luni, iunie 09, 2008

PSD deschide poarta opiniei către populaţie


Geoană: Politica fiscală din programul de guvernare al PSD, decisă în dezbatere publică
Geoană: Politica fiscală din programul de guvernare al PSD, decisă în dezbatere publică (Imagine: Mediafax Foto)
Întrebarea mea pentru Mircea Geoană, dezbaterea publică va hotărî politica fiscală? Nu este prea hazardat? Sper că nu este vorba de o dezbatere, după cum fac şi instituţiile statului obligate prin lege, după care nimeni nu mai bagă în seamă ceea ce spune "boborul".

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că formaţiunea sa va decide politica fiscală din programul de guvernare după o dezbatere publică, care va fi lansată la începutul lunii iulie, pe tema unor variante alternative de politică fiscală.

Preşedintele PSD a comentat astfel declaraţia făcută la BBC de liderul grupului parlamentar social-democrat din Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, potrivit căruia PSD ar putea susţine cota unică de impozitare, actualmente în vigoare şi care a reprezentat unul dintre principalele puncte ale programului de guvernare al Alianţei PNL-PD.

"La începutul lunii iulie vom lansa în dezbatere publică, în interiorul partidului şi în afara partidului, elementele de ofertă de guvernare, inclusiv câteva alternative de politică fiscală, şi vom adopta un punct de vedere în toamnă, în apropierea campaniei electorale", a precizat Geoană, pentru MEDIAFAX.

Liderul PSD a arătat că există variante diferite de politică fiscală, reprezentate de coborârea nivelului impozitării pe profit pentru companii sau de introducerea unui impozit diferenţiat pe venit, filosofia generală fiind aceea de reducere a impunerii fiscale pentru firme şi de contracarare a polarizării sociale.

"Noi suntem într-o fază relativ avansată cu oferta noastră de guvernare, iar domnul Hrebenciuc nu a făcut parte din colectivul economic în care am dezbătut aceste lucruri. Sunt câteva variante alternative de politică fiscală pe care le avem în vedere şi le testăm pe modele macroeconomice atât în ţară, cât şi în străinătate", a subliniat Geoană.

Liderul PSD a arătat că Viorel Hrebenciuc, atunci când a afirmat că PSD va susţine cota unică de impozitare, s-a referit la o reacţie a mediului de afaceri din Moldova.

"Cred că domnul Hrebenciuc a evocat mai degrabă o reacţie pe care a primit-o, şi la care a fost şi dânsul de faţă, de la mediul de afaceri din Moldova, într-o discuţie de acum patru sau cinci luni", a spus Geoană.

El şi-a reiterat, totodată, punctul de vedere potrivit căruia PSD trebuie să identifice o cale de a face cât mai puţine compromisuri ideologice în ceea ce priveşte programul de guvernare şi elementele de politică fiscală pe care acesta le va cuprinde.

Niciun comentariu: