joi, iunie 12, 2008

Guvernul României...


Guvernul va sprijini constituirea asociaţiilor românilor din Italia astfel încât acestea, împreună cu asociaţiile italiene similare, să poată accesa fonduri europene pentru realizarea de proiecte comune de incluziune, a declarat şeful Cancelariei Primului-ministru, Dorin Marian, în timpul întâlnirii cu ministrul italian pentru Politici Europene, Andrea Ronchi.
Acesta se află în România într-o vizită de o zi, în cadrul căreia va avea întrevederi şi cu ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu şi cu şeful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocănea.
Guvernul României intenţionează să realizeze în continuare un dialog consistent cu autorităţile italiene astfel încât să fie asigurată respectarea drepturilor românilor aflaţi în Italia, a afirmat şeful Cancelariei Primului-ministru, Dorin Marian. "Majoritatea românilor sunt cinstiţi, lucrează pentru firme italiene, au contribuit la creşterea economică a Italiei şi se comportă în conformitate cu reglementările italiene şi europene", a afirmat şeful Cancelariei Primului-ministru.
Acţiunile Guvernului de la Roma vizând cetăţenii comunitari aflaţi în Italia vor fi aplicate cu respectarea drepturile omului, în spiritul Schengen şi al Uniunii Europene, a afirmat ministrul Ronchi. Acesta a subliniat că autorităţile italiene vor intensifica acţiunile care să asigure integrarea imigranţilor, despre care Ronchi a afirmat că sunt consideraţi o resursă importantă pentru Italia. "Trebuie să garantăm incluziunea socială", a subliniat ministrul italian. Pe de altă parte, cetăţenii care comit infracţiuni vor fi sancţionaţi conform legislaţiei italiene, dar acest lucru nu depinde de cetăţenia sau etnia din care fac parte, a afirmat Ronchi. În acest context, ministrul a apreciat colaborarea foarte bună dintre reprezentanţii poliţiei italiene şi cei ai poliţiei române.
De asemenea, din dispoziţia primului-ministru, consilierul special pe problematica romilor, Dana Varga, va avea întâlniri cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din Italia şi lideri informali ai comunităţii rome, a afirmat şeful Cancelariei Primului-ministru.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a reiterat, la începutul şedinţei Guvernului, mesajul pentru o campanie civilizată, care să se desfăşoare în condiţii cât mai bune.
"Forţele de ordine trebuie să fie prezente şi mobilizate pentru a rezolva problemele care ar putea să apară", a declarat premierul Tăriceanu.
La rândul său, ministrul de interne Cristian David a informat Cabinetul asupra măsurilor luate deja pentru pregătirea turului al doilea al alegerilor locale: număr sporit de cabine de vot, creşterea numărului de ştampile, asigurarea dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică. Forţele de poliţie si jandarmerie vor asigura ordinea în zona perimetrală şi vor aplica cu fermitate prevederile legale, a precizat Cristian David.
În plus, ministrul de Interne a precizat că a fost pregătit un dispozitiv de verificare a sesizărilor privind posibile mite sau fraude electorale. Astfel, la nivelul Inspectoratelor Judeţene de Poliţie vor fi constituite patrule mobile care vor putea verifica, în termen foarte scurt - câteva zeci de minute - sesizările privind posibila mită sau frauda electorală, a afirmat David. "Cred că această practică este cea mai eficientă, pentru că verificarea acestor sesizări post factum este greu de dovedit", a declarat David.

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a informat astăzi membrii Cabinetului în legătură cu discuţiile pe care le-a avut, recent, la Roma, cu omologul său italian, Franco Frattini.
Ministrul Comănescu a caracterizat discuţiile drept „amicale, dar directe”. El a subliniat că a primit asigurări din partea autorităţilor italiene că „cetăţenii români vor fi trataţi ca toţi ceilalţi cetăţeni europeni”. De asemenea, autorităţile italiene au afirmat că măsurile de implementare a actelor normative adoptate în domeniul imigraţiei vor fi în concordanţă cu legislaţia europeană.
Un punct important abordat în cadrul discuţiilor a fost interesul celor două ţări de a „consolida componenta economică”, atât în relaţiile bilaterale, precum şi prin implicarea în cadrul unor proiecte europene cum ar fi Politica Europeană de Vecinătate sau Strategia UE privind un nou parteneriat cu Asia Centrală.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, alocarea a 31,656 milioane de lei pentru achiziţionarea a 44 de clădiri pentru grădiniţe, şcoli şi licee din 15 judete ale României, a declarat ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, la finalul şedinţei de guvern.
„O bună parte a clădirilor în care aveam grădiniţe, şcoli generale şi licee au aparţinut altor proprietari, ele au fost confiscate de regimul totalitar şi retrocedate apoi acestora. Pentru o bună parte dintre ele, Ministerul Educaţiei, cu autorităţile locale, a găsit de cuviinţă necesitatea cumpărării acestora” a afirmat ministrul Adomniţei.
Unităţile de învăţământ nu dispun de terenuri pentru construirea de noi clădiri, nu există soluţii de mutare, iar autorităţile locale nu dispun de resurse financiare pentru achiziţie. De asemenea, în unele cazuri au fost restituite în totalitate terenurile pe care sunt amplasate clădirile unităţilor de învăţământ, inclusiv curţile.
Banii vor fi transferaţi, din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, către bugetele locale din judeţe, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene.
Astfel, judeţul Alba a primit 3,063 milioane lei, judeţul Arad – 321.000 lei, judeţul Bihor – 2,711 milioane lei, judeţul Braşov – 1,992 milioane lei, judeţul Cluj – 2,237 milioane lei, judeţul Constanţa – 544.000 lei, judeţul Covasna – 3,284 milioane lei, judeţul Galaţi – 5,376 milioane lei, judeţul Harghita – 620.000 lei, judeţul Hunedoara – 108.000 lei, judeţul Maramureş – 2,305 milioane lei, judeţul Mureş – 2,626 milioane lei, judeţul Sibiu – 1,376 milioane lei, judeţul Satu-Mare – 2,410 milioane lei şi judeţul Timiş – 2,683 milioane lei.
Sumele alocate prin prezenta hotărâre pot fi completate cu fonduri din bugetele locale şi alte surse legal constituite în vederea achiziţionării imobilelor.
Toate imobilele care fac obiectul actului normativ urmează a fi achiziţionate prin vânzare-cumpărare în urma unui proces de negociere cu proprietarii. Achiziţia imobilelor retrocedate se va realiza în termen de 90 de zile de adoptarea Hotărârii.

Ministerul Economiei şi Finanţelor a prezentat astăzi o informare membrilor Cabinetului despre stadiul lansării şi implementării Programelor Operaţionale finanţate din fonduri europene, a anunţat Purtătorul de Cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

„Primul-ministru şi membrii Guvernului au dorit să aibă o imagine clară a interesului pe care îl au românii pentru atragerea fondurilor europene. Au dorit să ştie câte proiecte au fost depuse, în ce valoare, care sunt domeniile cele mai “atractive”, a afirmat Purtătorul de Cuvânt al Guvernului.
Potrivit datelor prezentate de Ministerul Economiei şi Finanţelor, pentru cele 7 programe operaţionale au fost depuse 1075 proiecte, în valoare de 13,25 miliarde lei. „Sunt proiecte de reabilitare a drumurilor judeţene şi străzilor urbane, de modernizare şi dezvoltare a porturilor dunărene şi maritime, de modernizare şi dezvoltare a infrastructurii de transport aerian, de îmbunătăţire a serviciilor sociale şi de educaţie, pentru sprijinirea dezvoltării micro-întreprinderilor, a infrastructurii turistice, proiecte în domeniul mediului”, a spus Camelia Spătaru.
Din aceste 1075 de proiecte au fost aprobate 249, în valoare totală de 7,65 miliarde lei (aproximativ 2,08 miliarde euro). Din această sumă, 6,53 miliarde lei (aproximativ 1,77 miliarde euro) reprezintă fonduri UE.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, plata sumei de 59.599 euro pentru realizarea proiectului PHARE „Cooperarea transfrontalieră pentru demonstrarea multiplelor utilizări şi beneficii ale refacerii zonelor umede din Rezervaţia Biosferei Transfrontalieră Delta Dunării România/Ucraina”.
Proiectul are ca beneficiar Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Obiectivele proiectului vizează îmbunătăţirea protecţiei şi managementului mediului în zonele transfrontaliere şi demonstrarea rolului refacerii zonelor umede pentru ecologie, economie, recreere, implicarea comunităţii, monitoring, cercetare şi educaţie.
Suma aprobată de Executiv se adaugă la cea de 206.792 euro, valoarea grantului acordat prin Programul de cooperare trasnfrontalieră/vecinătate 2005 între România şi Ucraina. Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni, data de finalizare a implementării fiind 30.11.2008.
Implementarea proiectului va fi realizată de către Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, aflată în subordinea Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile.

Programul „cornul şi laptele”

În cursul lunii mai a.c., inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au continuat verificarea modului de aplicare al prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2002, privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din învăţământul de stat primar şi gimnazial, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat cu program normal.
Astfel, au fost controlate 308 şcoli, 187 grădiniţe, 10 producători şi 5 distribuitori, în toată ţara.
Pentru abaterile constatate s-a dispus oprirea definitivă de la distribuire a cca. 137 kg produse lactate şi de panificaţie improprii consumului şi s-au aplicat 6 amenzi contravenţionale în valoare de 38.000 lei.
Abaterile constatate se referă la:
1. Nerespectarea condiţiilor prevăzute în caietul de sarcini privind calitatea produselor şi data limita de consum
Ca urmare a reclamaţiilor elevilor Şcolii Generale nr. 4 Piteşti, inspectorii ANPC au descoperit un gândac într-unul dintre cornurile livrate în data de 19.05.2008 de un producător şi distribuitor de produse de panificaţie din judeţul Argeş. Acelaşi operator economic a distribuit, în 23.05.2008, cornuri cu pete de mucegai la Şcoala Generală nr. 13 din Piteşti, situaţie reclamată de conducerea şcolii. În ambele cazuri au fost luate măsuri corespunzătoare de distrugere a produselor neconforme, iar operatorul economic a fost sancţionat contravenţional.
Un producător de produse lactate din Tulcea a distribuit la Şcoala „I.L. Caragiale” din oraş lapte UHT cu caracteristici calitative neconforme: ambalaj bombat, lichid neomogen, cu particule aderente ambalajului, sediment uşor gelificat şi aciditate 40º Törner faţă de max. 20º Törner admis – confirmate de BA eliberat de laboratorul SC CESIU SRL Tulcea.
La şcoala cu clasele I-VIII din Valea Nucilor, judeţul Tulcea, un producător de produse lactate din judeţ a distribuit lapte bătut care, conform BA eliberat de laboratorul SC CESIU SRL Tulcea, prezenta sediment, miros şi gust nespecific produsului.
La şcolile generale din Sărmăşel Gară şi Fănaţe, judeţul Mureş, erau păstrate cornuri vechi de 5 zile, rămase nedistribuite copiilor ce au absentat de la şcoală.
2. Nerespectarea condiţiilor prevăzute pentru transport, depozitare şi păstrare
În 14 şi 21.05.2008, un operator economic din Bucureşti a transportat în judeţul Giurgiu produse lactate şi de panificaţie cu o autoutilitară pentru care nu s-a putut prezenta autorizaţia sanitară veterinară de transport.
La şcoala cu clasele I-VIII din comuna Verguleasa, sat Căzăneşti, judeţul Olt, produsele lactate şi de panificaţie erau păstrate în condiţii improprii în cabinetul directorului şi nu erau distribuite zilnic, spre consum, copiilor.
La şcolile generale din comunele Trei Sate, Livezeni, Sărmăşel Gară, din judeţul Mureş, brânza topită era păstrată la temperatura mediului ambiant, în loc de 2o-8o C recomandat de producător, deşi şcolile sunt dotate cu utilaje frigorifice.
3. Nerespectarea graficului de livrare
La unităţile şcolare din Lopadea Nouă şi satele Ciuguzel, Beta, Bagau – judeţul Alba, un producător şi distribuitor de produse lactate din judeţ a livrat produsele pentru întreaga lună, într-un singur transport, în loc de săptămânal, încălcând prevederile legale şi caietului de sarcini.
Un alt operator economic, din judeţul Constanţa, a livrat în data de 08.05.2008 la Şcoala Generală nr. 40 Constanţa, brânză topită numai pentru copiii claselor V-VIII, nu şi pentru clasele primare.
4. Nerespectarea normelor de etichetare, marcare şi ambalare
În urma controlului s-a constatat lipsa înscrierii menţiunii obligatorii „PRODUS DISTRIBUIT GRATUIT CONF. OUG NR. 96/2002. ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA!”.
Alte abateri de la normele privind etichetarea, la distribuirea produselor prin Programul Guvernamental lapte-corn: la liceul teoretic şi grădiniţa din Bratca, jud. Bihor, un producător şi distribuitor de produse de panificaţie din judeţ a distribuit cornuri pe al căror ambalaj nu erau înscrise elementele de identificare şi caracterizare obligatorii şi nici avertismentul „PRODUS DISTRIBUIT GRATUIT CONF. OUG NR. 96/2002. ESTE INTERZISĂ COMERCIALIZAREA!” În judeţul Mureş un producător de lapte a distribuit la şcoala „Romulus Guga” din Tg. Mureş iaurt cu pere şi caramel pe al cărui ambalaj nu era înscris avertismentul obligatoriu.
5. Alte abateri
În zilele de 14 şi 28.05.2008, Oficiul Judeţean Pentru Protecţia Consumatorilor Dâmboviţa, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea pentru Sănătate Publică şi Inspecţia Sanitară de Stat, au efectuat acţiuni comune de verificare a modului în care se derulează programul „cornul şi laptele” în localităţile Aninoasa (satele Săteni şi Viforâta), Comişani şi Lazuri din judeţ. Astfel, au fost constatate deficienţe constând în:
o Nerespectarea graficului de distribuţie, conform Anexei nr. 2 din HG 932/2002 şi contractului încheiat, de către un operator din judeţul Prahova (distribuţie bisăptămânală în loc de zilnică; distribuirea frecventă cu întârziere, în ziua de marţi, a produselor aferente zilei de luni);
o Avize de însoţire a mărfurilor întocmite incorect, sub forma „lapte/brânză topită” şi „baton/biscuiţi”, fără specificarea cantităţilor efectiv livrate din fiecare produs pentru a se putea urmări respectarea proporţiei 67% / 33% dintre produsele de bază şi cele derivate;
o Personalul desemnat de conducerea unităţilor de învăţământ pentru preluarea şi manipularea produselor alimentare nu avea efectuate, la zi, examinările medicale periodice prevăzute de lege; s-a constatat şi faptul că la aceste operaţiuni participă şi alte persoane decât cele desemnate.
- Ca urmare a extinderii programului „cornul şi laptele” şi la clasele V-VIII, capacitatea spaţiilor frigorifice este prea mică faţă de cantitatea şi volumul produselor lactate recepţionate, fapt semnalat de mai multe şcoli din judeţele Alba şi Bihor, la care distribuţia se face bisăptămânal sau săptămânal.
- În data de 21.05.2008, la şcoala generală cu clase I-VIII din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu, s-a constatat că alimentele erau ţinute pe treptele de la intrare, iar recepţia fusese efectuată de femeia de serviciu şi nu de către persoana desemnată în acest scop.
- S-a constatat că SC PANROM SA Piatra Neamţ nu a respectat prevederile legale în ceea ce priveşte proporţia maximă admisă de produse lactate derivate (33%), distribuind în mod predominant brânză topită cu smântână (14-18 zile pe lună).
- Lipsa utilajelor frigorifice şi/sau a spaţiilor special amenajate în şcoli şi grădiniţe pentru păstrarea alimentelor a fost constată în judeţele Alba, Argeş, Bihor, Brăila, Dâmboviţa, Constanţa, Harghita, Mureş, Vaslui.




sursa : CAPP

Niciun comentariu: