sâmbătă, iunie 14, 2008

Dimensiuni penibile


Ca să fac un joc de cuvinte, ar fi putu fi şi "bi-mensiuni".
De ce am folosit cuvântul penibil? Pentru că există o joacă politică frivolă. Mai întâi respectabilul domn Nae Văcăroiu aruncă un plici fără miză în suspendarea preşedintelui. Sigur, mulţi spun că implicarea preşedintelui în politică este contrar spiritului Constituţiei, dar asta deja s-a uzat, a trecut prin Curtea Constituţională, s-a scos la referendum... la fel de uzat precum discuţia despre revoluţie, mineriade, flota vândută, termopane... subiecte expirate.
Este evident că există în aceste momente o supralicitare din partea preşedintelui în implicarea politică, acest lucru nu a fost negat nici măcar de preşedinte în persoană. Domnia sa spune că este OK. Eu unul nu-l percepe însă ca preşedintele tuturor partidelor, adică a tuturor românilor. Şi totuşi... această elucubraţie cu suspendarea preşedintelui nu realizează nimic în politică, cel mult un subiect de discuţie dincolo de perioada de linişte de dinainte de vot. Pe de altă parte, reacţia domnul Boc în calitate de... probabil, prim susţinător al preşedintelui, vine să arate poziţia avocatului din oficiu, un lucru fără o noimă anume, ci doar reacţia politicianului întărâtat, răspunsul la înjurătură. Nu mai vorbim că este perioada aceasta de linişte până mâine şi domnul Boc apare cu sigla PD-L în spate.
Geoană: În PSD nu există discuţii privind suspendarea preşedintelui
Geoană: În PSD nu există discuţii privind suspendarea preşedintelui (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele PSD Mircea Geoană a calificat, sâmbătă, afirmaţiile liderului PDL Emil Boc privind pregătirea de către social-democraţi a unei "lovituri de stat" drept o diversiune generată de disperarea PDL că pierde localele şi a negat existenţa unei discuţii în PSD privind suspendarea lui Băsescu.

"Este o strategie disperată în condiţiile în care se anunţă mâine (duminică, n.r.) un eşec pe linie la turul doi pentru marile municipii, cât şi pentru municipiul Bucureşti. O diversiune dictată de disperarea faptului că turul doi şi alegerile locale prefigurează victoria PSD şi o înfrângere importantă a PDL. O diversiune generată de disperarea pe care o resimt liderii PDL, inclusiv Traian Băsescu", a comentat Geoană pentru MEDIAFAX.

Întrebat dacă, în calitate de preşedinte al PSD, îşi asumă declaraţiile făcute de Nicolae Văcăroiu, potrivit căruia şeful statului poate avea surpriza unei noi suspendări (afirmaţie care a generat reacţia liderului PDL, Emil Boc, n.r.), Geoană a răspuns: "Nu există în PSD nici un fel de discuţie pe un astfel de subiect".

"Noi ne pregătim pentru câştigarea în mod decisiv a alegerilor parlamentare şi pentru formarea unui guvern PSD la toamnă. Acesta este obiectivul nostru strategic, obiectivul nostru confirmat de tendinţa pozitivă din alegerile locale şi ceea ce nimeni nu poate să nege, respectiv o victorie concludentă şi decisivă a PSD la alegerile parlamentare", a adăugat Geoană.

Liderul PSD a arătat, totodată, că toată această discuţie nu reprezintă decât o furtună într-un pahar de apă, înainte de turul doi pentru alegerile locale.

Liderul PDL Emil Boc a declarat, sâmbătă, că PSD pregăteşte o nouă lovitură de stat de genul celei încercată anul trecut la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Senatului Nicolae Văcăroiu privind posibilitatea unei noi suspendări a şefului statului.

Andrei Alexandru: Declaraţia lui Văcăroiu nu e o ameninţare cu suspendarea
Andrei Alexandru: Declaraţia lui Văcăroiu nu e o ameninţare cu suspendarea (Imagine: Mediafax Foto)
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că declaraţia făcută de Nicolae Văcăroiu vineri, nu este o ameninţare cu suspendarea din funcţie a lui Traian Băsescu, ci un apel pentru respectarea Constituţiei.

"Declaraţia făcută de preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, vineri, la Piteşti, nu este o ameninţare cu suspendarea din funcţie a şefului statului, Traian Băsescu, ci trebuie interpretată ca pe un apel pentru respectarea Constituţiei", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Nicolae Văcăroiu, Andrei Alexandru.

Acesta a precizat că, înainte de începerea campaniei electorale, a existat iniţiativa ca Senatul României să adopte o declaraţie prin care această instituţie să facă apel către preşedintele Traian Băsescu pentru respectarea Parlamentului şi a celorlalte instituţii ale statului, în condiţiile în care Parlamentul fusese numit de şeful statului "Marea adunare naţională", iar o serie de politicieni, jigniţi de acesta.

"În acel moment, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, nu a considerat oportună adoptarea unei asemenea declaraţii, dar atitudinea partizană a şefului statului, pe perioada campaniei, şi mult în afara Constituţiei, l-a determinat să facă acest apel, prin intermediul declaraţiei de vineri, de la Piteşti", a mai menţionat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului.

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat, vineri, la Piteşti, că şeful statului, Traian Băsescu, "încalcă tot mai des Constituţia, iar dacă va continua pe această linie poate avea şi surpriza unei noi suspendări", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul PDL Emil Boc a declarat, sâmbătă, că PSD pregăteşte o nouă lovitură de stat de genul celei încercată anul trecut la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Senatului Nicolae Văcăroiu privind posibilitatea unei noi suspendări a şefului statului.

Preşedintele PSD Mircea Geoană a calificat, sâmbătă, afirmaţiile liderului PDL Emil Boc privind pregătirea de către social-democraţi a unei "lovituri de stat" drept o diversiune generată de disperarea PDL că pierde localele şi a negat existenţa unei discuţii în PSD privind suspendarea lui Băsescu.

Boc: PSD pregăteşte o nouă lovitură de stat (Audio)
Boc: PSD pregăteşte o nouă lovitură de stat (Imagine: Mediafax Foto)
Liderul PDL Emil Boc a declarat, sâmbătă, că PSD pregăteşte o nouă lovitură de stat de genul celei încercată anul trecut la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, referindu-se la afirmaţiile preşedintelui Senatului Nicolae Văcăroiu privind posibilitatea unei noi suspendări a şefului statului.

Boc a argumentat, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre o lovitură de stat, pentru că e o acţiune împotriva Constituţiei, cu încălcarea flagrantă a acesteia.

Potrivit acestuia, liderii PSD Nicolae Văcăroiu, Ion Iliescu şi Adrian Năstase susţin că dacă, în toamnă, fără să obţină majoritatea locurilor în Parlament, vor reuşi să adune cu celelalte partide mai multe voturi, atunci trebuie să fie la putere, iar dacă preşedintele României nu îl propune pe candidatul lor ca premier, atunci îl vor suspenda pe şeful statului, iar Nicolae Văcăroiu, ca preşedinte interimar, va desemna un premier PSD.

Liderul PDL a acuzat PSD că îi este teamă că va rămâne în continuare în opoziţie şi că se agaţă prin orice mijloace neconstituţionale de tentaţia de a reveni la putere.

Potrivit lui Boc, demersul PSD de suspendare a lui Traian Băsescu este lovitură de stat şi pentru că toate acuzaţiile aduse şefului statului nu au niciun fel de suport constituţional şi instituţional.

"Afirmaţia de suspendare nu este făcută de şeful unei filiale comunale PSD, ci de al doilea om în stat, de preşedintele Senatului. De aceea declaraţia este foarte gravă şi este susţinută de Ion Iliescu şi Adrian Năstase”, a spus Boc.

Preşedintele PDL a considerat că PSD doreşte cu orice preţ să ajungă la "butoanele puterii", pentru că îi este frică de faptul că, dacă preşedintele Băsescu rămâne în continuare şef al statului, "toate structurile mafiote de tip PSD nu îşi vor mai putea face jocurile de putere, de interese, iar structura mafiotă de tip PSD alimentată de Năstase, Hrebenciuc, Miki Şpagă vor pierde definitiv butoanele puterii şi nu vor putea să îşi pună în practică obiectivele clientelare pe care le au".

Emil Boc a subliniat că "găştile PSD mor fără butoanele puterii", iar dacă nu ajung la ele, sfidează Constituţia şi o compromit.

"Dragă gaşcă PSD-istă, trăim în democraţie, iar jocurile acestea sunt terminate definitiv. Dacă doriţi, cu adevărat, să ajungeţi la putere, respectaţi regulile jocului democratic, singurele acceptate într-o ţară membră a UE. În rest, e vorba de aceleaşi practici bolşevice, comuniste, pe care le-aţi avut când aţi fost la guvernare. V-aţi dat măsura pereformanţei voastre prin guvernarea de tip şpagă mafiotă, promovată de Iliescu şi Năstase", a spus Emil Boc.

El a afirmat că declaraţia lui Văcăroiu este "în linia impusă de Ion Iliescu", care a lansat apelul la izolarea PDL.

"Este reacţia disperată a unei clientele politice”, a arătat Boc.

Preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, a declarat, vineri, la Piteşti, că şeful statului, Traian Băsescu, "încalcă tot mai des Constituţia, iar dacă va continua pe
această linie poate avea şi surpriza unei noi suspendări", transmite corespondentul MEDIAFAX..

El a mai spus că dacă se va ajunge din nou la suspendarea preşedintelui situaţia este simplificată "deoarece atunci preşedintele interimar va numi primul-ministru şi îl va numi dacă se va ajunge în această ipostază".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu difuzat, miercuri, de postul ieşean de televiziune Tele M, că după alegerile generale viitoare există posibilitatea formării unui guvern minoritar, în cazul în care niciunul dintre partide nu va obţine 51 la sută din voturi.

"Îmi va reveni responsabilitatea formării unui nou guvern. Dacă niciun partid nu atinge 51 la sută, ne putem imagina o guvernare puternică minoritară. Şi acum avem o guvernare minoritară de doar 20%, aşa că nu văd care ar fi problema dacă un partid ar depăşi la alegerile viitoare, prin redistribuire, 40%", a spus Traian Băsescu.

3 comentarii:

Anonim spunea...

lool, inteleg ca umbli cu poalele in cap (vezi foto) da' sa te comporti in
acelasi fel ? Se poate? Pai clar este ca da.

Bibliotecaru spunea...

Interesant punct de vedere. Mulţumesc, vă mai aştept!

Anonim spunea...

Domnule, tot respectul pentru efortul
dvs. Chiar si pentru opinii, stema
Romanieii etc .
Dar cand vad ca faci apologia unuia ca Vacaroiu.. ma apuca groaza.
Acest individ este un REBUT . Nu merita nici un scuipat. Zau.
Pardon, n-am vrut sa te jignesc dar
ador ironia si uneori nu ma pot abtine. Incerc sa intep de dragul
ocaziei , pe care nu vreau s-o pierd.
Inca o data:_ iertare