Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează astăzi, 17 august, Comemorarea lui Constantin Brâncoveanu la biserica Sf. Parascheva a Comunităţii româneşti din Istanbul, situată în cartierul Hasköy, un frumos lăcaş pe care domnul Ţării Româneşti l-a construit în 1692, pe ruinele unei vechi biserici bizantine.
Cu acest prilej, directorul Institutului, prof. univ. dr. Mihai Maxim, istoric şi turcolog, va face o evocare a personalităţii domnitorului român şi va comunica membrilor diasporei române rezultatele cercetărilor sale în arhive şi pe teren privind identificarea locului unde au fost executaţi Brâncoveanu, cei 4 fii ai săi şi credinciosul sfetnic Ianache, la 15 august 1714.
Este vorba de zona Eminönü-Sirkeci, în faţa „Chioşcului (imperial) de pe ţărmul mării” (Yalı Köşkü), acolo unde astăzi se află strada cu acelaşi nume, în spatele actualului sediu al Camerei de Comerţ din Istanbul. Atunci, acest chioşc celebru, descris de călătorii străini şi redat în unele gravuri, se afla în prelungirea grădinilor Palatului Topkapi, reşedinţa sultanilor, având deschidere directă spre Cornul de Aur. Aici aveau loc primiri solemne ale ambasadorilor străini veniţi dinspre mare, dar mai ales aici era primită flota imperială la plecarea în campanie şi la întoarcerea ei victorioasă acasă. În secolul al XIX-lea, când reşedinţa sultanilor s-a mutat, după 1857, la noul Palat Dolmabahçe, pe Bosfor, unde au fost primiţi şi Alexandru Ioan Cuza şi Carol I, „Chioşcul de pe ţărmul mării” a fost părăsit, apoi dărâmat, împreună cu alte vechi construcţii, pentru a face loc căii ferate Istanbul–Viena, gării Sirkeci şi clădirilor adiacente. Ca urmare, şi zidul de incintă al Palatului Topkapı a fost retras considerabil, până în locaţia de astăzi, care nu mai cuprinde decât câteva chioşcuri împărăteşti din apropierea Sălii Tronului, a Vistieriei Imperiale şi a Haremului. Astăzi doar strada Yalı Köşkü mai aminteşte de vechiul chioşc împărătesc şi de tragedia Brâncovenilor de la 1714.
Participanţilor la acest moment comemorativ de la Biserica brâncovenească le vor fi distribuite materiale documentare despre Constantin Brâncoveanu şi epoca sa, precum şi o schiţă a zonei Sirkeci, cu strada Yalı Köşkü. Reamintim că atât pentru diaspora, cât şi pentru turiştii români veniţi în metropola de pe Bosfor şi evident, pentru publicul turc, ICR „Dimitrie Cantemir” Istanbul a pus în valoare până acum palatul lui Dimitrie Cantemir din Fanar, restaurat, în care funcţionează Muzeul Dimitrie Cantemir, supervizat de Institut, şi a organizat punctul memorial „Regina Maria la Istanbul” în campusul Universităţii Bosforului (fostul Robert College american), unde suveranei îi plăcea să se retragă, mai ales în perioada relaţiilor tensionate cu fiul său, Carol al II-lea – se arată într-un comunicat al Institutului Cultural Român din Istanbul. (Tudor Cristian - AMOS News)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu