vineri, iunie 13, 2008

Europa cucereşte Festivalul de Film Bucureşti


Desfăşurat sub sloganul "Filme grele", cea de-a doua ediţie a Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, ce se va desfăşura în perioada 28 iunie-6 iulie, propune cinefililor o selecţie de producţii realizate pe bătrânul continent, selecţionate şi/sau premiate la Academia Europeană de Film, în decembrie 2007 şi care nu au intrat în cinematografele din Românie.

Selecţia a fost realizată de criticul de film Manuela Cernat. Filmele fac parte din programul Europa, în afara competiţiei. Sunt filme cu un mesaj emoţionant, fără a cădea în sentimentalism desuet, cu personaje puternice care îşi decid singure destinul şi înfruntă cu stoicism consecinţele propriilor alegeri. Sunt filme care nu se limitează doar să redea realist poveştile personajelor şi care propun un stil vizual remarcabil. Sunt filme cu un palmares bogat, care atrag atenţia asupra unor contexte sociale speciale. Rutina şi ritualizarea existenţei personajelor prezentate sunt sparte de emoţii şi ambiţii noi la început negate. Toate aceste bulversări de situaţii şi de sentimente sunt magistral redate pe marele ecran de către regizori tineri cu sensibilitate şi decenţă. Andreea Staka, Angeliki Antoniu şi Srdan Golubovic au fost preocupaţi de teme similare pe care le-au redat în faze diferite. Filmele lor se completează într-un crescendo straniu cu atât mai mult cu cât lung-metrajele lor au fost realizate aproape concomitent în colţuri diferite ale Europei.


„Das Fraulein / Vieţi obişnuite” de Andrea Staka, 2006, Elveţia/Germania, 81 min., color, 35 mm – Primul lung-metraj regizoarei elveţiene a reuşit performanţe spectaculoase pentru un film de debut. Recompensat cu titlul de Cel Mai Bun Film şi„Golden Leopard” la Locarno IFF în 2006, „Inima din Sarajevo” pentru cel mai bun film şi cea mai bună actriţă pentru Marija Skaricic, Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid, Premiul Filmului Elveţian pentru cel mai bun scenariu, Premiul pentru cel mai bun film al oraşului Zűrich sau Premiul juriului la Festivalul Sguardi din Milano, acest film aduce în prim plan destinele a două femei pe care totul ar trebui să le despartă – vârsta, statutul social, naţionalitatea – destine puse faţă în faţă într-o răsturnare de situaţii pe care nimeni nu o poate controla. Ruza, de 50 de ani a emigrat în Elveţia cu mulţi ani în urmă sperând într-o viaţă mai bună. Nu o mai interesează decât un singur lucru: banii. Viaţa ei este o rutină planificată strict întreruptă de apariţia Anei, care fuge din calea războiului ce ţine prizonier oraşul său natal, Sarajevo. Prietenia dintre cele două este umbrită însă de temerile Ruzei, în timp ce Ana are un secret greu de dezvăluit. Două actriţe de excepţie, Mirjana Karanovic şi Marija Skaricic, reuşesc performanţe interpretative de neuitat. Mirjana Karanovic va fi prezentă la proiecţia filmului. Pentru rolul din acest film actriţa sârboiacă care de la debutul său din anul 1980 nu a lipsit din cele mai importante producţii iugoslave sau ex-iugoslave, semnate de Emir Kusturica, Srdjan Karanovic, Zivojin Pavlovic, Goran Paskaljevic, a fost recompensată cu Premiul de interpretare feminină în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Bruxelles.


“EDUART” de Angeliki Antoniu, 2007, Grecia/Germania, 105 min., color, 35 mm – film nominalizat de Academia Europeană de Film pentru premiile din 2007 şi propunerea Greciei pentru premiile Oscar din 2008. Acest lung-metraj şi-a trecut în palmares nouă premii decernate de Festivalului de Film Internaţional de la Salonic, între care distincţiile pentru cel mai bun film, cel mai bun debut şi cea mai bună regie şi premiul FIPRESCI. Filmul a mai obţinut premii şi la alte festivaluri importante : Montpellier, Sao Paolo. Povestea lui Eduart, inspirat din personajul dostoevskian Raskolnikov, impresionează prin mijloacele interpretative şi vizuale cu care regizoarea a reuşit să redea umanizarea treptată a personajului său. Eduart, un tânăr crescut într-un mediu familial opresiv, părăseşte Albania visând să devină un star rock şi să ducă o viaţă mai bună. Firea sa pasională îl transformă într-un ucigaş. Pentru că este recidivist ajunge să îşi ispăşească pedeapsa într-o închisoare de maximă securitate. Abia după ce ajunge asistentul doctorului închisorii deprinde să aibă milă şi simpatie pentru ceilalţi semeni ai săi şi simte vina pentru fapta comisă. Eshref Durmishi, cel care îi dă chipul şi asemănarea sa lui Eduart, face probabil rolul vieţii sale. La proiecţia filmului va fi prezent şi Jost Hering, producătorul filmului.


“Klopka / Capcana” de Srdan Golubovic, 2006, Serbia/Germania./Ungaria, 106 min., color, 35 mm – Mult-aşteptatul lung-metraj al regizorului sârb aduce în prim plan printre provocările ridicate de viaţa de zi cu zi în Belgradul zilelor noastre. Eroul său principal, Mladen se străduie să plătească operaţia pe cord care ar putea să salveze viaţa fiului său. Un străin se oferă să plătească operaţia, dar în schimb Mladen are de plătit un preţ mult mai scump: să ucidă un om. Acest film emoţionant este doar o reflecţie a societăţii sârbe în plină tranziţie post-război. Filmul a primit multiple distincţii pentru regie, în cadrul Festivalului de Film de la Sofia, GoEast de la Wiesbaden, CineQuest de la San Francisco.
Manuela Cernat este unul dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai societăţii academice româneşti în domeniul cinematografiei şi un ambasador important peste hotare al ţării noastre, în acest domeniu. Dovadă stau numeroasele distincţii pe care le-a primit pe tot parcursul carierei sale. Deţinătoare a Premiului pentru Critică a Uniunii Cineaştilor încă din 1978, primeşte în 2002 Diploma Curţii Imperiale a Japoniei, pentru ca, în 2003, aportul său la cultura românească să fie recompensat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. În 2004, statul italian îi acordă distincţia Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler. Şefa Catedrei de Comunicare Audiovizuală a UNATC, Manuela Cernat este membru în Biroul Executiv şi Preşedinte al Centrului Român în cadrul Societăţii Europene de Cultură de la Veneţia şi membru al New York Science Academy. Membru al Uniunii Scriitorilor şi al Uniunii Cineaştilor din România, membru al Consiliului Ştiinţific în cadrul Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, Manuela Cernat are şi o activitate publicistică deosebit de vastă, fiind semnatara a numeroase volume de cercetare, traduceri, studii publicate în volum şi scenarii de film documentar.

Niciun comentariu: