luni, iunie 09, 2008

Lazăr Comănescu este cu treburi prin Roma


Scopul vizitei este un acord bilateral privind cooperarea în domeniul protecţiei minorilor români neînsoţiţi sau în dificultate aflaţi pe teritoriul Italiei.

Ministrul de externe al României, Lazăr Comănescu, se întâlneşte astăzi, în Italia, cu omologul său, Franco Frattini, cu care va semna un acord de repatriere a unor copii români care se află în acest moment în sistemul de protecţie a minorilor din Italia. Am întrebat-o pe şefa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Mariela Neagu, despre câţi copii este vorba.
http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/2554086/1/lazar-comanescu-mediafax-foto-catalina-filip.jpghttp://dublin.mae.ro/images/images_stiri/general/2006.03.13_Frattini2.jpg

Mariela Neagu: Nu avem cifre exacte, sperăm că în urma semnării acordului va fi un parteneriat între autorităţile române de protecţie a copilului şi cele din Italia, aşa încât să putem proceda şi să repatriem copiii care au ajuns acolo, în centre de plasament.

Dar se ştie cum au ajuns acolo, de ce sunt atâţia copii în această situaţie?

Mariela Neagu: Da, sigur, ei au plecat mai mulţi cu familiile lor şi mulţi dintre ei au fost luaţi din stradă pentru că cerşeau, însă cert este că în mod normal ar fi trebuit ca autorităţile italiene să coopereze cu autorităţile din România şi aceşti copii să fie repatriaţi şi să ajungă în sistemul de protecţie a copilului, în asistenţă maternală sau în familia extinsă sau în casele de tip familial, în România, pentru că, păstrându-şi cultura, şansele lor de a avea o copilărie mai firească, mai aproape de ce ar trebui să însemne o copilărie, sunt mai mari.
The image “http://www.copii.ro/Files%5CCRW_15694_20077133310531.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
De ce credeţi că nu s-a aplicat această procedură? De ce au rămas în Italia?

Mariela Neagu: Au fost copii care au ajuns în adopţie, în familii italiene şi aceasta nu este o soluţie bună. Pentru că în Italia, copiii italieni care sunt în centrele de plasament nu sunt daţi în adopţie. Copiii români însă au fost daţi în adopţie, dar ei merg într-o cultură nouă, sunt copii care au o vârstă destul de mărişoară, părinţii au făcut demersuri ca să îi viziteze măcar în centrele de plasament, uneori asta nu s-a întâmplat şi toate aceste lucruri trebuie remediate şi ele trebuie remediate numai de profesionişti în domeniul protecţiei copilului.

Şi ce s-ar putea face în întrunirea de astăzi din miniştrii de externe în acest domeniu?

Mariela Neagu: Semnarea acestui acord cred eu că este deja un succes. E un acord la care s-a lucrat şi despre care se discută de vreo doi, trei ani de zile şi faptul că el se va întâmpla deja deschide, cred, o cale nouă.
The image “http://www.copii.ro/Files%5CFloare%20de%20colt%20025_20071122515343.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Situaţia de când datează, când au fost primele cazuri ţinute în atenţia autorităţilor?

Mariela Neagu: Din câte cunosc eu, cazuri sunt cam de prin 2006, dar sigur că o dată cu aderarea României în 2007, ele au crescut.

Numai în Italia se întâmplă asta sau mai există asemenea situaţii şi în alte ţări?

Mariela Neagu: Şi în Franţa, şi în Spania, dar cu acele ţări deja avem acorduri semnate şi modalităţi mai bune de cooperare.

(Prin Monitoring Media: Radio BBC, Ora: 08:00)

Niciun comentariu: