luni, iunie 09, 2008

FMI se alătură optimismului guvernamental


FMI a anunţat că va revizui în sens pozitiv estimările pe care le făcuse privind creşterea economică a României
FMI a anunţat că va revizui în sens pozitiv estimările pe care le făcuse privind creşterea economică a României. Recent, autorităţile au anunţat o creştere record de 8,2% a PIB. FMI anticipase pentru 2008 o creştere de numai 5,5%. Selma Yusuf a stat de vorbă cu analistul economic Liviu Voinea, pe care l-a întrebat în ce măsură s-a simţit această creştere record în nivelul de trai al cetăţeanului.
The image “http://www.curierulnational.ro/poze-cnr/94866mare.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Liviu Voinea: În primul rând, este o creştere economică inflaţionistă. Nu este o întâmplare că am avut în primele luni din 2008 o reîntoarcere la o inflaţie de peste 8%. Practic, aproape o triplare faţă de nivelul de anul trecut, din aceeaşi perioadă. Este, deci, o creştere economică inflaţionistă şi ăsta este, evident, un efect şi asupra populaţiei, prin scăderea puterii de cumpărare, poate în mod paradoxal. Apoi, dacă ne uităm la sursele creşterii economice, vom vedea că singura creştere peste medie a fost cea de la construcţii. Or, aici, impactul asupra popuaţiei este foarte redus. Sectorul de construcţii are de-a face cu o piaţă imobiliară foarte speculativă şi în care, în general, sunt mari investitori implicaţi, ... speculaţii.

Reporter: Dar dacă ne gândim un pic la acest an şi dacă ne gândim la agricultură, că s-a spus că producţia agricolă, bună, rea, are un afect asupra economiei, evident. S-a spus că România va avea o producţie agricolă foarte bună în acest an. Cu ce efecte?

Liviu Voinea: Nu cred că va influenţa foarte mult nici o producţie foarte bună, nici una foarte proastă. Anul trecut a fost o producţie foarte proastă ...

Reporter: Foarte proastă, a fost secetă.

Liviu Voinea: Da, dar nu a avut o mare influenţă în PIB, pentru că ponderea agriculturii în trimestrul III, care este trimestrul cel mai important din punct de vedere al producţiei agricole, e undeva la 10%, 12% din PIB, deci influenţa e deja redusă şi pe undeva este şi o contrapartidă cu sectorul de construcţii.
http://www.ziare.com/_files/Image/news/206/picture_archive_205935.jpg
Reporter: Este, practic, un schimb de terenuri. Dacă construieşti mai mult, construieşti inevitabil pe nişte terenuri pe care s-ar fi făcut agricultură.

Liviu Voinea: ... din producţia agricolă, sigur. Aş vrea să mai spun că partea de credit, de servicii, a crescut cu 7,5% pe baza creşterii în continuare a creditului neguvernamental. Consumul gospodăriilor a crescut cu 17% în primul trimestru şi asta deja, după părerea mea, este un semn de consum iraţional, pentru că într-un moment în care costul creditării a crescut semnificativ, a continua să te împrumuţi de aceeaşi manieră ca şi în anii trecuţi este deja o eroare care se face la nivelul multor gospodării. Veniturile nu vor putea creşte, în anii următori, în ritmurile în care au crescut până acum şi atunci multă lume va avea probleme de returnare a creditării. După ani de consum iraţional vine de obicei şi momentul notei de plată. Acest moment probabil că este amânat, pentru că 2008 este un an electoral. Probabil că el se amână pentru 2009, dar nu poate fi evitat.

(Prin Monitoring Media: Radio BBC, Ora: 09:00)

Niciun comentariu: