luni, iunie 09, 2008

Meleşcanu: PNL este deschis la alianţe politiceMeleşcanu: PNL este deschis la alianţe politice (Imagine: Mediafax Foto)
Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că liberalii sunt deschişi la alianţe politice şi au în vedere participarea la viitoarea coaliţie guvernamentală, care se va crea după alegerile generale, dar a evitat să precizeze dacă PNL preferă o alianţă cu PSD.

"Nu avem simpatii sau antipatii faţă de o forţă politică sau alta, ci dorim ca decizia noastră să fundamenteze şi să fie explicată de participarea la un Guvern care îşi asumă şi idei, iniţiative, măsuri pe care noi le-am adoptat. Din acest punct de vedere, suntem deschişi", a declarat Teodor Meleşcanu.

Meleşcanu a subliniat importanţa realizării unei majorităţi funcţionale în Parlament: "Nu pot să spun că sprijin (ideea unei alianţe -n.r.), cred că este una din soluţii, dar ea depinde de două condiţii fundamentale: să faci un număr de voturi, să dispui de un număr de senatori şi deputaţi care să-ţi asigure o majoritate care să poată funcţiona în Parlament, să nu mai fim confruntaţi cu problemele pe care le-am avut până acum, şi să fie un program de guvernare care să ţină seama de problemele pe care le avem şi noi şi de ideile pe care le promovăm".

El a subliniat că PNL nu va face alianţe preelectorale şi a menţionat că, potrivit sondajelor de opinie, niciunul dintre cele trei mari partide politice din România nu va obţine majoritatea voturilor la alegerile parlamentare din toamnă, ceea ce va genera crearea unei alte coaliţii de guvernare, pe care o au în vedere şi liberalii.

"Nu se pune problema unei alianţe înainte de alegeri. Aşa cum am decis, ne vom prezenta la alegerile parlamentare singuri. Evident că în funcţie de rezultate vom avea în vedere... După cum se prezintă cifrele, niciun partid nu va avea majoritate şi va fi o coaliţie la guvernare, şi avem în vedere să participăm la această coaliţie în condiţiile în care cel puţin câteva din lucrurile fundamentale de care ne-am legat numele vor face parte din programul de guvernare", a spus Meleşcanu.

Liberalul a spus că măsura fiscală a cotei unice nu este singura condiţie a liberalilor, dar "dă o idee care va fii criteriul pentru PNL" la formarea unei noi coaliţii de guvernare.

Întrebat dacă PNLva accepta să se alieze din nou cu PDL, în cazul în care democrat-liberalii vor veni cu o nouă ofertă de guvernare, Meleşcanu a spus că nu poate spune aşa ceva acum, menţionând că liberalii sunt deschişi, aşa cum au fost şi la alianţe pe plan local.

Niciun comentariu: