joi, iunie 19, 2008

Declaraţie de presă a preşedintelui României, Traian Băsescu


Preşedintele României, Traian Băsescu, va participa în perioada 19-20 iunie a.c., la Bruxelles, la lucrările Consiliului European de vară. Vă prezentăm integral declaraţia şefului statului, acordată pe Aeroportul Internaţional “Henri Coandă”, înaintea deplasării la Bruxelles:

„Bună dimineaţa,

Voi face doar o scurtă declaraţie cu privire la ce se va întâmpla astăzi şi mâine la Consiliul European. Prima şi cea mai importantă problemă este una care nu era pe ordinea de zi şi este legată de eşecul ratificării Tratatului de la Lisabona de către Irlanda, ratificare pe care Guvernul irlandez a decis să o facă prin referendum. Este o problemă care, probabil, va ocupa în mod major agenda Consiliului European de astăzi şi de mâine, de la Bruxelles. Situaţia ratificării, în momentul de faţă, este următoarea: din 27 de state semnatare, 18 au ratificat deja Tratatul. Sigur, este greu să întrezărim posibilitatea ca obiectivul de intrare în vigoare la 1 ianuarie 2009 să nu mai fie realizabil, dar noi vom susţine necesitatea găsirii de soluţii pentru ca Tratatul să intre în vigoare înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2009.

De asemenea, o întrebare la care este greu să vă dau un răspuns acum, poate după Consiliu, este legată de responsabilitatea pe care preşedinţia franceză, care intră în vigoare de la 1 iulie a.c. - sau intră în exerciţiu de la 1 iulie a.c. până la 31 decembrie a.c. -, deci dacă preşedinţia franceză va continua procesul de pregătire pentru intrarea în vigoare a Tratatului la 1 ianuarie 2009. În orice caz, noi nu apreciem situaţia creată prin neratificarea Tratatului de către Irlanda ca fiind o situaţie de criză. Este o dificultate. Dar am convingerea că astăzi se vor găsi soluţii pentru ca Tratatul de la Lisabona să intre în vigoare cât mai rapid cu putinţă şi, în orice caz, înainte de alegerile europarlamentare din iunie 2009. Este important acest termen pentru că însuşi tratatul modifică ceva din structura Parlamentului European, pe de-o parte, iar pe de altă parte, modifică enorm în zona atribuţiunilor Parlamentului European, care devine un co-parterner de decizie al Comisiei Europene.

Un alt subiect care va fi discutat este legat de găsirea unor soluţii, aplicarea unor măsuri pentru a gestiona efectul creşterii preţurilor la alimente şi la produse petroliere în toată Uniunea Europeană. Subiectul este legat de găsirea unor soluţii pe termen scurt, mediu şi lung, pentru ca explozia preţurilor la alimente şi la produse petroliere să nu se constituie într-o factură extrem de grea sau insuportabilă pentru popoarele Uniunii Europene.

Un alt subiect care va fi abordat este premisa că, pe de-o parte, migraţia scăpată de sub control poate genera probleme sociale deosebite, dar pe de altă parte, migraţia este un fenomen care trebuie să continue, pentru că are implicaţii directe asupra capacităţii Uniunii de a-şi continua dezvoltarea. Deci este vorba de necesarul de forţă de muncă pentru a susţine dezvoltarea economiilor statelor Uniunii Europene. La acest subiect noi avem două iniţiative: una care s-a materializat deja prin decizii, alta care a fost aprobată în JAI şi va fi, sperăm noi, aprobată şi în documentul final al acestui Consiliu, şi mă refer la parteneriatul pentru mobilitatea forţei de muncă între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Acesta a fost aprobat şi este în curs de construcţie a aranjamentelor pentru ca acest parteneriat să funcţioneze. Iar ultima iniţiativă românească este legată de crearea unei platforme de cooperare în domeniul migraţiei şi dezvoltării în regiunea Mării Negre. Propunerea românească a fost adoptată de miniştrii de externe; rămâne să fie aprobată astăzi în Consiliu.

În sfârşit, un alt subiect extrem de important, care va trebui tranşat la nivelul Consiliului, este legat de pachetul legislativ privind schimbările climatice şi energia. Acest pachet vizează obiectivele despre care am discutat, cu reducerea nivelului de poluare, obiectivele adoptate şi de România. În momentul de faţă, marea problemă este legată de separarea producţiei de energie de tranaportul de energie. În interiorul Uniunii Europene sunt state care au un sistem integrat pe verticală, cu producţia şi transportul gestionate de aceeaşi companie, iar separarea, acel unboundling, este un proces care trebuie făcut. România l-a făcut. Sunt şi alte state care, la momentul la care România şi-a separat producţia de transport, erau membre ale Uniunii Europene şi cereau României, prin comisie, să respecte acest principiu, iar acum ele însele au dificultăţi în a-şi separa producţia de transport. Din acest punct de vedere, România consideră că nu trebuie făcute niciun fel de concesii şi nu poate fi tolerată ideea că unele state rămân cu companiile integrate pe verticală, cu producătorul şi transportatorul în aceeaşi companie, iar altele, care au făcut aceste reforme, vor sta şi vor privi. Însă, în mod categoric, trebuie găsit şi aici un compromis, poate păstrând, recunoscând proprietatea asupra sectorului de producţie şi asupra sectorului de transport din aceste mari companii integrate pe verticală, dar garantând management independent pentru fiecare dintre ele. Sunt formule la care suntem dispuşi să răspundem pozitiv, dar separarea trebuie făcută.

Pentru acest Consiliu, la solicitatea noastră, în luna decembrie, Comisia Europeană avea obligaţia să prezinte un raport cu privire la situaţia populaţiei rome de pe teritoriul statelor Uniunii Europene şi soluţii pentru generarea unei politici la nivel european cu privire la integrarea romilor. Comisia a anunţat că va depune acest raport pe data de 2 iulie a.c., deci mai are nevoie de puţin timp pentru a finaliza raportul, dar vom insista pentru revenirea asupra menţionării acestui subiect în concluziile Consiliului. Cam acestea sunt lucrurile importante. Detalii voi da în cursul Consiliului şi la sfârşit.

Vă mulţumesc mult. La revedere.”


Niciun comentariu: