miercuri, august 20, 2008

Declaraţie Mircea Geoană: 19.08.2008


Mircea Geoană: ...garantării unei justiţii independente de la cetăţeanul obişnuit până la şeful statului. Partidul nostru solicită dezbaterea în regim de urgenţă în Senatul României a legii cu privire la numirea procurorilor şi judecătorilor de către CSM. Considerăm că în prima decadă a lui septembrie Senatul României poate să voteze şi să aprobe, sperăm noi, această lege fundamentală pentru asigurarea independenţei justiţiei. De asemenea, partidul nostru a decis redactarea unui proiect de lege şi prezentarea săptămâna viitoare în Parlament a unui text care să se refere la regimul de imunităţi din republica noastră, în sensul eliminării imunităţii pentru fapte penale pentru demnitarii statului român, de la şeful statului până la foştii şi actualii miniştri.

Această decizie a fost supusă aprobării şi votului Biroului Permanent, care în unanimitate, cred că a fost o abţinere, a aprobat această propunere a noastră. De asemenea, am instructat ca a 3-a componentă a acestui pachet de măsuri privind asigurarea independenţei justiţiei în România, modificarea legii cu privire la răspunderea ministerială astfel încât tratamentul acordat foştilor şi actualilor miniştri să fie uniformizat aşa cum se întâmplă în orice ţară civilizată. Am stabilit un colectiv care se va ocupa de aceste subiecte. Domnul Valer Dorneanu este cel care îl va coordona. Şi un număr de colegi de-ai noştri fac parte din acest colectiv. Soluţia pe care noi o propunem este o soluţie completă, poate radicală. Este un fel de rupere a nodului gordian. Propunerile noastre asigură desfiinţarea oricărei posibilităţi a puterii de a interveni în justiţie. Aceste lucruri vor apărea cu foarte multă pregnanţă în dezbaterea din Parlament şi în dezbaterea din mediul neguvernamental de presă şi de opinie publică din România. Faptul că alte ţări din UE au sisteme diferite de imunităţi arată o imensă diversitate a situaţiilor din Europa. Avem aici un material de analiză comparativă făcut de PE cu privire la sistemul de imunităţi din Europa şi sunt situaţii în care nu există nici un fel de imunitate pentru nimeni, cum este cazul Olandei, sau cum este cazul ţărilor baltice, sau sisteme foarte stufoase de imunitate. De aceea am decis ca propunerile noastre să fie comunicate şi partenerilor europeni şi transatlantici. Am evocat ieri în cursul unei întâlniri cu ambasadorul american acest subiect şi voi solicita ambasadorului Franţei ca reprezentant al UE la Bucureşti în această perioadă să discute acest subiect. Doresc pe această cale să întreb la modul cel mai direct pe domnii Boc sau Olteanu ,preşedintele Băsescu sau oricare alt lider politic românesc, de a răspunde foarte clar cu Da sau Nu dacă sunt de acord cu principiul egalităţii în faţa legii şi la propunerile noastre cu privire la asigurarea independenţei justiţiei, inclusiv a problemei privilegiilor legate de imunitate. Răspunsurile pe care le-au dat liderii politici de la PD-L şi de la PNL în principal au încercat să ocolească problema. Au încercat să dea răspunsuri care de fapt sugerează că ceea ce îşi doresc aceşti lideri este să păstreze sistemul de imunităţi actual şi eventual să ridice imunitatea pentru adversarii lor politici, în principal pentru PSD-işti. Acest material pe care îl propunem şi pe care îl pregătim va fi introdus şi în oferta de guvernare a partidului nostru şi va fi dezbătut la nivelul întregului partid şi la nivelul opiniei publice.

De asemenea, fac un apel către mediile neguvernamentale, ONG-uri, asociaţii profesionale să ni se alăture în această dezbatere importantă. Aceasta este decizia principală pe care am luat-o astăzi. Din punct de vedere al pregătirii pentru alegerile parlamentare săptămâna aceasta reluăm dialogurile naţionale în care dezbatem în opinia publică oferta noastră de guvernare. Vineri avem o dezbatere pe temele sociale. Săptămâna viitoare vom avea o dezbatere pe teme de agricultură şi ecologie. Am decis ca finalizarea desemnării candidaţilor PSD pe toate colegiile uninominale să se încheie până la sfârşitul lunii şi ne propunem ca lansarea candidaţilor noştri şi a ofertei de guvernare să se facă la finalul lunii septembrie. Săptămâna viitoare vom decide şi cu privire la sesiunile extraordinare pe care le propunem în Parlament şi vom decide şi cu privire la acţiunea şi răspunsul PSD-ului şi al alianţei PSD - PC cu privire la acţiunile guvernamentale din această toamnă. Considerăm în continuare că ceea ce primul ministru a prezentat ca răspuns la problema inundaţiilor este nesatisfăcător. Şi săptămâna viitoare vom solicita probabil în mod formal convocarea unei sesiuni extraordinare la început de septembrie pe aceste subiecte. Dacă sunt întrebări.

Reporter: ...cine s-a abţinut... cu ce argument.

Mircea Geoană: Nu, nu a fost. A fost doar o abţinere din partea unui coleg, nu este unul din numele pe care le aşteptaţi dumneavoastră. Îl veţi afla în mod sigur. Deci a existat practic unanimitate, o singură abţinere din partea unui coleg care reprezintă un judeţ al ţării.

Reporter: Domnul ...sceptic o asemenea propunere ar putea să treacă la referendum. Este necesară modificarea Constituţiei pentru ...

Mircea Geoană: Eu cred că este o şansă deosebită să treacă, pentru că vom avea un interes extraordinar pentru alegerile parlamentare. De asta am şi făcut această propunere. Pentru că în premieră pe uninominal cred că va exista un interes din partea publicului şi a celor care candidează să mobilizeze lumea la vot. Deci eu unul anticipez o participare la votul pentru Parlamentul României de 55-60% în toamnă. Deci va fi probabil o mobilizare deosebită a electoratului. Este o ocazie extraordinară să folosim prezenţa electoratului la vot pentru alegerile pentru Parlament pentru a putea pune şi această întrebare. Eu cred că este probabil singura şansă sau singura oportunitate pentru ca un amendament de natură constituţională să treacă prin vot referendar.

Reporter: Dar PSD reproşează şi lui Traian Băsescu un demers demagogic atunci când a pus referendumul în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Nu se poate reproşa acelaşi lucru şi PSD, că de fapt intenţionaţi....

Mircea Geoană: Adversarii noştri politici vor reproşa. Cred că este o temă fundamentală. V-am spus, haideţi să tăiem nodul gordian odată. Orice cetăţean al României este la fel de important în faţa justiţiei cu şeful statului, sau cu un ministru, sau cu un parlamentar. Haideţi să lăsăm poporul să decidă cine are dreptate, cine nu are dreptate pe acest subiect.

(Prin Monitoring Media: Antena 3, Ora: 13:23 - Transcript preluat de pe www.monitoring.ro)

Niciun comentariu: