vineri, iunie 13, 2008

Uneori protestul public are rezultate


Vuitton va demonta construcţia publicitară de pe Monumentul Pompierilor
Vuitton va demonta construcţia publicitară de pe Monumentul Pompierilor (Imagine: Mediafax Foto)
Compania Louis Vuitton a decis să demonteze construcţia publicitară ce reprezintă o reproducere a unei valize Vuitton, care acoperă Monumentul Pompierilor din Bucureşti, regretând faptul că respectivul cufăr "a deranjat anumite grupuri de persoane".

Potrivit comunicatului, amplasarea cufărului Louis Vuitton s-a dorit a marca, "într-un mod original", deschiderea oficială a primului magazin al companiei, în România.

"Având autorizaţia din partea Ministerului Culturii şi Cultelor din România, am decis să subliniem sosirea noastră în Bucureşti prin construirea şi expunerea acestui cufăr imens Louis Vuitton într-un mod original, fiind un simbol al istoriei şi valorilor noastre. Regretăm faptul că modul în care am ales să marcăm deschiderea oficială din România a deranjat anumite grupuri de persoane, deşi nu am intenţionat acest lucru. Din acest motiv am decis să demontăm cufărul. Sperăm să beneficiem de înţelegerea clienţilor noştri, care sunt invitaţi să aprecieze noul magazin Louis Vuitton", a declarat Jean-Marc Gallot, preşedinte Louis Vuitton Europa, în comunicat.

Din 1854, numele Louis Vuitton este sinonim cu arta de a călători cu stil. De la începuturi, Casa Vuitton a propus oamenilor cufere personalizate, adaptate nevoilor fiecăruia.

Pentru a marca inaugurarea primului magazin din România al companiei, deschis din 4 iunie în incinta Hotelului Marriott din Capitală, de câteva zile, Monumentul Pompierilor este acoperit de reproducerea unei valize Louis Vuitton.

Amplasarea cufărului publicitar peste Monumentul Pompierilor din Bucureşti a stârnit însă un val de reacţii în rândul autorităţilor.

Ministerul Culturii şi Cultelor a anunţat, printr-un comunicat remis joi MEDIAFAX, că regretă avizul dat în cazul construcţiei publicitare ce reprezintă o reproducere a unei valize Vuitton, care acoperă Monumentul Pompierilor, şi intenţionează să interzică amplasarea tuturor reclamelor pe monumentele istorice din România.

Comunicat cu privire la cazul Monumentului Pompierilor din Dealul Spirii
Statuia din Dealul Spirii, Calea 13 Septembrie, sector 5 figurează în Lista monumentelor istorice, fiind nominalizată cu codul LMI B-III-m-B-19951.
Aceasta se află în proprietatea municipiului Bucureşti (domeniul public) şi în administrarea Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, instituţie de cultură aflată în subordinea Primăriei Municipiului Bucureşti.
Din punct de vedere juridic, Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice lasă la latitudinea Direcţiei pentru Cultura, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional posibilitatea avizării amplasării şi realizării de construcţii temporare în scopul reclamei. În consecinţă, DCCPCN a eliberat avizul, care este un act strict tehnic, precizând condiţiile de protejare a monumentului istoric precum şi necesitatea reglementării în relaţie cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a Primăriei Municipiului Bucureşti.
Realizarea acestei amenajări publicitare temporare nu a afectat în nici un fel starea de conservare a monumentului istoric iar stabilirea perioadei de amplasare s-a făcut prin protocolul de colaborare nr. 1067/04.06.2008 încheiat între Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a Primăriei Municipiului Bucureşti şi SC Louis Vuitton România.
Ministerul Culturii şi Cultelor consideră ca avizul eliberat de DCCPCN Bucureşti constituie o eroare şi că este un fapt regretabil.
Pentru evitarea unor situaţii similare, ce pot aduce atingere identităţii noastre naţionale, Ministerul Culturii şi Cultelor are în vedere modificarea Legii nr. 422/2001 în sensul interzicerii amplasării tuturor reclamelor pe monumentele istorice din România.
Biroul de presă al MCC

Niciun comentariu: