vineri, iunie 13, 2008

Cursul de "Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească" se va preda şi în Belgia


A început selecţia cadrelor didactice pentru predarea cursului de "Limbă, Cultură şi Civilizaţie Românească" în ţările Uniunii Europene, informează un comunicat de presă remis AMOS News.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/893114/1/cristian-adomnitei.jpg
Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a demarat procedurile de selecţie şi repartizare a cadrelor didactice care doresc să participe la programul privind predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească (LCCR) în unităţi de învăţământ din State Membre ale Uniunii Europene. Începând cu anul şcolar 2008/2009, pe lângă Spania şi Italia, cursul va fi predat şi în Belgia (comunitatea franceză).

În Belgia, conform calendarului stabilit de MECT, depunerea dosarelor la Ambasada României de la Bruxelles are loc în perioada 9-15 iunie. Evaluarea dosarelor este programată în 16 şi 17 iunie, iar afişarea rezultatelor evaluării dosarelor în 17 iunie. Candidaţii vor susţine interviuri cu comisia de examinare în zilele de 18 şi 19 iunie, iar rezultatele selecţiei vor fi comunicate în 19 iunie Repartizarea cadrelor didactice admise va avea loc în data de 20 iunie, în funcţie de opţiunile fiecărui candidat.
http://www.iubescbrasovul.ro/wp-content/uploads/2008/04/150_1_11.jpg
Pentru Italia, calendarul are următoarea configuraţie: depunerea dosarelor (Ambasada României de la Roma): 7- 13 iulie, evaluarea dosarelor: 14-15 iulie, afişarea rezultatelor evaluării dosarelor: 15 iulie, interviul: 16- 17 iulie, afişarea rezultatelor selecţiei pe 18 iulie, respectiv repartizarea pe 19 iulie.
The image “http://www.graiul.ro/wp-content/uploads/2007/08/larevedere.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
În Spania, selecţia şi recrutarea se va desfăşura astfel: depunerea dosarelor: 23- 29 iunie (Ambasada României la Madrid), evaluarea dosarelor 30 iunie-1 iulie, afişarea rezultatelor evaluării dosarelor 1 iulie, interviul 2-3 iulie, afişarea rezultatelor selecţiei 4 iulie şi repartizarea pe 6 iulie. Dosarele complete se depun la sediile Ambasadelor României în ţările partenere, conform calendarului.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/525/7584/2578785/1/romana.jpghttp://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/1030489/1/cristian-adomnitei1.jpg
Rezultatele evaluării dosarului, ale interviului, precum şi rezultatele finale ale concursului se afişează pe pagina web a Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, www.edu.ro.
Conform metodologiei de organizare a proiectului privind predarea cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească, personalul didactic care a predat cursul în anul şcolar 2007-2008 şi care doreşte continuarea activităţii şi în anul şcolar 2008-2009, va fi încadrat cu prioritate. În acest caz, selecţia se realizează în baza următoarelor criterii: fişa de evaluare elaborată de MECT şi semnată de comisia de evaluare, calificativul minim „bine” şi depunerea unei cereri tip de continuare a activităţii.

Candidaţii care îndeplinesc condiţiile menţionate sunt declaraţi admişi. Repartizarea se va realiza în ordinea descrescătoare a punctajului din fişa de evaluare, în prima etapă a şedinţei publice.
Pentru crestul personalului, selecţia are două etape: evaluarea dosarului şi interviul. Numărul maxim de puncte ce poate fi obţinut este 100. Vor fi evaluate doar dosarele complete şi depuse în termenele stabilite prin calendar. În acest sens, este obligatorie ataşarea unor copii legalizate după cartea de rezidenţă sau permisul de şedere în ţara pentru care un candidat aplică.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/521/7568/2574329/1/elevi-clasa.jpghttp://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/1/1688/2608211/1/copii-paris.jpg
Evaluarea dosarului constă în acordarea unui punctaj (maximum 40 de puncte), care se constituie parte a punctajului final. Diferenţa de 60 de puncte se acordă în urma interviului, care se constituie în a doua etapă a selecţiei. În cadrul acestui interviu vor fi verificate cunoaşterea proiectului LCCR, competenţele de comunicare în limba ţării pentru care optează candidatul, prezentarea unui proiect didactic pe o temă aleasă din curriculumul cursului LCCR şi prezentarea unui proiect cu tema ,,Promovarea limbii, culturii şi civilizaţiei româneşti în ţări ale Uniunii Europene” sau a unui proiect de deschidere interculturală pentru unităţi şcolare din ţara pentru care optează. Fiecare probă a interviului este obligatorie şi eliminatorie.

Candidaţii declaraţi admişi, în ordinea descrescătoare a punctajului, vor alege în a doua etapă a şedinţei publice, unităţile şcolare în care vor preda. Persoanele declarate admise şi care au optat pentru un număr de ore sunt numite prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Institutul Limbii Române va încheia cu acestea un contract de colaborare, în care sunt stipulate drepturile şi obligaţiile părţilor.

Începând din anul şcolar 2007 - 2008, proiectul a fost implementat după cum urmează:

a) în Spania în comunităţile Madrid, Castilla la Mancha şi Catalunya sunt implicate 22 de cadre didactice şi aproximativ 1500 de elevi, înscrişi în 113 grupe pentru care sunt predate, în medie în fiecare lună, 972 de ore de limbă, cultură şi civilizaţie românească. La cursuri sunt înscrişi şi elevi de altă origine decât română (spanioli, ucraineni, marocani, moldoveni etc.) reprezentând aproximativ 3% din totalul elevilor înscrişi.

b) în Italia în regiunile Lazio, Piemonte şi Veneto sunt implicate 5 cadre didactice şi aproximativ 400 elevi, înscrişi în 22 de grupe. În medie sunt predate în fiecare lună, 198 de ore de limbă, cultură şi civilizaţie românească.

Ministerul Educaţiei va extinde cursul în cât mai multe instituţii de învăţământ publice din statele Uniunii Europene. Belgia este primul, urmând ca acesta să fie implementat şi în Portugalia şi Cipru.

Obiectivele cursului sunt păstrarea identităţii culturale şi de limbă pentru copiii de naţionalitate română şi promovarea acesteia în rândul familiei europene.

Niciun comentariu: