joi, iunie 12, 2008

Program Ceaikovski, în interpretarea lui Aleksandr Rudin, la Sala Radio


n dublă ipostază, de solist şi dirijor, Aleksandr Rudin este protagonistul concertului de vineri 13 iunie, al Orchestrei Naţionale Radio (Sala Radio, ora 19,00), cu un program integral Ceaikovski, alcătuit după o formulă clasică (uvertură, piesă concertistică, simfonie).
The image “http://www.compendium.ro/imgpers/2249.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Pentru început vom asculta Uvertura-fantezie „Romeo şi Julieta”, lucrare scrisă în 1869 (revizuită în 1870 şi 1880), la sugestia lui Mili Balakirev, căruia îi este şi dedicată. Apoi, Aleksandr Rudin va interpreta Variaţiunile pe o temă rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33, compuse în 1876, unul dintre anii cei mai rodnici din viaţa compozitorului (în 1876 a fost terminate baletul „Lacul lebedelor”, Simfonia a III-a „Poloneza”, poemul simfonic „Francesca da Rimini”, Marşul slav).
The image “http://02varvara.files.wordpress.com/2008/03/rudin.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Prima din trilogia simfonică finală, Simfonia a IV-a în fa minor, op. 36 (1877–1878) s-a impus ca una dintre marile creaţii de gen din a doua parte a secolului al XIX-lea. Ca şi Simfonia a V-a, ea este un exemplu de simfonie programatică, îmbinând modelul poemului simfonic al lui Liszt cu structura tradiţională a simfoniei. Evident, programatismul ei trebuie înţeles în sens larg, nefiind vorba, aici, propriu-zis de un program literar clar, narativ, ci de o meditaţie pe teme existenţiale, în special cea a destinului, asemănătoare viziunii lui Liszt din „Preludiile”. Simfonia în fa minor a fost cântată în primă audiţie la Sankt Petersburg la 10 februarie 1878, sub bagheta lui Nikolai Rubinstein. (Tudor Cristian)

Niciun comentariu: