vineri, august 15, 2008

Expoziţie de steaguri la Muzeul Banatului din Timişoara


La Muzeul Banatului din Timişoara, Secţia de Istorie, se poate vizita o inedită expoziţie temporară de steaguri din vestul ţării. Vernisată în 29 iulie, „Vexilologie în imagini” este prima expoziţie de acest fel din Banat şi va rămâne deschisă până la sfârşitul lunii august.

Realizatoarea expoziţiei este Hedy M-Kiss, artist decorator textile – tapiserie, expert atestat restaurare textile în cadrul Muzeul Banatului din Timişoara.

centstandard
Foto: Centurion cu vexillum

Expoziţia prezintă drapele ale breslelor timişorene, ale unor instituţii de învăţământ din secolele XVIII–XIX, ale unor asociaţii culturale, unităţi militare ş.a.

milenium
Foto: Steagul omagial Millenium Timişoara, 896–1896

Printre exponate se află Stindardul Bisericii din Belinţ, care aparţine unui grup de voluntari bănăţeni, plecaţi în 1917 în război, dincolo de Carpaţi, Steagul omagial Millenium Timişoara, 896–1896, Steagul Reuniunii de Cântări din Timişoara (1882), Steagul de la Darniţa (1918), Steagul Asociaţiei Iubitorilor de Muzică din Timişoara, 1871–1891, steagurile breslelor de cojocari, măcelari, morari, mecanici etc. Exponatele sunt realizate în diferite tehnici de broderie şi pictură, în materiale nobile, ca mătasea, bumbacul, caşmirul ori catifeaua. Piesele, de o deosebită valoare artistică şi istorică, fac parte din tezaurul Muzeului Banatului.

steagul breslei cojocarilor
Foto: Steagul Breslei Cojocarilor, secolul al XVIII-lea

Vexilologia (sau vexilogia) este domeniul care se ocupă cu studierea scolastică a steagurilor. Termenul a fost folosit pentru prima dată de dr. Whitney Smith (SUA), autor de studii pe această temă. Considerată multă vreme o subdisciplină a heraldicii, vexilologia este totodată o ramură a semioticii. E adevărat însă că noţiunea şi derivatul său, vexilograf (persoană are studiază steaguri) sunt folosite relativ rar.

Steagul de la Darnita 1918
Foto: Steagul de la Darniţa, 1918

Cuvântul vexilologie provine din latinescul „vexillum” (plural, „vexilla”), tip particular de steag utilizat de legiunile romane. Spre deosebire de steagurile moderne, care sunt suspendate de un catarg vertical, „vexilla”, steaguri de formă pătrată, erau ataşate de bare orizontale, la rândul lor prinse de lănci. (Tudor Cristian - AMOS News)

Niciun comentariu: