei? E uşor de vorbit... Eu nu ştiu decât doi lideri din PNL, care spun că trebuie o analiză separată în cazul Orban. Se vorbeşte aiurea şi mult pe la PNL. Dacă Tăriceanu ar fi dorit să îl distrugă pe Orban, i-ar fi distrus, mai întâi, cariera ministerială. Apoi îl distrugea şi din punct de vedere politic. Aşa că toţi care îl apără pe Orban vorbesc pe ureche. Ei fac diversiuni, la adresa PNL-ului pentru a-l compromite", a mai menţionat Nicolăescu. (Cosmin BUHUŞ)


Deşi practic nu există o miză reală până la desemnarea candidaţilor pentru alegerile parlamentare, se desenează deja pe istoria PNL o nouă hartă a aripilor. PNL a suferit o primă fisură cu PLD, care i-a prins, după cum se vede, destul de bine, dar dacă Tăriceanu va insista să rămână preşedinte de partid, după cum a insistat să rămână şi premier, atunci PNL-ul se va transforma într-un stol de păsări şi va părăsi în scurt timp scena politicii româneşti.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ca Tariceanu este un poltron, cred ca nu se indoieste nici-un liberal care nu e cumparat la taraba in piata.