miercuri, august 20, 2008

Băsescu: Implicarea UE în Transnistria, esenţială pentru soluţionarea conflictului



Băsescu: Implicarea UE în Transnistria, esenţială pentru soluţionarea conflictului
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Chişinău, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin, că implicarea UE în Transnistria este esenţială şi fundamentală pentru soluţionarea conflictului din această regiune.

El a afirmat că în Transnistria este o situaţie relativ similară cu aceea din Kosovo şi Osetia de Sud, respectiv existenţa unor majorităţi de o anume etnie sau cetăţenie şi o conducere locală "nelegitimă" care îşi proclamă independenţa faţă de un stat.

"Faţă de Kosovo şi Osetia mai lipseşte (în Transnistria - n.r.) un singur lucru: conflictul, iar din acest punct de vedere am apreciat capacitatea Republicii Moldova de a nu răspunde provocărilor transnistrene. Mi se pare că se depăşeşte orice limită a decenţei atunci când transnistrenii refuză orice discuţii cu autoritatea suverană a statului moldovean", a spus şeful statului român.

Băsescu a amintit că România este una dintre ţările care nu au recunoscut independenţa provinciei Kosovo, întrucât aceasta contravine principiilor fundamentale ale integrităţii teritoriale, suveranităţii şi inviolabilităţii frontierelor.

Şeful statului a pledat în favoarea implicării UE în soluţionarea conflictului transnistrean, dar a subliniat că orice evoluţie în acest sens trebuie să respecte dreptul internaţional şi suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova, susţinute fără rezerve de România.

Preşedintele României a mai atenţionat asupra faptului că în momentul de faţă drepturile colective ale unor minorităţi sunt folosite pentru dezmembrarea teritorială a unor state. Deşi aceste drepturi colective nu sunt recunoscute oficial de nimeni, ele sunt utilizate ca "motor nedeclarat" pentru ca unele state suverane să fie dezmembrate.

Băsescu a insistat asupra faptului că niciun fel de drepturi colective ale minorităţilor nu poate prevala asupra integrităţii teritoriale, suveranităţii şi inviolabilităţii frontierelor unui stat, în caz contrar existând riscul unui proces ce poate deveni extrem de periculos pentru securitatea Europei.

"România nu va accepta niciodată că în numele drepturilor colective acordate unei minorităţi se poate afecta vreodată integritatea teritorială şi suveranitatea unui stat, concept care, dincolo de alte concepte mai nou apărute, este esenţial şi fundamental pentru existenţa unui stat", a afirmat preşedintele Băsescu.

La rândul său, preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a apreciat că ceea ce s-a întâmplat în Osetia de Sud a fost cauzat de faptul că rezolvarea conflictului a fost tărăgănată prea mult timp.

El a afirmat că, în cazul unor conflicte îngheţate, amânarea unor soluţionări dă timp regimurilor separatiste să se întărească şi să organizeze chiar şi o influenţă din partea altor state. Voronin a mai subliniat că, în ceea ce priveşte Republica Moldova, problema transnistreană se poate rezolva numai pe cale paşnică şi cu implicarea comunităţii internaţionale.

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, miercuri, la Chişinău, cu omologul său Vladimir Voronin, după ce în cursul dimineţii a avut o întâlnire similară la Kiev cu omologul său ucrainean, Victor Iuşcenko.

La sosirea, precum şi la plecarea preşedintelui Băsescu de la Preşedinţia Republicii Moldova, un grup de aproximativ 20 de moldoveni au scandat lozinci pro-Băsescu şi pro-româneşti.

Traian Băsescu i-a salutat pe aceştia în momentul în care a părăsit clădirea Preşedinţiei.

(MEDIAFAX)

Niciun comentariu: